Факторите, които провокират това усложнение, са много, но едни от основните са инсултът и инфарктъ

Тромбоемболията на белодробната артерия е изключително опасна болест

От какво произтича образуването и откъсването на тромб и как да се избегне тази опасност? Защото тромбоемболия на белодробната артерия е много лоша диагноза.

Много пъти става въпрос за борба на живот и смърт.

На първо място, тромбоемболията застрашава хора, прекарали по-сложна операция на органите в коремната кухина, в гръдния кош, малкия таз и особено на долните крайници. Податливи на това усложнение са и хора, пострадали от сериозни травми. Не са редки случаите, когато след тежко счупване на крак се стига до тромбоемболия. С това обаче не се ограничава зоната на риска.

Голяма е вероятността от откъсване на тромб при прекаралите инфаркт и инсулт, онкологични болести, при подложилите се на лъчева и химиотерапия, при болните с тромбофлебит.

Тези, които са прекарали операция, трябва да се опитат колкото се може по-скоро да станат от леглото и да започнат да ходят. Лежащо болните са първите заложници на тромбоемболия на белодробната артерия.

Как протича въпросната белодробна емболия.

Най-страшно е, когато се стигне до тромбоемболия на ствола на белодробната артерия. Всичко става много бързо. Рязка болка в гърдите, задушаване, падане на кръвното налягане, предизвикващо припадък, посиняване на горната част на тялото. При това положение медицината е безсилна…Ако тромбът попадне в малките разклонения на белодробната артерия, процесът протича по-бавно. Болният дълго време се оплаква от задъхване. Което често свързват със сърдечна недостатъчност или друго основно заболяване.

И не само болните, но и лекарите често се объркват при това положение, въпреки че има съществена разлика – при тромбоемболията задушаването не зависи от положението на тялото и не намалява, ако човек полегне, както е при сърдечни заболявания.При запушване на малките съдове може да се развие така наречената инфарктна пневмония.

Тя, за съжаление, много трудно се различава от обичайната – налице е същата температура, същата кашлица, макар и с храчене на кръв, същите характерни болки в хълбока. При това пневмонията може да се повтори като смени мястото си – например първо от дясната страна, след това от лявата. Това често се приписва на слабия имунитет на болния, а не трябва да бъде така. Болестта прогресира и ако не се разпознае навреме, всички може да свърши трагично.

Можете да си помогнете сами.

Реаниматорите и хирурзите са тези, които се опитват да спасят пострадалия от тромбоемболия на белодробната артерия, но лекуващите лекари и самите болни са тези, които могат да предотвратят образуването и откъсването на тромбите. Болните трябва да са наясно с нещата, да се грижат са себе си. Именно за това е нужно да знаем откъде тръгва всичко.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-напред тромбите могат да попаднат в белите дробове от вените на краката, които са повърхностни и дълбоки. Повърхностните вени първи подават сигнал – те показват наличието на варикоза. Но в днешно време е опасен само така нареченият възходящ тромбофлебит, обхващащ една трета от бедрото. Това означава, че тромбът може да се откъсне всеки момент.

Тромбозата на дълбоките вени на прасците протича по-незабелязано. Човек започва да усеща болки в мускулите на прасците. Болка се появява и ако болният се опита да изпъне крака си, ако притисне с ръка прасците. Краката отичат, но не толкова забележимо. Затова попадащите в рисковите групи трябва да измерват обиколката на краката си в средата на прасците. Това ще даде резултат, защото тромбоза се развива само на единия крак.

ВНИМАНИЕ!

За да не се допусне тромбофлебит, в ранен стадий на заболяването, освен с медикаменти, може да се помогне и с проверените народни средства:

  • Полезна е настойката от върбинка: една супена лъжица от билката се залива с чаша вода (в термоса) и сместа престоява един час. Това е дневната норма. Изпийте настойката на равни порции през деня.
  • Смесете по 20 г брезова и дъбова кора; по 50 г смлени кестени и борови иглички; по 30 г корени от ревен и имортела и 10 г смлени корени от малина. 2 супени лъжици от тази смес се заливат с половин литър вода и се оставя да ври 5 минути. Приемат се по 200 мл 3-4 пъти на ден.
  • При тромбофлебит добро въздействие оказва и настойката от кестени. 10 г раздробени на ситно плодове се заливат със 100 мл водка и сместа престоява на тъмно място в продължение на една седмица, като периодично се разклаща. Прецежда се и се приемат по 30 капки 3 пъти на ден преди ядене.
  • Преди сън можете да си правите вани на краката от бял смил. Сложете във едро 200 г сушена билка и я залейте с гореща вода. Завийте ведрото с топла кърпа. Когато настойката изстине до умерена температура, потопете краката си вътре и ги дръжте половин час.
“Фигурин

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/15/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *