Далакът е най-големият резервоар за кръв

Далакът е орган, който се намира в лявото подребрие. В него се филтрира кръвта и се освобождава от вредни за организма бактерии, изхабени клетки и други увреждащи съставки.

Той е най-големият резервоар за кръв, който при нужда се включва в кръвообращението. Далакът е лимфотворен орган и участва в образуването на антитела. Учените още не са единодушни за какво точно служи далакът и какво рискуваме да се случи с нас при неговото отстраняване.

Това позволява на множество окултисти и езотерици да му приписват мистични свойства. Поради безпомощността на науката да обясни точното му действие, няма как и тези суеверия да бъдат напълно отхвърлени. Далакът е един от най-загадъчните органи в човешкото тяло.

Ако желаете да научите повече за него от тъмната му мистична страна, поинтересувайте се от творчеството на германския лекар-антропософ д-р Олаф Кооб. Той има доста стройна теория за далака.

КАКВО Е ХИПЕРСПЛЕНИЗЪМ?

Под хиперспленизъм се разбира повишената функция на далака, свързана с потискане на узряването на кръвните клетки в костния мозък и тяхното навлизане в периферната кръв в незряло състояние.

Болестната картина се характеризира със следните синдроми:

  • Анемия: това е значително намаление на броя на еритроцитите на куб. мм, левкопения, тромбоцитопения или панцитопения;
  • Наличие на богат на клетки костен мозък.
  • Спленомегалия. Нерядко болестта е последица на прекарани възпаления като: туберкулоза, малария, ендокардит, хроничен хепатит, чернодробна цироза, хронична миелолевкоза и лимфолевкоза.

Съществува и първичен хиперспленизъм с неизяснен произход. Болестта протича с увеличено задържане и разрушаване на кръвни клетки в уголемения далак и отделяне на вещества, които потискат разрушаването на кръвни клетки в костния мозък.

Дайте мнение и Вие тук!

ЛЕЧЕНИЕТО Е ОПЕРАТИВНО

По показание се извършва оперативно отстраняване на далака – спленектомия. Както казахме по-горе, според учените е все едно дали далакът ще се махне или не. Според езотериците обаче това далеч не е безразлично, тъй като далакът има ценни и мистични функции.

Една прибързана или необмислена спленектомия може да доведе до непредвидими последствия. В началото духовни, а по-късно и физически. Така че ако ви се налага такава мярка, първо прочетете всички мнения по въпроса, а после се доверявайте на хора, които твърдят, че далакът е без значение.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

далак

Кога се маха далак? Местоположение. Живот без далак

До неотдавна не беше ясно каква функция изпълнява органът далак (слезка) в човешкия организъм, защото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *