Кървенето след менопаузата е тревожен сигнал

Постменопаузалното кьрвене се определя като кървене, което настъпва след 12-месечна липса на менструация.

За патологично се смята и наличието на менструация след навършване на 55-годишна възраст.

Това са тревожни симптоми, които могат да сигнализират за злокачествено заболяване, затова се налага своевременно посещение при гинеколог и провеждане на съответните изследвания.

Най-честите причини за кървене след менопауза са:

изтъняване на маточната лигавица (атрофия на ендометриума), хормонозаместителна терапия, полипи, хиперплазия на ендометриума (прекомерно разрастване на лигавицата), ендометриален карцином.

Други по-редки причини за кървене след менопауза са възпаления на матката и маточната шийка, хронични заболявания, като проблеми с щитовидната жлеза, приложение на определени медикаменти и някои онкологични заболявания с друга локализация.

На всеки 8 пациентки с кървене след менопауза при една се установява рак на ендометриума.

Като кървенето е относително ранен симптом и при своевременно поставена диагноза лечението най-често е успешно.

Рискови фактори за кървене след менопауза са наднормено тегло, късна менопауза, липса на овулация и нередовни менструални цикли, поликистозни яйчници, рак на яйчника, на млечната жлеза или на дебелото черво, фамилна анамнеза за рак на ендометриума.

Повече от половината жени, които провеждат хормонозаместителна терапия (ХЗТ), се оплакват от вагинално кървене с различна интензивност, което спира на 6-ия месец от началото на приема на хормони. Пациентки, които минават на ХЗТ по-рано от третата година след спиране на мензиса, по-често страдат от такова кървене.

То буди тревога, ако продължава повече от 6 месеца след началото на терапията или ако се появява след липса на кървене.

При наличие на кървене след менопауза е наложително извършването на гинекологичен преглед.

С помощта на ултразвук се изследват матката и яйчниците.

След това се прави кюретаж на матката за хистологично изследване на маточната лигавица, което поставя окончателната диагноза.

Кървенето след менопаузата е тревожен сигнал 4.67/5 (93.33%) 3 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Кървенето след менопаузата е тревожен сигнал ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар