При хипотония и хипертония се ядат и пият различни неща. До 200 мл. вино не вреди, освен ако не ви е навик.
Вижте точно защо хипотоници и хипертоници не бива да седят на една трапеза! Кръвното налягане се повишава или пада, чувстваме се слаби, главата ни се цепи, настроението ни се понижава рязко и бързо. Какви продукти и напитки вдигат или свалят кръвното налягане?
ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: ПО-МАЛКО СОЛ И КАФЕ
При повишено налягане човек се чувства постоянно уморен, нещо непрекъснато “чука” зверски в слепоочията, отслабва паметта, ставаш вял и тромав. Но освен тези неприятности хипертонията заплашва с много по-сериозни проблеми – нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулт) или инфаркт.
Главните врагове на хипертониците са солта и кафето. Солта помага за натрупването на течности в кръвоносните съдове, от това се повишава обемът на циркулиращата кръв, а това води до високи стойности на артериалното налягане. Кафето свива съдовете – това също води до повишаване на налягането.
Дневната доза на солта не трябва да надвишава 5 г (обикновено човек изяжда на ден 12-15 г). Как да спазим “здравата” норма? Умишлено не досолявайте храната, забравете солената риба, рибните консерви, домашните туршии и яжте повече продукти, които не е нужно да се солят.
Ограничете кафето до 1 чашка дневно, още по-добре – преминете на нискокофеиново или безкофеиново.
ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ
- Лесноусвоимите въглехидрати – захар, сладка, мед, бонбони. Тези продукти са разрешени 1-2 пъти седмично, ако е възможно – и по-рядко.
- Животинските мазнини – масло, сметана. Количеството на растителните мазнини трябва да бъде 1/3 от общото количество мазнини.
- Течностите, включително супите – не повече от 1-1, 2 л за денонощие.
- Хлябът – до 200 г на ден, най-добре – черен.
- Картофите, бобовите храни – в умерени количества.
- До 200 г хубаво червено вино на ден няма да ви навреди, но в никакъв случай не го замествайте с ракия или с други силни напитки.
КАКВО ДА ЯДЕМ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ?
- Нетлъсти меса и риба, най-добре варени.
- Мляко и млечни продукти, нискомаслена извара и кашкавал.
- Сипкави каши – овесена, пшенична.• Супи – зеленчукови, млечни, нетлъсти месни супи с фиде (не по-често от 1-2 пъти седмично).
- Плодове и зеленчуци – пресни, варени, в салати с растително масло. Особено полезни при хипертония са прясното и киселото зеле, пресните краставици и домати, богатите на калий, магнезий и други полезни вещества портокали, ябълки, нар, сушени зарзали.
Забележка: при хипотония е по-добре тези продукти да се ограничат, защото понижават кръвното налягане.
ПРИ ХИПОТОНИЯ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИ ГЛАДУВАНЕТО И СТРОГИТЕ НИСКОКАЛОРИЧНИ ДИЕТИ
При ниско кръвно налягане са полезни кашкавалът и зеленият чай.За хипотония се смята кръвното налягане със стойности 90/60 мм живачен стълб. Но трябва да се има предвид, че някои хора имат вродена предразположеност към ниско налягане и се чувстват прекрасно на фона на тези ниски цифри.
ХИПОТОНИЯТА УСЛОВНО СЕ ДЕЛИ НА НЯКОЛКО ГРУПИ
- Остра (развива се внезапно) и хронична (продължава дълго време).
- Първична (когато няма други проблеми със здравето, влияещи на кръвното налягане) и симптоматична (ниското налягане е симптом на друго заболяване – като вегетативна дистония, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника).
- При ниско кръвно налягане болят ставите, появява се световъртеж, слабост, силно главоболие, особено в тилната област (аналгетиците не помагат в този случай), гадене, киселини. Препоръчва се кафето да се пие сутрин. Но без да се злоупотребява – 3-5 чашки кафе на ден се смятат за безвредни.
Впрочем!
- Тлъстите и солените продукти също повишават кръвното налягане, те също се препоръчват на хипотониците, но с мярка. При лошо самочувствие добре действа пакетче солени ядки или 1-2 сандвича с хляб, масло и кашкавал.
- Кашкавалът е много полезен при ниско кръвно налягане, защото съотношението между мазнините и солта в него се смята за идеално.
- На хипертониците се препоръчва да се хранят не по-малко от 4 пъти на ден.