Изследванията на пушачите за недостиг на желязо в кръвта могат да подведат и най-опитния лекар

Анемията може да е аларма за скрито раково заболяване

Какви са симптомите на анемия и какво да правим, ако откриваме в състоянието си симптоми на анемия?

Световъртеж, задух, бърза уморяемост, ранички в ъгълчетата на устата – много често не им обръщаме внимание, приписвайки всичко на умората и лошата екологична среда. Всъщност всеки един от тези сигнали може да бъде симптом на хроничен недостиг на желязо. Затова, ако забележите някои от тези подозрителни симптоми, не губете време, а се насочете към поликлиниката.

НАПРАВЛЕНИЕ ПЪРВО: ТЕРАПЕВТ

След като изслуша оплакванията ви, личният лекар ще ви изпрати за общо изследване на кръвта. Отнесете се сериозно към тази процедура. Простичкото според вас изследване ще разкаже на медика не само за общото количество хемоглобин, но и причините за болестта, които са многобройни.

Зад диагнозата “Анемия” могат да се крият сериозни заболявания: например язва на стомаха, възпалена лигавица. В този случай лекарят ще ви даде направление за специалист. Ако той установи, че причина за страданието ви е недостигът на желязо в храната, която приемате, или липсата на витамини, участващи в кръвотворния процес, ще ви предпише нужното лекарство и ще ви предложи да спазвате подходяща диета. Бъдете готови за дълъг курс на лечение – около половин година. За да достигне хемоглобинът до нормални стойности (120 г/л за жените и 130 и повече за мъжете), са необходими поне 2-3 месеца. След това е нужно още толкова време, за да се натрупа запас от желязо в организма. Затова не прекъсвайте лечението!

Внимание! Ако сте пушач, обикновеното изследване на кръвта може да не определи наличие на анемия и да отчете нормални стойности на хемоглобина. Работата е в това, че въглеродният моноокис, който се съдържа в цигарите, се съединява с хемоглобина и образува веществото карбоксихемоглобин.

Тази форма на хемоглобина не може да пренася кислорода. За да компенсира влошеното снабдяване на тъканите с кислород, нивото на хемоглобин в кръвта на пушачите е повишено в сравнение с това на непушачите.

Колкото по-страстен пушач сте, толкова по-високи ще са стойностите на хемоглобина ви, което ще затрудни разпознаването на анемията.

НАПРАВЛЕНИЕ ВТОРО: ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ

Липсата на запаси от желязо в организма може да е свързана с недостига на необходимите за усвояването му фолиева киселина и витамин В12. Основните причини за това в повечето случаи са свързани с патологии на стомашно-чревния тракт.

Усвояването на тези витамини се възпрепятства от:

  • гастрит;
  • дисбактериоза;
  • хронични заболявания на черния дроб;
  • язва на стомаха.

В такъв случай първо се лекува основното заболяване, което е провокирало анемията.

НАПРАВЛЕНИЕ ТРЕТО: ИНФЕКЦИОНИСТ

Ако дотук всичко е наред, но вие имате анемия, къде още да търсите причината? Напълно възможно е тя да е свързана с паразитно заболяване. Някои глисти например се прилепват към лигавичната обвивка на червата и буквално изсмукват хранителните им вещества. Най-често срещаната инвазия е от страна на т.нар. широки тении. Затова не е излишно да се направи изследване за наличие на паразити. И не се опитвайте да изгоните хелминтите сами! Всеки от тях е чувствителен към различно лекарство и специалистът трябва да избере най-подходящото. Още повече че тези препарати са доста токсични.

НАПРАВЛЕНИЕ ЧЕТВЪРТО: ГИНЕКОЛОГ

Недостигът на желязо при жените в повечето от случаите е свързан с месечните кръвотечения. Човешкият организъм е устроен така, че за едно денонощие може да възстанови с храната едва 2 мг от този минерал, и то ако тя е пълноценна (достатъчно количество месо и зеленчуци). Затова, макар и естествен процес, менструалните кръвозагуби могат да бъдат причина за развитието на железен дефицит.

Нормалната кръвозагуба по време на менструация е около 30-50 мл, като при това организмът губи 15 мг желязо. Но ако менструациите са обилни и продължават повече от 7 дни, загубата на желязо е повече от 50 мг! В този случай е много важно грамотно да се подбере препарат, който ще го възстанови.

Непременно се установява и причината за обилното или прекалено дългото менструално кървене. Тя може да бъде доброкачествен тумор на матката (миома), който да не се афишира дълго време. Затова в случаите на анемия посещението при гинеколог е задължително.

И разбира се, най-често се развива анемия по време на бременност. В този случай дефицитът на желязо се отразява не само на самочувствието на бъдещата майка, но и на нероденото още бебе.

“Фигурин

САМО ЛЕКАРЯТ, А НЕ АПТЕКАРЯТ, МОЖЕ ГРАМОТНО ДА ПОДБЕРЕ БЕЗОПАСЕН ПРЕПАРАТ

Жената не трябва да се отпуска и след раждане – изгубеното желязо се възстановява напълно за 2 години. Бъдете внимателни през периода – спазвайте подходяща диета, изпълнявайте препоръките на лекаря.

Дайте мнение и Вие тук!

НАПРАВЛЕНИЕ ПЕТО: ХЕМАТОЛОГ

При ниско ниво на хемоглобин може да се мисли и за начален стадий на сериозни кръвни заболявания, например за различни форми на хемолитична анемия. Основен механизъм за развитието й е намаление на продължителността на живот на еритроцитите (нормално – за 100-120 дни) и преждевременния им разпад.

Хемолитичната анемия е няколко вида – наследствена (таласемия) и придобита, възникнала на фона на други заболявания (лупус, ревматоиден артрит, хроничен активен хепатит). Причина за анемията може да бъде и нарушение на нормалната продукция на еритроцитите в костния мозък (например при левкоза).

В тези случаи, колкото по-рано започне лечението, толкова шансовете за оздравяване са по-големи. Следователно, ако лекарят настоява за допълнителни изследвания и ви изпраща при хематолог, не се чудете, а ги направете.

СЪВЕТИ НА ДИЕТОЛОГА:

При анемия храненето трябва да бъде пълноценно, съобразено с естеството на заболяването. Желязото се усвоява по-добре от животинските продукти, а не от растителните. За сравнение: до 18 процента от животинските, а от плодовете и зеленчуците – 1-3 процента. Това не означава да ги изключите от менюто си – ябълките, морковите, цвеклото съдържат други, не по-малко ценни витамини и микроелементи. За деня е добре да изяждате 1 яйце, 150-200 г месо (най-много желязо има в черния дроб и в телешкия език), 200 г млечни продукти и не по-малко от пет различни вида плодове и зеленчуци.

Ето няколко вкусни и полезни рецепти, които ще ви помогнат да възстановите нивото на желязо в организма си.

ЕЗИК С МАЙОНЕЗА

Половин кг телешки език, по 10 броя сушени сини сливи и зарзали, 10 гръцки орехчета, сметана или майонеза, сол на вкус.Сварете езика и го обелете. Залейте сушените плодове с гореща вода, оставете ги да набъбнат. Нарежете всички продукти на “сламки”, добавете смлени орехи, подправете със сметана или майонеза.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК

Пилешки дробчета – 300 г, кромид лук – 4 глави, 1 чушка, 100 г сметана, сол, червен пипер на вкус. Смесете ситно нарязания лук с нарязаната чушка и ги запържете леко в масло. Нарежете дробчетата на ситно, смесете ги със зеленчуците и ги задушете заедно при непрекъснато бъркане. Добавете сол, червен пипер, сметана и оставете на огъня още 5 минути. Гарнирайте на вкус.

ПОНЯКОГА ХЕМОГЛОБИНЪТ НЕ СЕ ПОВИШАВА, МАКАР ЧЕ ПИЕМ ЛЕКАРСТВА И СЕ ХРАНИМ СПОРЕД ПРЕПОРЪКИТЕ НА ЛЕКАРЯ. КАКВА МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНАТА?

Преди всичко обърнете внимание с какви течности приемате желязосъдържащите лекарства.

Черният чай например пречи на усвояването на желязото. Той съдържа танин – вещество, което неутрализира желязото и образува неразтворим комплекс. Чаят пречи на усвояването на желязото и ако се пие веднага след хранене. Вредните последствия могат да се избегнат, ако го изпием 30-40 минути по-късно – за това време желязото от храната ще бъде усвоено.

Най-добре е след ядене да изпиваме чаша портокалов сок – витамин С, който се съдържа в него, помага за усвояването на желязото. Калцият възпрепятства усвояването на желязо, затова, ако заедно с железните препарати са ви изписали и калциеви, пийте ги по различно време.

За билково лечение при анемия можете да прочетете ТУК:

Лечение на нисък хемоглобин с билки по рецепти на Петър Дънов

Първоначално публикувано на:11.07.2008 @ 1:55

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Билки при нисък хемоглобин

Лечение на нисък хемоглобин с билки по рецепти на Петър Дънов

Рецептите на Петър Дънов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *