Раничка на шийката на матката може да доведе до безплодие

Да се опитаме да разберем кое е мит и кое истина за т.нар. раничка на шийката на матката.

МИТ: Жените, които не са раждали, не е необходимо да се лекуват от раничка на шийката на матката.

РЕАЛНОСТ: Такова мнение действително съществува, но повечето медици са убедени, че заболяването трябва да се лекува във всяка възраст. В противен случай последствията могат да бъдат много сериозни – от повишен риск от развитие на всевъзможни възпалителни заболявания до безплодие.След лекуване на раничката на шийката на матката (ерозията), от 8 до 15 на сто от жените благополучно забременяват.

МИТ: Раничка на шийката на матката – това е първият стадий на рак на шийката на матката.

РЕАЛНОСТ: Уви, взаимовръзка между ерозията и рака наистина съществува. По статистика до 80 на сто от онкологичните заболявания се развиват на фона на една или друга патология на шийката на матката.

Особено опасна е ерозия, при която се открива папиломен вирус. Често именно той впоследствие се трансформира в предраково състояние на организма. Но не всичко е толкова фатално. При навременно лечение и по-нататъшни наблюдения този риск значително намалява. А това само потвърждава факта, че болестта не трябва да се оставя на самотек с надеждата всичко само да мине от само себе си.

МИТ: Раничката на шийката на матката е наследствено заболяване.

РЕАЛНОСТ: Това заболяване може да има различен характер и различни причини за възникването му.

Наследствеността, естествено, играе значителна роля – ако майката е имала ерозия, вероятността и момичето да я наследи, е голяма. Такива момичета трябва внимателно да следят здравословното си състояние, редовно да си правят изследване на шийката на матката.

Често обаче ерозия се развива вследствие травми – например при раждане, неправилно използване на вътревлагалищни контрацептиви или неумело впръскване на различни разтвори. Причина за това заболяване може да бъде и хормонален дисбаланс. Има случаи, когато по време на бременност на шийката се появява обширна ерозия, а след раждането тя сама изчезва.

МИТ: Раничката на шийката на матката минава от само себе си, ако жената забременее.

РЕАЛНОСТ: Това е крайно опасна заблуда. Бременността по-скоро засилва протичането на ерозията. Тя на свой ред повишава риска от развитие на вътреутробна инфекция и е способна да доведе до аборт.

МИТ: Лечението на раничка на шийката на матката означава само едно – тя да бъде обгорена.

РЕАЛНОСТ: По-рано действително е съществувал един-единствен метод за борба с раничката на шийката на матката – диатермокоагулация (електрическо обгаряне).

Но тъй като последствията биха могли да бъдат неблагоприятни за жената – образуване на ръбци и намаляване на еластичността на шийката на матката, не са назначавали въпросната процедура на жени, които не са раждали. Сега методите за лечение на това заболяване са доста повече.

Дайте мнение и Вие тук!

Това са криодеструкция (въздействие с ниска температура) лазерна деструкция и електрорадиолъч (апаратът на Сургитрон). Този апарат притежава редица предимства – неговото “предпазливо” въздействие позволява не само да се ликвидира ерозията, но и едновременно с това да се вземе материал за хистологичен анализ.

“Фигурин

Случва се жената самостоятелно да се опитва да лекува ерозията с помощта на свещи, тампони и др. Но трябва да имате предвид, че без унищожаване на основното огнище, прилагането на такива средства, както и приемът на различни таблетки на хормонална основа не оказват необходимия ефект.

Напълно безполезно е да се занимавате със самолечение! Необходима е консултация с лекар и спазване на дадените препоръки.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/12/20/%D1%85%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отстраняване на матката, премахване, хистеректомия

Оплаквания след хистеректомия. Отслабване след отстраняване на матката

Последствия и оплаквания след хистеректомия. Как се постига отслабване след отстраняване на матката. Мнения. Има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *