екзема мокреща рана по лицето
Лечение на екзема и на мокреща рана по лицето, рани зад ушите с крем беклазон

Екземата тип “Мокреща рана” напада през лятото

Подробен и изчерпателен материал на тема “екзема” и “мокреща рана” ще ви даде цялата нужна информация по въпросите, с които идвате на този сайт.

ТАЗИ БОЛЕСТ НЕ Е ЗАРАЗНА, НО Е СОЦИАЛНО ЗНАЧИМА, ДОКОЛКОТО ВИДЪТ НА УВРЕДЕНАТА ОТ ЕКЗЕМАТА КОЖА Е ТОЛКОВА НЕПРИЯТЕН, ЧЕ БОЛНИТЕ ИЗПИТВАТ НРАВСТВЕНО СТРАДАНИЕ, КОЕТО Е МНОГО ПО-СИЛНО ОТ ФИЗИЧЕСКОТО. ОПРЕДЕЛЕН ДИСКОМФОРТ ПРИ ОБЩУВАНЕТО С ТАКИВА ХОРА БЕЗУСЛОВНО ИЗПИТВАТ И ТЕЗИ ОКОЛО ТЯХ. ЗАТОВА ЩЕ ПОВТОРИМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ, ЧЕ ЕКЗЕМАТА НЕ Е ЗАРАЗНА.

Малко хора знаят, че името на това заболяване произхожда от гръцката дума “екзео”, което означава “кипи”. И, разбира се, това не е случайно. Острите възпалителни симптоми на екземата са свързани с появата на яркочервен обрив с мехурчета. Те се пукат бързо и създават асоциация с кипяща вода, като образуват мокрещи рани.

Всичко това се съпровожда със сърбеж, парене и много болезнени усещания.

Екземата може да се появи навсякъде, но най-често – на откритите части на лицето, ръцете и по-рядко по тялото. След това се разпространява постепенно, и то – симетрично.

ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ – МНОГО ПРИЧИНИ

Причините за появата на екземата са много – отслабване на имунитета, алергични реакции, инфекции, натрупване на шлаки в организма, стрес, наследствена предразположеност, някои заболявания на вътрешните органи.

С една дума факторите, при които има функционални промени на кожата, са толкова много, че екземата се смята за мултифакторно заболяване. Има няколко нейни форми, като по-основните от тях са:

Истинската екзема, която се характеризира с остро възпаление – преди да са се оформили, мехурите изчезват. Възникват т. нар. “кладенци”, от които се отделя течност, приличаща на капчици роса. И когато капе върху кожата, образува обширни мокрещи повърхности.

Те постепенно изсъхват и образуват корички, под които се развива възпалителен процес на екземата.

Появява се лющене на кожата. В това се изразява и неприятното усещане при появата на екземата – на засегнатите участъци може да има всички елементи на заболяването: мехурчета, ерозия, корички, белене на кожата, оток. Това е общата картина.

Без намесата на лекар организмът не може да се справи с инфекцията. Особено ако лечението не е много ефикасно, процесът след време преминава в хроничен стадий, с чести рецидиви, в продължение на години.

  • Микробната екзема се развива около инфектирани рани, драскотини, язви. Тя също може да е мокреща. На повърхността се образуват обширни масивни корички, понякога дори без да остане здрава кожа. Най-често започва от краката.
  • Себорейната екзема най-често възниква при пациенти, които страдат от себорея, появява се на места, богати на мастни жлези – на окосмената част на главата, зад ушите, между плешките. Започва с лющене на кожата във вид на петна.
  • Професионалната (контактна) екзема е характерна за хора, които работят в текстилната и химическата промишленост – при работа с бои, смоли и др. В началото мокрещите рани са както при истинската екзема. Когато се преустанови контактът с алергена, професионалната екзема преминава.
  • Дисхидротичната екзема е вариант на истинската и се развива на фона на повишено потоотделяне. На дланите и ходилата се появяват мехурчета, придружени от сърбеж и болка, понякога се наблюдава и промяна на ноктите. Този вид екзема е много упорита и се лекува трудно и дълго време. Може да се разпространи и на други места по ръцете и краката.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА екзема при децата?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Детската екзема се диагностицира трудно при деца от 2 до 5 години, чиито родители имат алергични реакции, или на фона на дисбактериоза, при недостиг на активни ферменти на жлъчно-чревния тракт. Ако един от родителите страда от екзема, в 40 на сто от случаите тя се унаследява и от детето. Ако и бащата, и майката боледуват от тази болест, вероятността е вече 70 на сто.

ЛЕЧЕНИЕТО СЕ ЗАПОЧВА С КОМПРЕСИ

Преди да продължите с четене за лечението, вижте и това:

При екзема – откъде да започнем лечението

Сега, когато се запознахме накратко с основните форми на екземата, ще преминем към най-главното – как се лекува. Препоръките по принцип се отнасят към всички форми на екземата, доколкото клиничните им прояви са сходни. При силен сърбеж ще помогнат антихистаминни препарати – познатият на всички супрастин, тавежил, пиполфен.

Има и много съвременни средства, които не действат сънотворно – кларитин, телфаст, ериус, ксизал или техни аналози.Ако екземата се развива болезнено, с мокрещи повърхности, лечението започва с компреси. Мазила, гелове, кремове и други средства за външна употреба в този период е забранено да се прилагат.

Дайте мнение и Вие тук!

Разтворът за компресите е много прост: това е хладка вода със слаб манганов разтвор или силен черен чай (без добавки и подсладители) или сребърна вода. Чаят трябва да престои половин час, за да се поемат танините от течността, а също и дъбилните вещества, които действат благотворно на екземата, отнемат болката.

Направете компрес от 4-5 слоя марля и я потопете в разтвора, изстискайте я и поставете върху засегнатите участъци, като не трябва да се покрива отгоре. След 15 минути повторете процедурата. Направете 3-4 пъти тези компреси в продължение на един час.

Ако екземата е предизвикана от микроби, съпроводена с инфекция – след всяка процедура трябва да направите нов компрес от марля. Тези компреси отнемат влагата от засегнатите участъци, а дезинфекционният разтвор от манган отнема възпалението.

ИМА И КРЕМОВЕ, КОИТО ПОМАГАТ ЗА ИЗЛЕКУВАНЕТО на екземата.

След компресите може да използвате следните кремове: акридерм, тридерм, целестодерм или друг, който съдържа хормони. В никакъв случай не трябва да правите превръзка на мократа рана. Не слагайте ръкавици – медицински или други някакви, за да не се спарва засегнатото място. Кожата трябва да диша и да съхне сама.

Постарайте се да не мокрите мястото с вода.

Искаме да обърнем специално внимание на билковите компреси, тъй като при пациентите се получава повишена чувствителност към всякакви билки. Употребата им може да задълбочи заболяването. Ако се възползвате от препоръчаните от мен компреси, след 2-3 дни заболяването ще отзвучи.

ВНИМАНИЕ: МЕХЛЕМИ против екзема!

Когато започва да отзвучава процесът на възпалението, на тези места кожата започва да се лющи, изпъната е, суха, удебелена. Струпеите не трябва да се махат, те ще паднат сами благодарение на специалните омекотяващи кремове. Прилагат се по един път на ден, като през нощта може да се слага и превръзка – за да омекнат по-бързо.

Кремовете са като тези, които изброихме вече – една и съща лекарствена серия съдържа няколко вида препарати с различно действие.

Трябва да запомните, че не трябва да се използват продължително време. Макар и с локално приложение, системното им използване може да предизвика атрофиране на кожата. А когато се използат от деца – особено трябва да се внимава с тях. И преди всичко – след консултация с лекар.

В аптеките има голямо разнообразие от не по-малко ефективни средства срещу екзема, които може да се използват.

Те са под формата на гел – фенистил, гестан, и не съдържат хормони. Може да се прилагат по 2-3 пъти на ден. Без рецепта се продава и циндол, който се прилага по същата схема.

Цинкът, който се съдържа в този препарат, много добре подсушава, заздравява, дезинфикцира кожата и облекчава сърбежа и отоците.

При обостряне на заболяването – най-често през пролетта и есента, когато защитните сили на организма са по-слаби, трябва да се направи хипералергенна диета. Откажете се от плодовете и зеленчуците с червен цвят, забравете за меда, шоколада, кафето, сладките неща.

Трябва да изключите също и цитрусовите плодове, орехите, солената пушена риба, пилешкото, консервите, силните подправки, включително и майонезата, гъбите, дините, алкохола. В менюто трябва да преобладават овесените ядки, киселомлечните продукти, картофи, зеле, зелени ябълки.

Добре е тази диета да продължи още месец-два след отзвучаването на кризата. Вътрешно може да приемате активен въглен и други сорбенти, след консултация с лекар.

Първоначално публикувано на:28.08.2008 @ 2:06

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

За какво се използва Фусидин крем, маз и таблетки?

Фусидин. За какво се използва и как точно? Мнения за крем, маз и таблетки

За какво се използва Фусидин крем (Фуцидин), маз и таблетки? За подкожни пъпки, за херпес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *