паднал свод на ходилото
Симптоми на паднал свод на ходилото, плоско стъпало.

Плоското стъпало

Около 20% от възрастните имат плоскостъпие. Това ортопедично заболяване е по-популярно в немедицинските среди под името дюстабан – от турски език: дюс – равен, табан – ходило.

Най-голям е рискът за пълните жени между 40 и 45 години.

Кога се получава?

Мускулите, сухожилията и връзките в стъпалата на хората са малки и къси, те лесно се пренапрягат, уморяват и разтягат, а трудно се тренират и възстановяват. Ходилото на крака има два свода (вдлъбнатини) – напречен и надлъжен.

Костите и сводовете, ставите и мускулите оформят еластични пружиниращи системи, които поемат натоварването при ходенето. При определени условия ходилото може да загуби вътрешната си вдлъбнатина пред петата – надлъжния свод, и тогава се получава плоскостъпие.

Кой боледува по-често?

ПЛОСКОТО стъпало може да бъде вродено и придобито. Децата до 3-годишна възраст имат физиологично плоско ходило поради още неукрепналата си физика. Сводът се оформя окончателно до навършване на 7-10 години. В зряла възраст хората често имат плоскостъпие, но повечето от тях нямат никакви оплаквания. При изследването на елитни спортисти по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. е установен значителен процент плоскостъпие, което показва, че то само по себе си не е болест, а състояние.

В кои случаи имаме плоско ходило?

  • Ставна халтавост по наследство (по-голяма подвижност на ставите и по-слаба съединителна тъкан) – това е най-честата причина.
  • Вродени костни аномалии – тук са по-тежките случаи.
  • След травми на стъпалото.

Кои са факторите, които предразполагат към това състояние?

  • Наднормено тегло – това е най-честата причина да се получи пренатоварване на системата, която поддържа сводовете на ходилото.
  • Продължителен стоеж – при учители, продавачи и др. професии, които предразполагат към обременяване на стъпалата.
  • Неудобни обувки – тесни или с много висок ток.

Заради проблемите с пълнотата и активното ежедневие българката е подложена на значително голям риск от възникване на проблеми със стъпалата, особено във възрастта след 40 години. Мъжете имат по-рядко оплаквания със спадане на сводовете.

Какви са симптомите?

Много хора имат плоски стъпала без каквито и да било оплаквания през целия си живот. При тях обикновено се забелязва леко извиване на пръстите на ходилата и неправилно деформиране на обувките. Ако има оплаквания, то те са основно умора и тежест след продължително стоене и ходене. Усещането за тежест може да обхване и прасците, бедрата, дори и тазобедрените стави и кръста. Жените често имат и разширени вени на долните крайници.

Събирателният образ на пациентката, която често посещава ортопедичните кабинети, е жена на около 50-годишна възраст, с наднормено тегло. Тя обикновено се оплаква по следния начин: „Докторе, започнах да си купувам един номер по-големи обувки и ме болят краката.” Това е така, тъй като при спадналите сводове стъпалото се разширява и пациентът има нужда от обувки, които са с един номер по-големи.

Какви са усложненията?

Те са свързани с болки на различни места в областта на стъпалата.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Кожни мазоли – появяват се в средата на стъпалото в резултат на спадналия свод заради повишеното натоварване при стъпване. Премахват се вкъщи или от педикюрист.
  • „Кокалче“ на палеца – съпроводено е с изкривяване на палеца на крака. Нерядко вторият и третият пръст са деформирани и свити, „възседнати“ от закривилия се навън палец.
  • Слабост на мускулите и сухожилията.
  • Деформации в предната част на ходилото.

Как се лекува?

Често пъти е достатъчно използването на коригиращи стелки, които намаляват болката, като поддържат свода и подобряват механиката на ходилото. Специално подбрани упражнения и движения могат да заздравят сводоподдържащите мускули и връзки. Когато има силни болки при ходене, зачервяване на кожата на „кокалчето“ или затруднения при носене на обувки, се прилага оперативна намеса.

Лесна ли е профилактиката?

Тя е от много голямо значение и може да предотврати усложненията. Важни са контролът на телесното тегло, като се намалят наднормените килограми, създаването на подходящ режим на работа, спорт и движение, изборът на подходящи и удобни обувки. Задължително е да се избягва продължителното носене на тесни обувки и обременяване на долните крайници от много дълъг стоеж в изправено положение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При проблеми със стъпалата е най-добре специалистът да избере най-подходящите за конкретния случай мерки, да прецени какво да е натоварването, налага ли се корекция със стелки или по някакъв друг начин.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в краката, мускулите и кръста

Болки в краката, в мускулите, ставите, пръстите: Какво означават и как да ги облекчим?

Болки в краката и каква е причината за тях. Можем ли да ги избегнем? Как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *