Всяка болка в корема е сигнал за опасност

Най-добрата статия за болки в корема се намира, естествено на сайта Лекар.БГ! Тя ще ви даде най-изчерпателните решения на проблема, заради който търсите в интернет!

Предната коремна стена е образувана от мускулите на коремната преса, задната – от повърхността на кръстната кост. От вътрешната страна коремната кухина е покрита с обвивка, наречена коремна. Кожата, мускулите и коремната кухина са пресечени от мрежа нервни окончания, от които по нервните влакна като по електрически проводник преминава всеки един импулс, включително болестният.

В коремната кухина и извън нея са разположени едни от най-важните човешки органи. Това са черният дроб заедно с жлъчния мехур, стомахът, задстомашната жлеза, далакът, краищата на тънките черва, дебелото черво заедно с апендикса. При жените там се намират и яйчниците заедно с маточните тръби. Всички тези органи също са пресечени от мрежа нервни окончания.

Мускулната болка не е опасна

Причините за възникване на болка в тази област са повече от достатъчно – и жлъчният мехур може да се е възпалил; и гастритът да се обажда; и мускулите да са се претоварили.Всичко това представлява различна степен на опасност за човека, затова при различните болки човек трябва да се държи по различен начин.

Как да различаваме тези болки?

Ако болката е мускулна, не е необходимо да се вземат никакви спешни мерки. По принцип такава болка възниква след интензивни физически натоварвания. Тя не е силна, може да нарасне при промяна в положението на тялото, както и при леко докосване на предната коремна стена. Такава болка обикновено преминава на 3-4-тия ден от само себе си и не представлява никаква опасност за живота.Болката, възникваща в лявото подребрие, там, където се намира далакът, също не е опасна. Тя също може да възникне при физически упражнения – след продължително прекъсване на тренировките. Такава болка е свързана с това, че при продължително физическо натоварване далакът започва да отделя в кръвоносното русло допълнително еритроцити. Обикновено такава болка преминава 4-5 минути след прекратяване на натоварването. Болката си отива без никакви специални мерки.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО НИ МЪЧИ

Ако болката е възникнала във връзка с увреждане на някой от органите в коремната кухина, е трудно да се отговори на въпроса, какво да правите. Когато обаче се постави диагнозата – например хроничен холецистит, хроничен панкреатит или язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника – тогава вече пациентът знае какво трябва да предприеме. Как да разберем какво ни мъчи?

При интензивна болка вдясно

Интензивната болка в дясното подребрие може да бъде разлята. Съпътства се с леко покачване на температурата, многократно повръщане, оригвания и горчив привкус. Най-често тази болка е свързана с неправилно хранене – например изядена сутринта много мазна храна или изпит повече алкохол и най-вероятно става дума за черния дроб, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. В такъв случай човек трябва да легне в леглото и да заеме такова положение, при което болката максимално утихва. Трябва да извика и “Бърза помощ”. До идването на лекаря не приемайте никакви лекарства. Самолечението в този случай няма да доведе до нищо добро.

При интензивна болка под лъжичката

Когато в подлъжичната област се появи интензивна болка, тя почти винаги възниква внезапно, може да се появи веднага след ядене. Съпътства се с прилошаване, еднократно повръщане и леко повишаване на температурата. В този случай най-вероятно става дума за гастрит или начален стадий на язва на стомаха. Но и апандиситът може да започне с болка в подлъжичната област. Ако можете да се придвижвате самостоятелно, тръгвайте към поликлиниката при хирурга. Ако не сте в състояние да отидете до поликлиниката заради много силната болка, не се притеснявайте да извикате “Бърза помощ”. Самолечението в този случай също е противопоказно.

Тъпа, но ясно очертана болка

Тъпа, стягаща болка, но с ясно очертана локализация, се съпътства с общо неразположение, с къркорене в корема, с многократно повръщане. Болният получава и диария, както и умерено повишена температура. Такова състояние по принцип е характерно за чревна инфекция. В дадената ситуация също трябва да се отправите към поликлиниката и да търсите специалист по инфекциозни болести. А от всичко казано дотук, следва логичният извод, че всяка болка в корема, с редки изключение при мускулна болка, е сигнал за опасност и не трябва въобще да чакате, а да търсите специалист.

Всяка болка в корема е сигнал за опасност 4.67/5 (93.33%) 3 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Всяка болка в корема е сигнал за опасност ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар