Внезапна смърт по време на сън. Нарушенията в съня не са безобидни

Кога може да ни споходи внезапна смърт по време на сън? Разстройствата на съня се наблюдават във всички възрасти и засягат от 15 до 50% от хората.

Разделят се на две ерупи: диссомнии (инсомния, хиперсомния и разстройство на ритъма бодрост-сън) и парасомнии (нощен страх, сомнамбулизъм и др.). Най-разпространени са инсомниите – 15-30%, а хиперсомниите са 5%.

Инсомнията

може да бъде свързана най-често с трудно заспиване, а по-рядко със затруднено поддържане на съня, събуждане нощем или ранно събуждане сутрин. Освен тези оплаквания се наблюдават повишена дневна умора, нервност, раздразнителност, главоболие, сънливост, намалена концентрация на вниманието и паметта.

В зависимост от продължителността на заболяването то може да бъде остро (до 4 седмици), подостро (4 седмици до 6 месеца) и хронично (над 6 месеца). А в зависимост от тежестта на оплакванията се различават три степени: лека, средна и тежка. Инсомниите могат да бъдат първични и вторични, които са свързани с други заболявания – психози, депресии, паническо разстройство, болка, сърбеж, болестта на Алцхаймер, артериална хипертония, бронхиална астма и др.

Хиперсомниите могат да бъдат първични (нарколепсия) и вторични (сънна апнея).

Нарколепсията

се характеризира с пристъпи на прекомерна дневна сънливост, катаплексия (мускулна атония), хипнагогни халюцинации (сънуване в RЕМ стадия), парализа по време на сън, разстроен нощен сън. Счита се, че заболяването е генетично обусловено.

При нарколепсията прекомерната дневна сънливост е придружена от пристъпи на заспиване с продължителност 10-15 минути, които се повтарят няколко пъти дневно. Катаплексията е внезапен пристъп на мускулна атония. Наблюдават се увисване на главата и ръцете, изпускане на предмети, затруднения в говора без загуба на съзнание. Пристъпите са краткотрайни – от секунди до минути.

Дайте мнение и Вие тук!

Сънната апнея

представлява спиране на дишането по време на сън и се наблюдава по-често при мъже с наднормено тегло. Заболяването зачестява след 50-60-годишна възраст. Умората, затлъстяването, употребата на алкохол и медикаменти засилват проявата на апнея.

Най-честите симптоми са пристъпи на прекомерна дневна сънливост, нарушения на концентрацията, вниманието и паметта, намалено либидо, импотентност, сутрешно главоболие, раздразнителност. Болните рядко се оплакват от нарушения на съня. Прогнозата е неблагоприятна и води до развитие на хипертония. Голям е рискът от възникване на сърдечен инфаркт и мозъчносъдов инсулт, както и от внезапна смърт по време на сън.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?

Мнения за Тритико 75. За сън. Странични ефекти, форум

Схема за спиране на Тритико 75. Странични ефекти, форум. Напълнява ли се от Тритико? Мнения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *