Детският кариес се лекува в начален стадий

Кариес на млечни зъби, това е проблем, за който всички знаем и постоянно слушаме. И колкото и да е неприятно, той често се появява при най-малките дечица.

Млечните зъбки са много уязвими, а родителите не се досещат за това. Те не вярват на очите си, когато видят върху зъбките на двегодишното си дете тъмно петно.

И ако не се излекува навреме, може да се появят неприятни последствия.

Здравите зъби са важни не само за здравето на детския организъм. От тяхното състояние зависи как ще се усмихва детето и как ще се чувства сред своите връстници. Детският кариес е първият проблем със зъбите в живота на детето. Смята се, че това заболяване засяга децата, които са хранени с различни млечни смеси.

Децата, които са кърмени с майчина кърма, по-рядко страдат от кариес, защото в майчиното мляко се съдържат вещества, препятстващи увреждането на зъбния емайл. Основна причина обаче е това, че децата сучат от биберон.

Когато детето пие от бутилка с биберон мляко, подсладен чай или сок, то течността отмива предните горни зъбки. Долните в такъв момент са прикрити с езика и върху тях практически не попада от напитката. Затова обикновено те остават по-здрави, а най-често от кариес се засягат 4 или 6 горни предни зъбчета.

Това се случва, защото въглехидратите, които се намират в състава на питието, засядат на повърхността на емайла и образуват тънка ципа. А тя е добър източник за подхранване на бактериите, които, разбира се, не закъсняват да се “настанят” там.

Последствията са известни: малките вредители бактериите създават кисела среда, която се отразява пагубно върху тънкия детски емайл. Постепенно той губи своята твърдост, покрива се с кафяв налеп и се развива кариес.

Имайте предвид, че зъбите, увредени от кариес по този начин – чрез биберон, много бързо загиват и се разрушават. Затова, ако забележите по зъбките на вашия малчуган кафеникаво петно, не губете време, а го водете при стоматолог.

Млечните зъбки трябва да служат на детето минимум пет години, затова трябва непременно да се лекуват. Ако навреме не се вземат мерки, кариесът ще се прехвърли и на другите зъби, а това превръща лечението в истинско мъчение на детето.

Дайте мнение и Вие тук!

ПРОФИЛАКТИКАТА Е ГАРАНЦИЯ ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ

След като вече знаете как се появява кариес при най-малките, можете да опитате да го предотвратите:

  1. Грижете се добре за зъбките на детето – изтривайте ги с влажна марля, след като то се е нахранило.
  2. Не позволявайте на детето си дълго време да държи бутилката с биберон.
  3. Постепенно се опитайте да намалите и накрая съвсем да спрете да му давате сладка храна вечер. Отначало я разреждайте с вода, след това вече му давайте само обикновена вода. Това е най-важната крачка за предотвратяване на кариеса.
  4. Научете детето да се грижи и то самото за зъбките си и за хигиената в устната кухина.
  5. Редовно го водете при стоматолог. При необходимост той ще прецени дали е удачно да нанесе върху млечните зъбки специален защитен лак с флуорид.

СЪВРЕМЕННАТА СТОМАТОЛОГИЯ ИЗПОЛЗВА МНОГО ЕФИКАСНИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В днешно време детската стоматология е много добре развита. Навремето върху увредените от кариес детски зъби са нанасяли специален сребърен разтвор. Тази процедура не била кой знае колко ефективна, защото действала само при повърхностен кариес, пък и зъбите ставали тъмни, почти черни на цвят. Ако кариесът е по-голям, няма да има никакъв ефект.

Затова съвременната стоматология прилага други методики. Зъбките се изчистват от тъмния налеп, след което се нанасят специални разтвори с минерални компоненти. За да спре развитието на кариеса, се използва и технология за възстановяване на емайла, както и терапия с флуоросъдържащи препарати.

Понякога се прилага и така наречената озонотерапия, но тази технология е още експериментална. Озонът е смъртоносен за самите бактерии и вируси. Затова след като бъде вкаран в болния зъб, може спокойно да се постави пломба, без да има опасност от рецидиви. Пък и няма да се налага неприятното ползване на бормашина.

ШЕСТ ПРИЧИНИ ДА СЕ ЛЕКУВАТ МЛЕЧНИТЕ ЗЪБИ

  1. Болният зъб е развъдник на инфекции и рисков фактор за развитие на много хронични заболявания.
  2. Под всеки млечен зъб има зачатък на постоянен, затова всякакви проблеми с млечните зъби може да доведат до увреждане, а понякога и до загуба на постоянните зъби.
  3. Освен това млечните зъби пазят мястото на постоянните и по този начин спомагат за в бъдеще да се формират равни зъбни редове.
  4. Колкото по-рано започнат да се лекуват зъбите при детето, толкова по-лесно то ще преодолее страха и дискомфорта.
  5. Здравите зъби са необходимо условие за правилното храносмилане, а това е особено важно за децата.
  6. Една хубава усмивка със здрави бели зъбки ще помогне на детето да се държи по-открито и разкрепостено, с по-голямо самочувствие пред своите връстници.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

зъбобол при бременни

Зъбобол при бременни – какво е спасението?

Уместен ли е стоматологът, ако се касае за зъбобол при бременни? Много жени се страхуват …

Едно мнение

  1. Здравейте! Този статия ми хареса и ми беше полезна за моето пораснало момче.:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *