Домашно лечение на конюнктивит
Най-безболезненото лечение на конюнктивит става с бабешки рецепти

Домашно лечение на конюнктивит. Хроничен и остър

Хроничен и обикновен конюнктивит. Домашно лечение с натриев сулфацил и билки. Народни лекове против сълзене на очите и замъглено зрение.

Най-безболезненото лечение на конюнктивит става с бабешки рецепти: с лукова отвара, с настройка от копър и сок от зелени ябълки. От тях се правят и “капки за очи” №1!

Събуждате се сутринта, усещате сърбеж, парене, рязка болка в очите? Не можете да погледнете към светлината?

И имате вид, сякаш цяла нощ сте плакали.

Няма съмнение – заразили сте се с конюнктивит.

Проверете: не са ли се появили отвътре под клепачите и във вътрешните ъгли на окото тънки бели или сивкави лентички? Освен това, ако ви сърби, имате хрема, боли ви гърло и корем, по-скоро имате конюнктивит и общо неразположение, предизвикани от аденовирусна инфекция.

Обърнете внимание: в такъв случай първо се възпалява лигавицата на едното око, а след това се появяват и болезнени усещания в другото.

Начини за лечение

Изпитан начин за лечение на конюнктивит е смес от лайка, копър, невен и живовляк. Смес от билките се вари 5-10 минути, оставя се да изстине и в нея се потапя тампон, който се държи върху окото 10 минути, 3-4 пъти но ден.

Компрес от настърган картоф помага за лечението на конюнктивит, благодарение на стягащото и дезинфекционното си действие. Рецептата е проста: настъргва се суров картоф, поставя се в няколко пласта марля или в тензух и се прави компрес на болното око.

Може да се правят промивки и компреси на очите , като се попарят 2-3 супени лъжици черен чай и след като се запари чая, се остави да изстине.

Друга рецепта: да се залеят с 250 мл гореща вода цветове от син синчец – 1 чаена лъжица, да киснат, след това да се охладят и прецедят. Използва се за промивки и компреси.

Същото може да се направи, като една супена лъжица смрадлика се залее с 250 мл гореща вода, кисне няколко часа и след прецеждане се ползва за промивки и компреси, няколко пъти дневно.

Билкови и народни рецепти

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Промивайте очите с:

  • медена вода: 1 с.л. мед на чаша топла преварена вода;
  • отвара от корени и кори от кисел трън (половин чаена лъжичка смляна билка на чаша гореща вода, ври 30 минути);
  • настройка от ленено семе: половин чаена лъжичка семена и половин чаша студена преварена вода, кисне 40 минути и се прецежда.

Правете компреси от:

  • Сок от алое;
  • Отвара от исоп: 2 ч.л. суха билка ври 15 минути в чаша гореща вода;
  • Отвара от теснолистна върбовка: 1 с.л. суха смляна билка на чаша вода със стайна температура ври 15 минути и кисне 1 час.
конюнктивит
Никой не е застрахован от конюнктивита!

Предпазване

Въпреки че е трудно да се предотврати появата на конюнктивит, има мерки, които можете да предприемете, за да не се стига до заболяването или предаването на болестта на други хора.

  • не използвайте козметиката на други лица;
  • избягвайте да използвате едни и същи кърпи за лице и тяло с други хора;
  • мийте ръцете си често и ги дръжте на разстояние от очите;
  • не използвайте лекарства (капки за очи, мехлеми), които са били предписани на друг човек
  • лекарят ще ви предпише такива, които са подходящи за вас – те са нови и стерилни;
    избягвайте да плувате в неподдържани басейни.

Когато ни налегне конюнктивит е добре да знаем как можем да се преборим с домашни средства

Важно е да знаем, че ако не можем да се справим с конюнктивита с домашни средства, трябва да се обърнем към лекар, за да не се получат усложнения.

Полезно при конюнктивит е пиенето на сокове, като например:

конюнктивит
Билките се отразяват идеално при конюнктивит.

– Прясно изцеден сок от 10 супени лъжици настъргани моркови, 5 супени лъжици надробена целина и по две супени лъжици синя жлъчка и магданоз. Сокът се пие 30 минути преди хранене, до 3 пъти на ден;

– Смес от 125 мл сок от вишна, 250 мл сок от моркови, 1 супена лъжица ягоди. Пие се 3-4 пъти на ден, 40 минути преди хранене.

Алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит обикновено съпътства други алергични състояния, като сенната хрема, например.

За разлика от другите видове конюнктивити той засяга едновременно двете очи.

Бактериалният конюнктивит се предизвиква от бактерии, най често стрептококови, стафилококови, хемофилус инфлуенца и др. Възможно е да бъде причинен и от микроорганизмите, причиняващи гонорея и хламидия. Алергичният конюнктивит не е заразен.

Вирусен конюнктивит

Вирусният конюнктивит се среща често при инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси, но може да се появи и при обикновена настинка, хрема или грип. Рядко се причинява от херпес симплекс, но това състояние е доста сериозно. Много рядко причина са гъбички или паразити.

Бактериален конюнктивит. Може ли да се хване в басейн.

Бактериалният и вирусният конюнктивит обикновено засягат едното око, но и двете форми са заразни и лесно може да бъде засегнато и другото око, при докосване с ръка, кърпичка и друг предмет, след контакт с болното око. Причинителите на инфекцията могат да се предават и чрез кашляне и кихане. През лятото това може да стане и при плуване в заразени води.

Това може да стане както в естествени водни басейни, но още по-голяма е вероятността да се случи в изкуствен басейн, въпреки употребата на хлор и други дезинфектанти в тях. Затова е препоръчително в такива басейни да се плува с предпазни очила.

Съществува и травматичен конюнктивит – като последица от удар по окото или нараняване, предизвикано от чуждо тяло.

Конюнктивитът също може да се появи вследствие раздразване на окото от силна слънчева светлина, вятър или много сух въздух. Очите се зачервяват и се появява неприятно чувство на сълзене и сърбеж – все едно в тях е попаднал пясък.

конюнктивит контактни лещи
Контактните лещи също често пъти предизвикват конюнктивит.

Контактните лещи също могат да го предизвикат.

Лечение на конюнктивит

В никакъв случай не налагайте на окото никакви превръзки. При бактериален и алергичен конюнктивит предоставете лечението на офталмолога. А за да се излекувате по-бързо, възползвайте се от съветите:

Не уморявайте болните очи: на всеки 30 минути зрителна работа правете 5-10-минутна почивка.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако зрението ви е увредено, задължително носете очила, за да не пренапрягате очите.

Яркото слънце задълбочава болезнените явления, така че, докато не се излекувате, навън носете тъмни очила.

До пълното оздравяване забравете очните спирали, сенки, околоочни кремове и телове и друга козметика.
За да намалите чувството на сърбеж и остра болка, намокрете със студена вода 2 памучни тампона, леко ги изцедете и наложете върху затворените очи. Оставете, докато памукът не започне да се затопля: до този момент трябва да сте почувствали облекчение. Ако е необходимо, повторете процедурата.

При аденовирусен конюнктивит използвайте народни средства: (нали антибиотиците и другите лекарства не действат на вирусите. Ако домашното лечение не помогне, обърнете се към офталмолог.)

Промивайте очите 3-4 пъти дневно с лукова отвара. Сварете небелена глава лук, оставете да кисне 20-30 минути, извадете я и добавете борна киселина на крайчеца на ножа в отварата или една трета чаена лъжичка мед. Луковата отвара има свойството да ликвидира ужасните вируси, предизвикващи конюнктивита.

Преди сън измивайте с настойка от плодове или стръкове копър. 1 с.л. се залива с половин чаша вряла вода и кисне 1 -2 часа в плътно затворен съд.

Намокрете памучни тампони с прясно изцеден сок от зелени ябълки, пресни краставици или картофи и сложете върху клепачите за 15-20 минути. При това главата е леко наклонена назад, а на врата сложете салфетка или хавлия намокрена с гореща вода.

Строго спазвайте хигиенните правила! Ежедневно сменяйте хавлията за лице. Измивайте ръцете, преди да капнете лекарството или да направите компрес. Не докосвайте очите с кърпичка, с която сте обработвали носа.

Подходящи лекарства

Лечението се съобразява с причините за конюнктивита. При бактериалният конюнктивит обикновено се използват антибиотични капки и мехлеми, а за вирусния – противовирусни. Наред с това естествено се лекува основното заболяване, което е предизвикало инфекцията и се вземат мерки за укрепване на имунната система. Алергичният конюнктивит се лекува с противовъзпалителни и антихистаминови препарати.

За колко време минава заболяването?

Обикновено бактериалният конюнктивит преминава за една седмица, вирусният за около две, ако не настъпят усложнения. Алергичният конюнктивит е със сезонен характер.

Понякога конюнктивитът е хроничен, но това обикновено е професионално заболяване, причинено от прах, дим, замърсен въздух, някои химични вещества. Такъв ефект може да има и неподходящата среда на живеене.

Хроничен конюнктивит

От хроничен конюнктивит страдат работещи в дърводобива, циментовата и въгледобивна промишленост, при производство на брашно, работещи сред хартиен прах, шивачки и др. Напрегната зрителна работа при лошо осветление също би могла да доведе до хроничен конюнктивит.

Върши ли работа Тобрадекс?

Подходящи капки за очи при конюнктивит са Тобрадекс, които са комбинация от кортикостероиди и противовъзпалителни субстанции. Те предотвратяват и намаляват възпалението в окото и предпазват от много микроорганизми. Тези капки са подходящи при бактериален конюнктивит.

При вирусен са необходими антивирусни капки, ето защо винаги трябва да консултираме с лекар какви капки да употребяваме. Препоръчва се очите да се промиват с 2- процентен разтвор на борна киселина или с бледорозов разтвор на калиев перманганат и веднага след промивката да се капва по една капка натриев сулфацил.

Конюнктивит калиев перманганат.
Калиевият перманганат върши прекрасна работа при конюнктивит.

Директно накапване и промивки на очите със сребърна вода също дават добри резултати при конюнктивит.

Как действа кърмата в очите?

Някои майки практикуват накапване на кърма в очите. Отзивите са противоречиви и ефектът е спорен. Бактерицидният ефект на кърмата е доказан, но вероятно тя действа добре в началните стадии на заболяването.

При бременност е важно появил се конюнктивит да се лекува до пълното му оздравяване, за да не се предаде на новороденото. Неголям процент от бременните жени – от 4 до 10 % боледуват от хламидаза, което е предпоставка за развиване на хламидален конюнктивит при техните бебета.

Това се случва обикновено в около 40 % от случаите на неизлекувана хламидална инфекция у майката. Подобна е опасността и при наличие на гонококова инфекция. Лечението е специфично, по преценка на лекаря.

Най-безболезненото лечение на конюнктивит става с бабешки рецепти
Най-безболезненото лечение на конюнктивит става с бабешки рецепти

Много от тези средства за лечение на конюнктивит не са известни на масовия читател. Затова ги разпространете в социалните мрежи, например Фейсбук, за да може да предпазите приятелите си от усложнения и да ги научите как да се справят с конюнктивита. Колкото повече хора научат за тези начини за лечение на конюнктивит, толкова по-хубав ще бъде светът.

Също така ако можете и вие да добавите нещо към тази статия, молим, напишете го по-долу в коментарите.

Ще ви бъдем много благодарни, ако го направите!

Вижте и ТОВА:

За конюнктивит: Хомеопатия, Тобрадекс, лайка… Лечение на вирусен конюнктивит

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Конюнктивит. Реалните симптоми, домашно лечение, капки за очи

Конюнктивит. Симптоми, домашно лечение, капки за очи

Проблемът конюнктивит: причини, разпознаване, първа помощ. Заразно ли е? Как да се предпазим. Лекарства от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *