Невен – чай, мехлем и други хубави неща от тази билка

В народната медицина от невен се използва цялата надземна част – цветове, стъбла и листа. Вижте как се прави мехлем, чай и други хубави неща от невен.

Оранжево-жълтите цветчета на невена красят градините пред много къщи, а в диво състояние може да се види по сметищата. Това растение е своеобразен барометър – ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи, че през деня ще вали. Има различни видове невен – с по-пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но всичките с еднаква лечебна сила. Невенът цъфти от юни до късна есен.

Трябва да се бере невен при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, направо от градината, стига да не го е попарила сланата. Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при жълтеница.

Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следоперативни. Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. При генитални гьбични заболявания помагат про-мивки и бани. При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.

Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образувания могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен. Сокът от пресни дръжки лекува брадавици и краста.

Препоръчва се при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство. Чай от 2 равни ч. л. цветчета на 1 ч. ч. вода е отлично средство при запек. Същата отвара се дава и при глисти.

Как да си приготвим:

Запарка (чай) -1 с. л. билка се залива с 250 мл кипяща вода, кисне 5 минути и се прецежда. Чаят се изпива топъл, без да се подслажда.За промивки се запарват 2 с. л. от билката с 500 мл вода.

Тинктура -100 г (една пълна шепа) цветчета се заливат с 1 л домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.

Мехлем -4 препълнени шепи ситно нарязаницветове, стъбла и листа се изсипват в 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинската мас, мехлемът може да се приготви със зехтин.

Бани -4 препълнени шепи прясна или 100 г суха билка се накисват в 3 л студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.

Невен – чай, мехлем и други хубави неща от тази билка 3.00/5 (60.00%) 2 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Невен – чай, мехлем и други хубави неща от тази билка ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар