отит възпаление на ушите

Ушите на бебетата често се възпаляват

По-важните симптоми на отит са следните: повишена температура, безпокойство, липса на апетит, повръщане, диария, силни болки в ухото и изтичане на секрет.

В редки случаи средният отит може да доведе до частично намаляване на слуха. В основата на заболяването лежи възпалителен процес на лигавицата на средното ухо. Причинители са бактерии и вируси. В редки случаи може да се дължи на алергия.

Според експерти на Световната здравна организация до тригодишна възраст около две трети от децата прекарват среден отит.

Среден отит (otitis media) се нарича възпалението на средното ухо. Това е най-често срещаното заболяване в детската възраст след болестите на горните дихателни пътища.

Най-често срещани са два вида отит, които преминават един в друг. Острият среден отит е резултат от инфекция. Лигавицата на средното ухо отделя течност, която може да се задържи в тъпанчевата кухина. Заболяването е свързано с болка, повишена температура и спадане на слуха.

При средния отит кухината на тъпанчето е изпълнена с гъста течност. Това често е последица от предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция.Заболяването среден отит обикновено протича заедно с обща инфекция на горните дихателни пътища.

Средното ухо функционира нормално, когато е изпълнено с въздух с налягане, близко до атмосферното. Лигавичният секрет се оттича еднопосочно от ухото към носоглътката. Функциите се реализират от евстахиевите тръби.

Дайте мнение и Вие тук!

При инфекция евстахиевите тръби се запушват: лигавицата набъбва, светлият отвор се стеснява, а транспортните механизми спират.

Ушният секрет става по-обилен и по-гъст от обичайния -трудно се оттича и се втвърдява в отвора на тръбите. Външният отвор на евстахиевите тръби често се запушва от набъбналата назофарингеална („трета”) сливица.

При бебета и малки деца средното ухо по-често е обект на инфекции.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отит

Какво представлява острият гноен среден отит?

Какво представлява диагнозата остър гноен среден отит, която току-що са ви дали? Топографски ухото се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *