Лечение на болки в корема и кръста
Причини за болка в корема и кръста

Болки ниско долу в корема и кръста. Вдясно, вляво и другаде. Как се действа?

Най-добрата статия за болки в корема се намира, естествено на сайта Лекар.БГ! Тя ще ви даде най-изчерпателните решения на проблема, заради който търсите в интернет!

Предната коремна стена е образувана от мускулите на коремната преса, задната – от повърхността на кръстната кост. От вътрешната страна коремната кухина е покрита с обвивка, наречена коремна. Кожата, мускулите и коремната кухина са пресечени от мрежа нервни окончания, от които по нервните влакна като по електрически проводник преминава всеки един импулс, включително болестният.

В коремната кухина и извън нея са разположени едни от най-важните човешки органи. Това са черният дроб заедно с жлъчния мехур, стомахът, задстомашната жлеза, далакът, краищата на тънките черва, дебелото черво заедно с апендикса. При жените там се намират и яйчниците заедно с маточните тръби. Всички тези органи също са пресечени от мрежа нервни окончания.

Мускулната болка не е опасна

Причините за възникване на болка в тази област са повече от достатъчно – и жлъчният мехур може да се е възпалил; и гастритът да се обажда; и мускулите да са се претоварили.

Всичко това представлява различна степен на опасност за човека, затова при различните болки човек трябва да се държи по различен начин.

Как да различаваме тези болки?

Ако болката е мускулна, не е необходимо да се вземат никакви спешни мерки. По принцип такава болка възниква след интензивни физически натоварвания. Тя не е силна, може да нарасне при промяна в положението на тялото, както и при леко докосване на предната коремна стена.

Такава болка обикновено преминава на 3-4-тия ден от само себе си и не представлява никаква опасност за живота.Болката, възникваща в лявото подребрие, там, където се намира далакът, също не е опасна.

Тя също може да възникне при физически упражнения – след продължително прекъсване на тренировките. Такава болка е свързана с това, че при продължително физическо натоварване далакът започва да отделя в кръвоносното русло допълнително еритроцити.

Обикновено такава болка преминава 4-5 минути след прекратяване на натоварването. Болката си отива без никакви специални мерки.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО НИ МЪЧИ

Ако болката е възникнала във връзка с увреждане на някой от органите в коремната кухина, е трудно да се отговори на въпроса, какво да правите. Когато обаче се постави диагнозата – например хроничен холецистит, хроничен панкреатит или язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника – тогава вече пациентът знае какво трябва да предприеме. Как да разберем какво ни мъчи?

При интензивна болка вдясно

Интензивната болка в дясното подребрие може да бъде разлята. Съпътства се с леко покачване на температурата, многократно повръщане, оригвания и горчив привкус. Най-често тази болка е свързана с неправилно хранене – например изядена сутринта много мазна храна или изпит повече алкохол и най-вероятно става дума за черния дроб, жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Демир бозан за безсъние

В такъв случай човек трябва да легне в леглото и да заеме такова положение, при което болката максимално утихва. Трябва да извика и “Бърза помощ”. До идването на лекаря не приемайте никакви лекарства. Самолечението в този случай няма да доведе до нищо добро.

При интензивна болка под лъжичката

Когато в подлъжичната област се появи интензивна болка, тя почти винаги възниква внезапно, може да се появи веднага след ядене. Съпътства се с прилошаване, еднократно повръщане и леко повишаване на температурата. В този случай най-вероятно става дума за гастрит или начален стадий на язва на стомаха.

Но и апандиситът може да започне с болка в подлъжичната област. Ако можете да се придвижвате самостоятелно, тръгвайте към поликлиниката при хирурга. Ако не сте в състояние да отидете до поликлиниката заради много силната болка, не се притеснявайте да извикате “Бърза помощ”. Самолечението в този случай също е противопоказно.

Тъпа, но ясно очертана болка

Тъпа, стягаща болка, но с ясно очертана локализация, се съпътства с общо неразположение, с къркорене в корема, с многократно повръщане. Болният получава и диария, както и умерено повишена температура. Такова състояние по принцип е характерно за чревна инфекция.

В дадената ситуация също трябва да се отправите към поликлиниката и да търсите специалист по инфекциозни болести. А от всичко казано дотук, следва логичният извод, че всяка болка в корема, с редки изключение при мускулна болка, е сигнал за опасност и не трябва въобще да чакате, а да търсите специалист.

Болки ниско в корема

болки в корема и кръста
Мъчителни болки в корема може да причини замърсената храна – заедно с разстройство

За болки ниско в корема обикновено говорят жените. Заради т.н. тазови болки по правило се ходи на гинеколог Възможната причина за тях най-често са възпалителни процеси.

При остри възпалителни състояния има болки ниско в корема – страдат яйчниците, маточните тръби, понякога и съседни тъкани (ag-specialist.com). Болките ниско в корема могат да са едностранни или двустранни, да са придружени със засилено влагалищно течение и температура.

Гинекологичен профил има и при друга причина за този тип болки – киста на яйчниците. Болки възникват при нейното усукване или спукване.

С болки ниско в корема е свързана понякога и миомата на матката, ако нараства много бързо. Друга причина може да е ендометриозата. Всички споменати болки имат индивидуална характеристика; понякога са тъпи и поносими, понякога остри – усещанията зависят както от проблема, така и от индивидуалния праг на болката. При всички случаи изискват лекарска консултация.

Болки ниско в корема са характерни и за заболявания на дебелото черво – появяват се при тумори, рак, но и при колит. В някои случаи тези болки са провокирани от психични причини; възможно е също да са причинени от заболявания на тазовите кости и стави, да се касае за неврологичен проблем. При туберкулоза е допустим вторичен ефект върху матката и яйчниците, което също води до болкова симптоматика.

Дайте мнение и Вие тук!

При наличието на такива болки понякога един специалист не е достатъчен; картината е доста сложна, диагнозата изисква намесата на повече специалисти В зависимост от нея се определя лечението.

Болки в корема при бременност

Когато имате гинекологичен проблем с болки в корема и идете на лекар, първото, което той се опитва да установи, е дали не сте бременна.

Болката е спътник на всяка бременност, обобщават от puls.bg. Още в първите седмици тя се усеща ниско долу в корема – усилва се особено между 18-а и 24-та гестационна седмица. Причината за тези коремни болки е нарастването на плода, което е свързано с разтягане тъканта на матката, на мускули и мускулни връзки. От тези болки няма спасение, те трябва да се изтърпят – просто сменяте позата и обикновено идва облекчението.

Има и – да ги наречем – аварийни болки, които по същество са характеристика на контракциите. Болезнените спазми не са обикновени болки; те са изключително силни и ако са в началото на бременността, придружени са с кървене и зачестяват, бременността е застрашена и вие се нуждаете от спешна помощ. Такъв тип болки са навреме единствено когато е дошъл моментът на раждането – при всяка подобна проява в по-ранен момент веднага трябва да се търси лекар.

Едновременни болки в кръста и в корема

Болки в корема и кръста
Болки в корема при деца – това е по-сложно

Този тип комбинирани болки могат да са свързани с гинекологичен проблем – проявяват се едновременно или непосредствено една след друга болки ниско в корема и в кръста. Могат да са причинени от тумор или извънматочна бременност. Такъв тип болки се появяват понякога и по време на цикъл.

Внезапна болка в кръста, която е последвана от болка ниско в корема, слабините, изобщо – в областта на малкия таз, отговаря на профила на бъбречна криза. Бъбречната криза причинява остри и интензивни болки, които налагат медицинска намеса. Комбинирани болки в корема и кръста може да има и при други проблеми с бъбреците – например при пиелонефрит.

Болки в корема при деца

Това е дълбока тема – болки в корема при деца. Първо – защото едно дете не винаги може да дефинира точно усещанията си и да не се касае за болка, дори да не става дума за болно коремче. Причините, поради които едно малко дете казва, че има болки в корема, могат да са психо-емоционални: да са свързани с нещо преживяно или изобщо да няма проблем, а то по този начин да се спасява от нещо нежелано.

Все пак болки в корема при дете могат да се появят в резултат на някакво вирусно заболяване, на хранене с неподходящи продукти или прекалено обилно. Болки в корема се появяват при диария, но и при запек (puls.bg). При интензивна игра и физическа преумора също са възможни болкови симптоми.

Родителят трябва внимателно да наблюдава детето си, когато то се оплаква от болки в корема. Ако то е тревожно, плаче, не иска да поема храна и видимо страда, като симптоматиката се усилва, бавенето е опасно и трябва бързо да се търси лекар. Има сериозни състояния като чревна непроходимост или апендицит, при които наистина е необходима спешна намеса.

Болки в лявата част на корема

болки в корема и далака
При болки в корема лекарите първо се сещат за далака

Болките в лявата част на корема – ниско, са присъщи на синдрома на раздразненото дебело черво. Дали става дума точно за това може да се предположи при наблюдение и за други симптоми – дали тези болки се появяват преди и след дефекация, появява ли се слуз в изпражненията. При този здравословен проблем симптоматиката често е разширена с мигрена, стомашен дискомфорт, оригване и гадене (medik.bg).

Ако имате болки в горната лява част на корема, това може да е свързано с междуребрени нерви или със сърцето и белите дробове. По-често обаче се касае за гастрит или за язва, както и за вирусна инфекция с прояви на стомашно-чревния тракт. Допустими са също болест на Крон или улцерозен колит, хроничен колит. Възпалението на панкреаса и нарастването на далака също причиняват болка вляво на корема (24chasa.bg – мнение на д-р Ивелин Такоров). На това място боли също при тумори на стомаха и панкреаса. При пиелонефрит или камък в левия бъбрек – познайте къде е болката!

Разстройство и болки в корема

Тези две мъчителни прояви вървят ръка за ръка при вирусен гастроентерит. Това е заболяване, при което заразата атакува стомашно-чревния тракт (framar.bg). Вирусната инфекция – в световен мащаб- е най-честа причина за остра диария. Спазмите на тракта причиняват мъчителни коремни болки. Продължителността им обикновено е 2-3 денонощия.
Хранителните отравяния също причиняват коремни колики, повръщане и разстройство. Виновни за това са бактерии, които са отделили токсини в някаква храна или правят това след консумацията на храна, попадайки с нея в чревния тракт.

При бактериален ентероколит също има болки в корема и разстройство, но в изпражненията се появяват кръв и гной, а температурата рязко се повишава.

Такива симптоми има и при т.н. диария на пътника. Проявява се с болки и мъчително разстройство след консумация на замърсени храни, полусурово месо, ниска хигиена на храненето – състоянието носи името си от факта, че най-често заболяването “награждава” туристи в екзотични страни.

Вижте и ТОВА:

Подут корем (подуване на корема) – не подценявайте проблема!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Eza

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лекарства и билки за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Симптоми, диети и профилактика. …

11 Мнения

  1. аз имам деагноза БТЕ!
    Но сега от няколко дена ме боли много корема ниско долу в ляво!
    Незнам какво да правя и пия?

  2. Много хубаво е описано, благодаря!

  3. Здравейте, от едно известно време насам ме боли корема след косумация на определни храни. Засега съм остановил, че ме боли от някой кетчупи (хайнз), някой доматени пюрета, кревирши, сърмички, пилешки шницел. Личната лекърка ми каза просто да не ги ям тези храни, и така и правя. Иначе всичко друго си хапвам без проблем, пържено, люто, много люто, и т.н.

    Някакви идеи на какво може да се дължи това?

    • От близо година и половина имам някаква странна болка, това не е е точно болка, по-скоро като парене от двете страни на корема. Ходил съм на лекар много пъти, правили са ми кам-кат (cam cat), което е ядрено-магнитен резонанс, също така и ултра звук и пак нищо не показва. Провериха всички органи като бъбреци, жлъчка и т-н-т. Въпроса ми е дали някой знае или поне да ме насочи към нещо. Усещането е много неприятно и болката не е постоянна, но е почти всеки ден. Някой път ме пари отпред, някой път отзад. Знам, че има компетентни хора!

  4. Василева

    На лечение със Синтром съм заради открита преди около 20 дни флеботромбоза, от 3 дни заради месечния цикъл времено преминах на фракси парин. От вчера усещам силна болка под лъжичката, какво да правя

  5. zdr moiqt sin e taka s bolki nisko v korema mnogo vreme kadeli ne xodix po kakvi li lekari kakvi li isledvaniq ne e minal nikoi ne moje ni6to da my otkrie ne znam na kakvo se dalji

  6. Рилка Попова

    Здравейте!
    При направена сцинтиграфия на костите ми установиха множество шипове по гр. стълб, изкривяване на същия и изменения по всички кости на тялото.
    Имам болки в лявата и дясната част на кръста, както и в ляво на стомаха. Не знам на какво се дължи.
    Благодаря Ви!

  7. Пълни глупости само при жените имало болка ниско долу и кръста !! Значи аз съм жена и да ходя на гинеколог ? Нищо ,че съм мъж !!

  8. Здравейте не знам към кого точно да се обърна затова видях тази статия и мисля че може да ми помогнете първо се извинявам защото не знам дали ще мога точно да обясня какъв ми е проблемът та проблеми е следния имам леки болки може би от два месеца ниско долу в корема под пъпа от ляво и от дясно някой път е в средата ниско долу повечето случаи ме боли тъканта която е в горната част между члена и в повечето случаи забелязвам че ме болят и тестисите тази булка не е постоянна аз съм заварчик и е моята работа е физически натоварена може и от това да е но не знам със същност искам да кажа че не всеки път ме боли постоянно понякога отминава болката понякога е едно такова напрежение малко под пъпа днеска та част на корема извинявам се пак за сложното обяснение което давам ми не знам точно как да го обясня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *