периостит оток на бузата

Какво е одонтогенен периостит? Оток на бузата – какво може да значи?

Често отлагаме посещението си при зъболекаря, надявайки се натрапчивата болка в зъба  и коварният оток на бузата да отмине, без да се досещаме, че този път става дума за така наречения флюс.

Това наименование произхожда от немската дума Fluss, което означава поток, течение.

За да бъдем по-ясни, ще кажем, че става дума за заболяването одонтогенен периостит.

Ако зъбоболът ви безпокои непрекъснато и се засилва при натиск върху зъба и при дъвчене; ако всичко това се съпровожда с оток на лигавицата и околните на зъбите тъкани, също и с подуване на бузата – тогава говорим за флюс.

Причините и усложненията

Причините за възникването на флюса (с това наименование се означава и възпалението на надкостната ципа) могат да бъдат различни:

• увреждане на зъбите от кариес;

• механична травма;

• възпаление на джоба на венеца – пространството между зъбите и венците.Но във всички случаи при възникването на флюса е “замесена” инфекция – получават се частици от гнилостен процес

В такива случаи наистина е добре да се посъветвате с опитен стоматолог, защото нещата може и да не са толкова лесни и бързо лечими с домашни средства, колкото изглеждат.

Дайте мнение и Вие тук!

Затова е желателно при всеки оток на бузата или съмнения за флюс или одонтогенен периостит веднага да звъните на зъболекаря, при когото обикновено ходите в такива случаи, и да си запишете час за нова среща. Няма друг начин!

Още по темата ТУК: Как да действаме при зъбобол и оток на бузата!

Демир бозан за безсъние

Малко встрани, но все пак свързано: Почистване и премахване на зъбен камък в домашни условия и при стоматолог!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Zub4

При гранулом на зъб – кои са правилните терапии

Гранулом и болка – защо ни се случва това (причини и симптоми). Какви изследвания се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *