бактериална вагиноза лекарства билки
Лечение на бактериална вагиноза с лекарства и билки

Симптоми и лечение на бактериална вагиноза с лекарства и билки

Появата на бактериална вагиноза се дължи на нарушение на микрофлората на влагалището. Добри лекарства: Полижинакс и розалгин.

Някои от най-честите оплаквания, заради които жените посещават гинекологичните и кожно-венерологичните кабинети, са по-обилната вагинална секреция, сърбеж, дразнене, а понякога и неприятна миризма от вулвата.

Тези оплаквания причинява инфекцията, наречена бактериална вагиноза. Причината за появата й не е напълно изяснена, но има определени фактори, които го провокират, както и определени правила, които намаляват риска от появата на заболяването.

Заболяването се дължи на дисбаланс на бактериите във влагалището. Влагалищната флора е балансирана екосистема, състояща се от ацидофилни лактобацили (над 95%), наречени бацили на Дьодерлайн, и от различни аеробни и анаеробни бактерии.

При бактериалната вагиноза настъпва прекомерно развитие на анаеробни-те видове, като концентрацията става от 100 до 1000 пъти по-висока от нормалната. Лактобацилите продуцират редица антибактериални вещества и поддържат ниско ниво на киселинност на влагалищния секрет. Те се явяват естествена преграда за различни патогенни микроорганизми.

При бактериална вагиноза лактобацилите липсват или количеството им е значително намалено. Това води до алкализиране на средата и благоприятства размножаването на анаеробите, които причиняват неприятна миризма. Микробиологично изследване на влагалищния секрет е достатъчно за поставяне на диагнозата.

Какво провокира появата на бактериална вагиноза?

Смята се, че това е заболяване, което се предава по полов път и основната причина трябва да се търси именно в интимния живот.

Други фактори са:
  • Приемът на силни медикаменти в това число антибиотици;
  • Използването на спирала;
  • Ниски нива на естроген в организма;
  • Диабет;
  • Дисбактериоза;

Бактериалната вагиноза е заболяване с благоприятен изход, което обаче трябва да се лекува, за да не се получат усложнения. Има определени състояния, при които на бактериалната вагиноза трябва да се обърне особено внимание.

Дайте мнение и Вие тук!

Такива състояния са:

  1. бременност – инфекцията застрашава плода и може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане, инфекции на матката и вътрешните органи, инфекции при новороденото;
  2. заболяванията, които се предават по полов път може да се усложнят, ако същевременно страдате и от бактериална вагиноза;
  3. когато ви предстои осъществяването на медицински интервенции като абразио, кюртаж и други, инфекцията може да се предаде на матката и малкия таз.

В зависимост от тежестта на заболяването то може да премине за няколко дни без дори да се наложи лечение, но понякога,когато тялото не може да се справи със собствени сили, се налага да се пристъпи към лечение.

Кога да посетим лекаря?

  • Никога не сте страдали от вагинална инфекция. Посещението при лекаря ще е полезно, за да се установи тежестта и естеството на проблема.
  • Страдали сте от подобно заболяване, но сега симптомите са различни.
  • Имали сте голям брой интимни партньори напоследък или имате нов партньор – може да страдате от сексуално предавано заболяване, симптомите на някой от тези заболявания са близки до тези на бактериалната инфекция
  • Опитали сте самолечение, но симптомите не изчезват, имате температура или други съпътстващи оплаквания.

Подробен материал ще намерите ТУК: За лечението на бактериална вагиноза и гъбички в интимната област с лекарства и билки.

Какво ще ви пита лекарят при прегледа?

  1. Какви са симптомите ви?
  2. От колко време продължават?
  3. Забелязвате ли наличието на неприятна миризма от влагалището?
  4. Страдали ли сте от вагинална инфекция до сега?
  5. Приемали ли сте антибиотици в скоро време?
  6. Бременна ли сте?
  7. Сексуално активна ли сте?

Какво съветват специалистите, за да се предпазим от появата на бактериална вагиноза?

  • Не си правете вагинални душове;
  • Ароматизираните интимни продукти са рисков фактор и могат да раздразня кожата и да провокират възпаление и инфекция;
  • Използвайте памучно бельо и такова от естествени материи;
  • Използвайте качествени лубриканти;
  • Интимният тоалет трябва да се извършва от влагалището към ануса, никога обратно;
  • Поддържайте перфектна интимна хигиена;
  • Използвайте презервативи;
  • Спазвайте предписаното ви лечение точно и стриктно и не променяйте дозировката, вида и времетраенето без да се консултирате с вашия акушер гинеколог;
  • Ако по време на лечението няма подобрение или симптомите се влошат, веднага се свържете с лекаря си.

Добри лекарства при бактериална вагиноза:

Вижте и ТОВА:

Бактериалната вагиноза може да причини спонтанен аборт

“Фигурин

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

розалгин дамски душ, тантум роза

Розалгин, дамски душ, гел, саше: Сигурното женско лекарство

Топ приложения на розалгин. Дамски (женски) душ (иригатор). При бяло течение. След епизиотомия. При специфичен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *