вегетативно съдова дистония
вегетативно съдова дистония и виене на свят (световъртеж) при деца и тийнейджъри.

Вегетативносъдова дистония и виене на свят при деца и тийнейджъри

Какво представлява заболяването нервно вегетативна дистония (вегетативносъдова) при децата? Детското сърце съвсем не е умалено копие на сърцето на възрастен човек.

То е различно не само по размери, но и по форма, структура и дори по разположение в гръдния кош.

Чак в юношеска възраст – 14-16 години, теглото на сърцето се увеличава 10 пъти, при това най-интензивно то расте през първата година от живота на детето и по време на неговото полово съзряване. А това израстване на сърцето често се съпровожда с нарушения, наречени вегетосъдова или вегетативна дистония. Виже и ТОВА: Още за болестта вегетативна дистония!

Какво е това? Болест или временна дисфункция?

Може ли организмът на подрастващия да “израсне” това състояние, или то трябва да се лекува?

На тези и други въпроси отговарят нашите специалисти-консултанти. При всеки осми тийнейджър се появяват симптоми на вегетативно-съдова или вегетативна дистония. През пубертета под влияние на половите хормони се променя работата на всички системи в организма, в това число и на сърдечносъдовата.

Кръвоносните съдове “растат” по-бавно от сърцето, пък и контролирането дейността на сърцето и кръвоносните съдове се пренастройва постепенно.

В резултат на това в сърдечносъдовата система на юношите може да възникне дисбаланс.

Но въпросът е не само във физиологическите промени. При подрастващите се повишава емоционалното натоварване, защото това е периодът на тяхното самоутвърждаване като личности. Няма да изброяваме поводите за техните емоционални преживявания. Всички ги знаем.

Но това психично напрежение пречи на мозъка нормално да координира дейността на вегетативната нервна система, която непосредствено контролира работата на сърцето. В резултат на всичко това при всеки осми тийнейджър се появява комплекс симптоми, които лекарите отнасят към вегетосъдовата дистония.

Детето може да изпитва слабост, виене на свят (световъртеж), припадъци, болки или неприятни усещания в областта на сърцето, главоболие, усилено сърцебиене, задъхване, чувство за недостиг на въздух, повишено изпотяване. Понякога всичко това се съпровожда с болки в корема, прилошаване, разстройство и често уриниране.

ОТНЕСЕТЕ СЕ СЕРИОЗНО КЪМ ДИАГНОЗАТА вегетативна дистония.

Ако детето ви се оплаква от слабост, виене на свят, припадъци, болки или неприятни усещания в областта на сърцето, или главоболие, естествено трябва да го подложите на изследвания. Има голяма вероятност да става дума за вегетативно-съдова дистония.

Най-често нарушенията в работата на сърдечносъдовата система с възрастта преминават. Но не при всички, затова не трябва да се чака организмът сам да се справи, това би било опасно, понякога дори рисковано.

“Фигурин

Първо защото временните изменения са толкова силни, че сами по себе си представляват опасност. Второ, защото по статистика почти при 30 на сто от подрастващите вегетосъдовата дистония остава за цял живот. А тя не само ще пречи на човек да живее пълноценно, но и увеличава вероятността да се развият тежки заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Има и още едно основание да се отнесете сериозно към тази диагноза. Понякога лекарите трудно различават вегетосъдова дистония от потежките заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Ако възникнат такива подозрения, значи се налагат още по-сериозни изследвания.

Прочети и запомни!

Обективните показатели при тази болест са много по-малко от субективните, но тях може да ги открие и родителят. Най-важен показател за работата на сърдечносъдовата система е кръвното налягане. Има значение и честотата на сърдечния пулс.

Ако сърцето бие по-често от нормалното, става дума за тахикардия, ако е обратното – за брадикардия. Повишеното кръвно налягане обикновено съпровожда тахикардията, а пониженото – брадикардията.

МОМЧЕТАТА БОЛЕДУВАТ ПО-ЧЕСТО ОТ МОМИЧЕТАТА

Вегетативно-съдовата дистония не се появява просто така. Съществуват редица неблагоприятни фактори, довели до това състояние:

  • наследствена предразположеност – наличие на тази диагноза при близки роднини;
  • патология по време на раждането – асфиксия, родова травма;
  • неблагоприятно протичане на бременността на майката – токсикоза, заплаха от прекъсване на бременността, кислородно гладуване на плода;
  • пороци при развитие на централната нервна система и жлезите с вътрешна секреция;
  • травми на черепа, инфекции, интоксикации;
  • изтощителен дневен режим на детето – например, когато родителите се опитват да направят от своето чедо и компютърен гений, и велик музикант,, и шампион в спорта;
  • чести инфекциозни заболявания;
  • метеозависимост;
  • психосоматичен тип психика – когато дори незначителни преживявания предизвикват сериозни промени в работата на организма. В моменти на притеснение и вълнение такива хора трудно дишат, сърцето “бие като лудо”, засилва се потоотделянето, могат да възникнат нарушения в стомашно-чревния тракт и често уриниране;
  • стресове.

На момчетата по-често се поставя диагнозата вегетативно-съдова дистония, отколкото на момичетата. Но това си има своите причини. През пубертетния период мъжкият организъм се развива много интензивно и това е основната причина при някои юноши да се наруши сърдечно-съдовата система.

Освен това тогава много от тях се увличат по спорта, а прекалено интензивните тренировки претоварват сърцето. То се повлиява и от пушенето, алкохола и наркотиците – знаем, че в тази възраст възниква интересът към тези пороци – и то по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ПРЕОДОЛЕЕ СЪСТОЯНИЕТО БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ

В повечето случаи при вегетативно-съдова дистония може да се мине без медикаментозно лечение. Но родителите трябва да помогнат на детето да преодолее това състояние без последствия.

Дайте мнение и Вие тук!

На първо място трябва да осигурят възможност за здравословен начин на живот на своето дете. Да не допускат физическо и психическо претоварване, както и да го оставят да спи, колкото на него му се спи.

И всеки ден, задължително – игри на чист въздух.

Както споменахме, този проблем има и психологичен аспект. Практически при всички деца с вегетативно-съдова дистония съществува психотравмиращ фактор – най-вече в семейството или в училището. Този фактор трябва да се открие и по възможност да се отстрани, или да се помогне на детето да го преодолее.

За да се нормализират отношенията на юношата с околните, понякога се налага консултация и помощ от психотерапевт. Тези специалисти обикновено прилагат релаксация, автогенна тренировка, хипноза, съчетана с автогенна тренировка и пряко внушение. При това желателно е не само детето, но и родителите да получат квалифицирана помощ от психотерапевта.

Добри резултати дава ароматерапията.

При вегетосъдовата дистония помагат ароматни масла от мента, маточина, евкалипт, лимон, иглолистни дървета. Отделете повече внимание на храненето на децата си. Особено полезни са продуктите, богати на калиеви соли – картофи, зеле, сини сливи, кайсии, смокини, зарзали, домати, хрян, магданоз, копър.

Ако детето е с високо кръвно налягане, включете в менюто му богати на магнезиеви соли продукти – овесена и пшенична каша, орехи, соя, фасул, моркови, шипки. Ако пък детето ви е склонно към понижено кръвно налягане, желателно е да наблягате на млякото, изварата, сиренето, шоколада, халвата, спанака, кайсиите.

Вместо таблетки използвайте лекарствени растения.

При ниско кръвно налягане е полезен женшенът например, той подобрява адаптацията към физическите и умствените натоварвания и организмът на детето става по-устойчив към стресовете и простудните заболявания.

При вегетосъдова дистония с високо кръвно налягане вместо лекарства използвайте валериана, божур, дяволска уста. Полезни са и морковеният сок, копърът, ментата. Успокояващо действие ще окаже възглавница, напълнена със сушени ароматни растения – лавандула, мента, роза, иглолистни и т.н.

Полезни при вегетативна дистония са и физиопроцедурите.

На децата с артериална хипотония се препоръчват влажни обтривания и обливания с вода, като температурата постепенно се понижава.

Повишеното кръвно налягане обикновено се съчетава с повишена възбудимост. За да успокоите нервната система на тийнейджъра, му предложете хвойнова баня например. В заключение ще кажем, че това заболяване за щастие е функционално, но за да бъде преодоляно, много зависи от вас – родителите.

Първоначално публикувано на:10.09.2008 @ 16:48

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Чесън, лук и хрян вместо коварните лекарства

90 на сто от лекарствата, които се продават в аптеката, имат странични действия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *