Инфекциозната мононуклеоза засяга младите хора

Инфекциозна мононуклеоза е остро инфекциозно заболяване, което засяга най-вече подрастващите. Нарича се още жлезиста треска, моноцитарна ангина, доброкачествена лимфобластоза.

Възбудителят на това заболяване е вирус. Инфекцията се предава по въздушно-капков път или при непосредствени контакти.

Инфекциозната мононуклеоза най-често се среща при група млади хора, живеещи заедно – например в интернатите, студентските общежития, лагерите. Инфекцията вероятно се предава чрез слюнката при целуване, при ползване на общи съдове и т.н.

Обикновено мононуклеозата се развива 1-2 седмици след контакта с болния, но понякога инкубационният период се разширява до 5-6 седмици. В лека форма това заболяване може да остане незабелязано и да се открие само при анализ на кръвта. Но е възможна и много тежка форма с изразени проявления на токсикоза.

Заболяването се развива постепенно, започвайки с повишена температура и силни болки в гърлото, появява се ангина. Болният се оплаква от отпадане на силите и намален апетит. Шийните, подмишничните и слабинните лимфни възли постепенно се увеличават.

Треската е разнообразна по характер и продължителност, понякога температурата на тялото достига 39-40 градуса. Тя може да се задържи постоянна или да се променя през денонощието. Появява се и главоболие, понякога много силно.

Често се случва увеличаване на далака. При много болни се увеличава черният дроб. Могат да се развият и други симптоми, включително жълтеница, кожен обрив, болки в стомаха, възпаление на белите дробове, миокардит, неврологични нарушения.

Няма специфично лечение на инфекциозната мононуклеоза. На болните се препоръчва режим на легло, покой, лека диета, много течности и аспирин.

Дайте мнение и Вие тук!

Антибиотиците не влияят на протичането на тази болест. Клиничните изражения продължават до 2-3 седмици, а понякога и повече – до 8 седмици. Особеността при тази инфекция е усещането за прекалена уморяемост, слабост и сънливост – тези симптоми могат да продължат цял месец.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/12/19/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мононуклеозата има дълъг инкубационен период

Инфекциозната мононуклеоза е заболяване, предизвикано от вируса на Епщайн – Бар, и се отнася към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *