лош дъх. Таблетки, хапчета
Лечение на лош дъх с хапчета и таблетки (капсули).

Халитоза – лош дъх от устата. Лечение и хапчета (таблетки)

От лош дъх страда почти половината възрастно население на планетата. Няма нищо по-неприятно от това, да общуваш с човек, чиято уста мирише.

Стеснявайки се, той се опитва да се държи настрана и говори притеснено. Вие пък се опитвате да приключите разговора по-бързо, дори без да вниквате достатъчно в същността на казаното между вас.

Такива хора трудно могат да направят кариера, а имат проблеми и в личния си живот.

Проблемът може да бъде решен радикално

Неприятният дъх от устата е проблем, който може да се премахне веднъж и завинаги. Важно е обаче с точност да се определи причината за това нарушение.

От халитоза в една или друга степен (това е медицинското наименование на посоченото състояние) страда почти половината възрастно население на планетата. Най-напред тя е проблем на хора, които не отделят голямо внимание и време на личната си хигиена. А и пастата за зъби не е панацея, особено ако причината е някаква болест. Човек се опитва да се справи със следствието, а пренебрегва причината. Започва да използва различни освежители, дъвки и широко рекламирани захарни бонбони. Но всичко това оказва някакъв ефект за не повече от половин час. След това миризмата се появява отново.

Дъвчащи таблетки и хапчета за лош дъх

Те са цяла индустрия. Можете да ги откриете без проблем във всяка аптека. Най-популярни са таблетките за дъвчене Септинум, които се продават на цена около 6.50 – 7 лева, но се предлагат също така и куп дъвки, и дори спрейове. От дъвките се намират много от марката SteviaGum, а от “Глимбакс” има вода за промивка и спрей. Известни са и дъвките Ginjer с джинджифил. Естествено, същия ефект можете да постигнете директно като ползвате стевия или джинджифил, но тези неща са създадени за удобство на потребителя и за да може производителят също да се препитава.

Добри са обаче хапчетата ХалиКонтрол (HaliControl). Те имат по-дълготраен ефект при защита от лош дъх. Както се разбира от името им, те са предназначени специално за халитоза. Подобни и хубави са и таблетките (хапчета) за дъвчене Toxaprevent Halistop, които освен че намаляват симптоматиката, също така се прицелват и в причините за лошия дъх. Прекрасни са и InterFresh. Това са капсули за освежаване “отвътре”.

Какво препоръчва народната медицина?

С неприятния дъх от устата хората са се опитвали да се справят още в древността. Затова народната медицина познава много методи за отстраняване на това нарушение. Например нашите предци по няколко пъти на ден са изплаквали устната си кухина с настойка от пелин или мента, пили са отвара, приготвена от дъбова кора, жълт кантарион, коприва, лайка.

Приемали са и отвара от брезови листа и са консумирали повече пресни ябълки.Но най-простото средство, отстраняващо неприятната миризма от устата, е силният чай. Тази напитка съдържа бактерицидното вещество полифенол, което успешно се бори с миризмата.

Демир бозан за безсъние

Почистете езика си

Колкото и банално да звучи, в 90 на сто от случаите неприятният дъх от устата е свързан с недостатъчната или с неправилната грижа за устната кухина.

Причина за “аромата” могат да бъдат болни, занемарени зъби и други стоматологични нарушения – болести на венците, проблеми с протезите и т.н. Стоматологът ще ви помогне да се справите с всички тези проблеми. Ако наскоро сте посетили стоматологичен кабинет, а неприятният дъх не изчезва, значи в кухините между зъбите са се натрупали бактерии.

Липсата на свеж дъх е свързана с размножаването на анаеробни бактерии, т.е. тези, които населяват места, където няма кислород. Те, хранейки се със своята любима белтъчна храна, отделят серни съединения – сероводород и метилмеркаптан, които са причина за този неприятен дъх.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако погледнете езика си в огледалото, ще видите бял налеп, който към основата на езика става по-гъст. Ето това е идеалната безкислородна (анаеробна) среда за размножаване на бактериите. От браздичките и вдлъбнатините на предната част на езика налепът се изчиства самостоятелно, защото езикът се трие в небцето. Но задната част на езика, към основата, трябва да се почиства. За целта има създадени специални четки за зъби с допълнителна стъргалка.

По-ефикасно е да се използва специална лъжичка, тя също може да се намери в аптеките. Почистването става, като “загребвате” налепа от задната част на езика към края му. А можете да използвате и най-обикновена чаена лъжичка или навита на пръста си марля.

Когато за първи път почистите езика си по този начин, ще останете учудени – свежият ви дъх ще се запази през целия ден. А ако повторите процедурата и вечерта, няма да “миришете лошо” сутринта.

Използвайте конци за почистване на зъбите

Езикът не е единственото място, където се струпват бактериите. Много от тях “живеят” по местата, където четката за зъби достига трудно и много рядко. Това, естествено, са междузъбните пространства. Колкото и да ни убеждават производителите на нови четки за зъби, проникващи навсякъде, нищо не може да замени конците за зъби като средство за поддържане на личната хигиена.

За съжаление много малко хора ги използват, а някои дори не подозират за съществуването им. Стоматолозите препоръчват зъбите да се почистват по този начин поне веднъж на ден. Само конците за зъби могат да изчистят страничната им част. Когато ги използвате, избягвайте да натискате венците и движете конците от горе на долу.

Вижте и задължителната статия за лош дъх:

https://www.lekar.bg/2014/10/22/%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D0%B4%D1%8A%D1%85-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

оригване на гнило и на яйца

Оригване. 10+ възможни причини. Видове и лечение

Оригване: защо се случва, най-често разкриваните причини. Оригване на бебе. Може ли да се предотврати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *