Опасни ли са болестите по езика? Болки и подуване

Възпаленията на езика могат да бъдат свързани с механична травма (прехапване, порязване, убождане или изгаряне) или с инфекции (стоматит, херпес).

Болката се усилва в местата на поражение при хранене, при говорене. След обработка с лекарства тя намалява, дори изчезва. Лекарствата се предписват от лекар. При правилно лечение след 10-14 дни болката изчезва.

Диагнозата глосалгит означава превъзбуждане на нервните влакна. Причините са свързани с централната и периферната нервна система. Болестта може да бъде с инфекциозен, травматичен или съдов произход.

Най-често се поразяват предните две трети от езика от двете страни или едната трета от задната част. По-рядко пораженията обхващат целия език при травма на нерв вследствие на отстраняване на предните осем долни зъба. Болните чувстват удебеляване и тежест в езика, поради което го щадят и говорът им става неразбираем.

Този симптом се нарича “щадене на езика” (феномен на Гречко). При преглед се наблюдава почервеняване или избледняване на езика и вътрешността на устата и оток на езика и бузите. Забелязват се отпечатъци от зъбите върху езика и бузите, а в по-тежките случаи езикът не се побира в устата. При хранене болката не се усилва, но не изчезва.

При новокаинова блокада болката намалява за времето на действието на лекарството. Лечението на глосалгита започва с дезинфекция на устата, след което продължава с противовъзпалителни и обезболяващи средства: успокоителни, невролептици, антихистамини, витамини (мускулно В1, В12, С) и местни в бузите през ден; мускулно екстракт от алое 30 дни; физиотерапия (електрофореза); масаж на главата, шията и китките; рефлексо- и фитотерапия; въздействие с лазер и курортно лечение.

На болните помага и лечебната гимнастика за лицето: раздвижване на лицевите мускули, мръщене на челото и устните, издуване на бузите и свирене с уста. Ако засегнатата страна не реагира, се прилага раздвижване с ръка, като при невритите.

Лечението е продължително, понякога 2-3 години, а ако няма резултат, се налага хирургична намеса.Съществува и такава диагноза – глосодиния, което означава отражение на заболяване на друг орган (най-често на вътрешен орган, особено на стомашно-чревния тракт).

Заболяването се изразява в нарушаване на слюноотделянето и изменение на вкусовите усещания. Интересното е, че причини за това могат да бъдат функционалните неврози и скритите депресии.

Дайте мнение и Вие тук!

Болните се оплакват от парене, бодежи, смъдене, изтръпване и силна болка без точна локализация. Понякога болката се разпространява в небцето и в други части на устата. По време на хранене болката изчезва и се появява отново нощем. Лечението е като при глосалгита, но е необходимо да се лекува заболяването на стомашночревния тракт.

Добри резултати дава билколечението. Използват се корени от аир, мента, коприва, евкалипт, лайка, хвощ и други билки, които оказват противовъзпалително и антимикробно действие.

“Демир

Билките се сваряват и настойките се пият по 21 дни поотделно със 7 дни прекъсване. Пият се по 2 – 3 глътки преди хранене. Лечението на травмите е не по-малко от 2 – 3 месеца, а в някои случаи – и цял живот.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *