Мононуклеозата има дълъг инкубационен период

Инфекциозната мононуклеоза е заболяване, предизвикано от вируса на Епщайн – Бар, и се отнася към херпесните вируси.

Предава се по въздушно-капков и контактно-битов път, затова разпространението му се провокира в помещения, където се събират много хора – лагери, детски градини, училища. Коварството на болестта се състои в това, че има дълъг инкубационен период.

Първите симптоми на заболяването могат да се появят месец след попадането на вируса в организма. Дотогава детето контактува с много свои връстници и близки, като им предава заразата.

При деца с по-слаба имунна защита заболяването може да се прояви няколко дни след контакт със заразоносител. Първите признаци напомнят тези на ангината – отпадналост, липса на апетит, силни болки в гърлото. След време се увеличават и стават болезнени шийните и подмишечните лимфни възли, температурата се повишава до 39-40 градуса.

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА МОНОНУКЛЕОЗАТА?

  • пожълтяване;
  • кожен обрив;
  • болки в корема.

За уточняване на диагнозата се прави изследване на кръвта, което обикновено отчита увеличаване на лимфоцитите и поява на атипични клетки – мононуклеари. За лечение на заболяването няма специфично лечение. Препоръчва се постелен режим, витаминозна диета, обилно хранене, изплакване на гърлото с топъл разтвор от фурацилин и средства за понижаване на температурата.

В тежките случаи може да се наложи използването на хормонални противовъзпалителни препарати. Антибиотиците не влияят на болестта. След преболедуване от мононуклеоза организмът изработва стабилен имунитет към този вирус.

Дайте мнение и Вие тук!

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2014/12/19/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозна мононуклеоза – това страшно ли е?

Инфекциозна мононуклеоза – симптоми, по които да разберем, че сме болни. Вирус на Епщайн-Бар. Мононуклеоза …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *