гуша симптоми лечение и при мъжете

Как да се излекувам от гуша

Как се лекува гуша. Заболяването се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Гушата е туморообразно увеличение на щитовидната жлеза, видимо с просто око.

То е съпроводено в повечето случаи с разстройство на функциите на жлезата и нарушение на общото състояние на организма.

Щитовидната жлеза управлява работата на другите органи, затова лечението на всички болести трябва да бъде в комплекс с лечението на жлезата.

Най-често това заболяване се среща в планинските местности, а в наши дни след аварията в Чернобил – в районите около централата.

Причината е в недостатъчното количество йод във водата, в почвата и във въздуха.

Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете.

Лечението на гушата се провежда от специалист. Той определя характера на основното заболяване, методите на лечение и дозировката. За лечението на гушата трябва да се приемат препарати, съдържащи йод, например калиев йодид.

Нарушението на функцията на щитовидната жлеза води до:

  • нарушаване на обмяната на веществата в организма;
  • забавяне на растежа;
  • разстройство на психиката.

Препоръчително е в храната да се включат повече продукти, богати на йод: сол, морска риба и водорасли (особено ламинария – морско зеле), да се пие йодиран чай и отвара от орехови преградки. Ябълките от някои сортове също съдържат голямо количество йод.

Дайте мнение и Вие тук!

На болните от гуша се препоръчва да се заселят близо до море, тъй като въздухът там е богат на йод.

Освен това за страдащите от това заболяване е полезно да се занимават с риболов, тъй като рибата трябва да бъде абсолютно прясна (48 часа след улова тя губи лечебните си свойства).

Пет години след такова лечение изчезва даже застарялата, много голяма гуша, а когато е в начален стадий – почти веднага. Любопитното е, че излекувана веднъж по този начин, не се връща, дори ако болният изобщо не яде морска риба след лечението в продължение на няколко години.

Народната медицина съветва да се носи на шията натурален жълт кехлибар и всеки ден гушата да се натрива с парче прясна или суха дъбова кора, но размекната. Кората може да се привърже към шията и да се носи до намаляването на гушата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Щитовидната жлеза: Живот след операцията

Има методи, които дават възможност на пациентката, оперирана от щитовидна жлеза, да живее нормално. Става …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *