Болни от хипертония и хипотония да не сядат на една и съща маса!

При хипотония и хипертония се ядат и пият различни неща. До 200 мл. вино не вреди, освен ако не ви е навик.

Вижте точно защо хипотоници и хипертоници не бива да седят на една трапеза! Кръвното налягане се повишава или пада, чувстваме се слаби, главата ни се цепи, настроението ни се понижава рязко и бързо. Какви продукти и напитки вдигат или свалят кръвното налягане?

ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: ПО-МАЛКО СОЛ И КАФЕ

При повишено налягане човек се чувства постоянно уморен, нещо непрекъснато “чука” зверски в слепоочията, отслабва паметта, ставаш вял и тромав. Но освен тези неприятности хипертонията заплашва с много по-сериозни проблеми – нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулт) или инфаркт.

Главните врагове на хипертониците са солта и кафето. Солта помага за натрупването на течности в кръвоносните съдове, от това се повишава обемът на циркулиращата кръв, а това води до високи стойности на артериалното налягане. Кафето свива съдовете – това също води до повишаване на налягането.

Дневната доза на солта не трябва да надвишава 5 г (обикновено човек изяжда на ден 12-15 г). Как да спазим “здравата” норма? Умишлено не досолявайте храната, забравете солената риба, рибните консерви, домашните туршии и яжте повече продукти, които не е нужно да се солят.

Ограничете кафето до 1 чашка дневно, още по-добре – преминете на нискокофеиново или безкофеиново.

ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ

  • Лесноусвоимите въглехидрати – захар, сладка, мед, бонбони. Тези продукти са разрешени 1-2 пъти седмично, ако е възможно – и по-рядко.
  • Животинските мазнини – масло, сметана. Количеството на растителните мазнини трябва да бъде 1/3 от общото количество мазнини.
  • Течностите, включително супите – не повече от 1-1, 2 л за денонощие.
  • Хлябът – до 200 г на ден, най-добре – черен.
  • Картофите, бобовите храни – в умерени количества.
  • До 200 г хубаво червено вино на ден няма да ви навреди, но в никакъв случай не го замествайте с ракия или с други силни напитки.

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?

  • Нетлъсти меса и риба, най-добре варени.
  • Мляко и млечни продукти, нискомаслена извара и кашкавал.
  • Сипкави каши – овесена, пшенична.• Супи – зеленчукови, млечни, нетлъсти месни супи с фиде (не по-често от 1-2 пъти седмично).
  • Плодове и зеленчуци – пресни, варени, в салати с растително масло. Особено полезни при хипертония са прясното и киселото зеле, пресните краставици и домати, богатите на калий, магнезий и други полезни вещества портокали, ябълки, нар, сушени зарзали.

Забележка: при хипотония е по-добре тези продукти да се ограничат, защото понижават кръвното налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

ПРИ ХИПОТОНИЯ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИ ГЛАДУВАНЕТО И СТРОГИТЕ НИСКОКАЛОРИЧНИ ДИЕТИ

“Фигурин

При ниско кръвно налягане са полезни кашкавалът и зеленият чай.За хипотония се смята кръвното налягане със стойности 90/60 мм живачен стълб. Но трябва да се има предвид, че някои хора имат вродена предразположеност към ниско налягане и се чувстват прекрасно на фона на тези ниски цифри.

ХИПОТОНИЯТА УСЛОВНО СЕ ДЕЛИ НА НЯКОЛКО ГРУПИ

  • Остра (развива се внезапно) и хронична (продължава дълго време).
  • Първична (когато няма други проблеми със здравето, влияещи на кръвното налягане) и симптоматична (ниското налягане е симптом на друго заболяване – като вегетативна дистония, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника).
  • При ниско кръвно налягане болят ставите, появява се световъртеж, слабост, силно главоболие, особено в тилната област (аналгетиците не помагат в този случай), гадене, киселини. Препоръчва се кафето да се пие сутрин. Но без да се злоупотребява – 3-5 чашки кафе на ден се смятат за безвредни.

Впрочем!

  • Тлъстите и солените продукти също повишават кръвното налягане, те също се препоръчват на хипотониците, но с мярка. При лошо самочувствие добре действа пакетче солени ядки или 1-2 сандвича с хляб, масло и кашкавал.
  • Кашкавалът е много полезен при ниско кръвно налягане, защото съотношението между мазнините и солта в него се смята за идеално.
  • На хипертониците се препоръчва да се хранят не по-малко от 4 пъти на ден.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Хлофазолин

Хлофазолин или Хлофадон? Мнения. Има ли вреда? Време за действие

Какви мнения съществуват за Хлофазолин? Време за действие при хипертонична криза. Има ли вреда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *