Глухарчето

Всички части на това растение са полезни, а някои са и вкусни! Наистина глухарчето е способно да натрупва токсини. И ако расте близо до шосе, не бива да го използвате нито за лечение, нито в кулинарията.Първо връхчетатаЛистата на глухарчето са прекрасен източник на витамини и минерали, особено на витамин С, бетакаротин, желязо и калий. От тях отдавна се правят витаминозни салати. Особено популярен е този деликатес във Франция.Младите листа за салата се берат в ранна пролет, преди цъфтежа, докато не са станали горчиви. За да се премахне горчилката, листата се пускат за 20 минути в студена подсолена вода. Листа от глухарче може да се сложат в сандвичи вместо зелена салата, а от пасираните в масло да се приготви необичайна гарнитура към месо или риба.Хубав е и чаят от листа на глухарче. Той е чудесно витаминозно и пречистващо средство, което освен това помага и при отслабване. На 150 мл вряла вода се вземат 1 чаена лъжичка сухи или 2 свежи листа. Оставят се да престоят 10 минути. Пие се по 1 чаша, но сутрин, а не вечер преди лягане, защото глухарчето е пикочогонно средство.От пухкавите, приличащи на малки пиленца цветове се приготвя популярният \“мед\““ от глухарчета. Цветовете се берат рано сутрин

Глухарчето 2.43/5 (48.57%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *