дисбактериоза разделно хранене билки

Дисбактериоза. Лечение с билки и разделно хранене

Дисбактериоза най-добре се лекува с разделно хранене. В тази статия ще видите как точно става това лечение.

Организмът на човека е “гъсто населен” от микроорганизми. Ако обаче тяхното мирно съществуване се наруши, възниква състояние, наречено дисбактериоза. А то носи много неприятности. Функциите на нормалната микрофлора поддържат здравето на човека. Без нейното участие в обработването на мазнините, белтъчините и въглехидратите хранителните вещества няма да могат да бъдат усвоени и ще се развият процеси на гниене и ферментация.

Тотално ще се наруши храносмилането.

Единадесет вида микроорганизми от нашия организъм синтезират витамините от група В, никотиновата и фолиевата киселина. Чревният бацил помага за изработването на имуноглобулин, спира развитието на инфекции и разрушава туморните клетки. Водно-солевата и газовата обмяна и отделянето на токсините също се влияят от въздействието на микрофлората.

При различни заболявания и неправилно антибактериално лечение загиват и полезните микроби в организма. За сметка на това бурно се размножават “дремещите” вредни микроби. Продуктите от тяхната дейност отравят организма и са причина за появата на алергия. При дисбактериоза обикновено преобладават микроорганизми, които са устойчиви към антибиотиците. В този случай приемът на силните лекарства само ще усложни състоянието на болния.

А възстановяването на равновесието в чревната микрофлора ни спасява от много болести като анемия, бронхиална астма, екзема, язви, депресия и други.

ХРАНЕТЕ СЕ РАЗДЕЛНО И ПРИЕМАЙТЕ ЕНТЕРОСОРБЕНТИ И ФЕРМЕНТНИ ПРЕПАРАТИ

За възстановяване на полезната микрофлора преди всичко трябва да се неутрализират токсините и да се освободи организмът от тях. Това може да се постигне в продължение на месеци с помощта на разделна диета. Например да не се смесват месо с хляб и картофи. Ако сте изяли една супа или ястие от месо със зеленчуци, можете да си позволите чак след час-два чаша чай с кифла или франзела. Повече подробности за разделното хранене има по-долу в линка, както и ТУК: Принципи на разделното хранене.

Полезно е да отделяте 1-2 дни в седмицата за разтоварваща диета – на ябълки или зеленчуци, може дори и да гладувате малко, като в замяна на храната пиете повече течности. Налага се да приемате ентеросорбенти, които поглъщат отровите от патогенната микрофлора.

Активният въглен е един от ентеросорбентите. След това трябва да започнете с плодове и зеленчуци, богати на пектин – печени ябълки например, а може и аптечни пектинови средства. Много добър вариант е смес от цвекло, зарзали, смокини и сини сливи – по 100 г сутрин на гладно.

В зависимост от степента на дисбактериоза, вида вредни микроорганизми и съпътстващите заболявания на стомашно-чревния тракт се използват ферментни препарати. Те се приемат три седмици, като се започне с 3 таблетки на ден и се стигне до една. Тогава организмът постепенно започва да изработва собствени ферменти. Ферментните препарати помагат при всички нарушения в стомашночревния тракт.

При ферментна диспепсия и кисел дъх трябва да ограничите употребата на въглехидрати – захар, бял хляб, картофи, както и мляко. Затова всеки ден трябва да пиете поне по 150 мл лайков чай.

Непременно погледнете и ТОВА:

Дисбактериоза: Симптоми и лекарства за лечение. Диета, билки

“Фигурин

ПРОБИОТИЦИТЕ СЪЩО СА БАЛСАМ ЗА ТЯЛОТО

При развитие на гнилостна диспепсия и силен неприятен дъх поради гниенето следва да приемате специален препарат и да ограничите храната, богата на белтъчини, като месо например.

От 500-те вида полезни микроорганизми бифидобактериите, лакто- и колибацилите са основната защитна флора на човека. Препаратите, които съдържат тези микроорганизми, се наричат пробиотици. Убедителен ефект дава съчетанието на пробиотиците с лекарствени растения, които оказват имуностимулиращо и антимикробно действие.

Дайте мнение и Вие тук!

Например, ако дисбактериозата е свързана с активизииране на стафилококите, използвайте наред с лекарствата евкалипт, корен от аир или невен. Една супена лъжица от билката се залива с чаша гореща вода и се държи един час в термоса, пие се по една трета чаша три пъти на ден. Курсът на лечение е 5-6 дни. По този начин се приготвя и настойка от корени на лапад – тя има по-широк спектър на действие.

РАЗЧИТАЙТЕ НА ЯБЪЛКИТЕ И НА СОКА ОТ МОРКОВИ И ЦВЕКЛО

Всеки човек сам може “да си отгледа” полезна микрофлора. Нейното размножаване се подпомага от киселомлечните продукти – айрян, кисело мляко, йогурт – те притежават бифидогенни свойства. Полезно е през нощта да изпивате чаша кисело мляко с една чаена или супена лъжица зехтин.

Препоръчваме плодове и зеленчуци за прочистване на червата. Най-подходящи са ябълките, настърганият морков, салатите. Дори да изпивате само по една чаша морковен сок на ден, но без захар и с една чаена лъжичка растително масло, вие ще получите устойчив ефект за организма, особено в съчетание с пробиотици.

А проявите на дисбактериозата постепенно ще изчезнат – това може да е изприщване на устните (нещо като херпес), ще спре да пада косата, няма да се чупят ноктите ви.За да върнете нормалното си храносмилане, много добре би ви се отразило сутрин на гладно да изпивате по чаша ябълков или тиквен сок.

Целината и цвеклото трябва да присъстват всеки ден на вашата трапеза, те са добри стимулатори на бактериалното равновесие в организма. Трябва само да ги приготвяте и употребявате правилно. Например сокът от цвекло не трябва да се пие веднага след изцеждането.

Той се изстудява в хладилника и се пие един час след приготвянето. Въобще при дисбактериозата трябва да ядете само прясно приготвена храна.

ЖИВОВЛЯКЪТ Е УНИВЕРСАЛНО ЛЕКАРСТВО ЗА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ

Той може да се използва в различен вид – във вид на изсушени листа, като сок, като настойка, както и семената му. Сухите листа служат за лекарство и подправка на ястията, по-точно на салатите с лук, хрян, коприва, картоф.

Листата са подходящи като допълнение в супата заедно с коприва и киселец например. Особено полезно е задушено ястие от 50 г листа от живовляк и по 25 г листа от девисил, киселец и моркови и 10 г зелен лук, като се прибави малко брашно.

Настойката от живовляк се приготвя по следния начин: една супена лъжица сухи листа се заливат с чаша гореща вода и престояват поне един час в термоса. Пие се по 50 мл три пъти на ден при повишена стомашна киселинност. А при понижена – пийте сок, изцеден от живовляк.

Приема се по една супена лъжица три пъти на ден, 15-20 минути преди ядене в продължение на 30 дни. Останалата суровина се изсушава (но не на слънце) и се изяжда по една чаена лъжичка на гладно като подхранваща смес. Дори има препарат на тази основа, който е създаден от влакната на живовляка.

Вижте и ТОВА:

Разделно хранене по дни: Рецепти, схема, правила, таблица

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Чесън, лук и хрян вместо коварните лекарства

90 на сто от лекарствата, които се продават в аптеката, имат странични действия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *