Травмираните стави образуват гной

Само в киното се случва да свалят гипса на човек със счупен крак например и той да е готов да ходи и работи. В живота често се случва след сериозна травма да се наложи дълга рехабилитация на костната тъкан.

Какво е бурсит?

Бурса – това е ставната торбичка около ставата, която я смазва със специална (синовиална) течност. Бурситът (възпаление на синовиалните торбички) може да възникне след падане, удряне, разтягане на връзки, навяхване, продължително прекалено натоварване. По-рядко може да се получи като усложнение след грип, ангина, туберкулоза и гонорея.

Симптомите на заболяването

При остър бурсит болката възниква около ставата, а самата става леко подпухва, зачервява се и трудно се сгъва. Кожата на останалата повърхност на тялото при опипване е гореща. Ако не се лекува навреме, бурситът преминава в хронична форма – сгъването на крайника става все по-трудно, възпалението на бурсата се засилва.

И накрая най-опасното, което е закономерен финал за тези, които се придържат към формулата “ще поболи, ще мине”.

Тогава бурситът преминава в гнойна форма. Ако и в този случай се пренебрегне лечението, ще започне абсцес и ще се развие флегмон на околните тъкани. Самият финал може да се окаже доста печален.

Лечение на бурсита

При своевременно посещение при травматолога бурситът се лекува бързо. Лекарят поставя стегната превръзка, за да може да се фиксира ставата в едно положение. Назначава физиотерапия – ултравиолетово облъчване, лазер.

В по-сложните ситуации се поставят противовъзпалителни инжекции. За лечение на хроничния и гнойния бурсит се назначават лекарствена терапия и курс със специален масаж. В случай на рецидив и остро възпаление без всякаква видима причина лекарите предлагат операция – изрязване на торбичката.

Ако ставата е била травмирана, помнете: не затопляйте мястото, нито го охлаждайте. След като се свали гипсът, за 4-5 месеца забравете за сауната и обливанията със студена вода. Към активни занимания със спорт можете да пристъпите не по-рано от 3 месеца след травмата.

Средствата на народната медицина

Преди да посочим полезните народни процедури и средства, ще ви посочим аптечката против бурсит: обезболяващи, противовъзпалителни средства, лекарства за външен прием, хомеопатични препарати, може и биодобавки.

• При обостряне помагат криопроцедурите: на всеки 2-3 часа налагайте на ставата за 30-40 минути студени компреси. Но още по-добре е, ако си направите компрес със сребърна вода. Лечебните свойства на среброто са известни още от древността. На практика при всякакво посттравматично усложнение ще ви помогне сребърната вода. Процедурата е много проста: натопете в “лекарството” парцалче или бинт и 3-4 дни бинтовайте болното място. Превръзката се сменя, след като изсъхне. Най-лесният начин да си направите сребърна вода е като подържите обикновена вода в сребърен съд. Може и по горещия начин – разтопявате сребро на печката и го слагате в съд с вода.

• Веднага щом ставата се възпали, паралелно с другите методи на лечение всеки ден изпивайте по 200 мл червено сухо вино. Когато отокът и зачервяването изчезнат и кожата около ставата при опипване вече не е гореща, си пригответе коктейл от 2 лютиви чушки (или 1-2 лъжички смлян лютив червен пипер), които се заливат с половин литър червено сухо вино. Сместа престоява една седмица. Прецежда се и се втрива в болната става.

• Когато острото възпаление премине, дръжте ставата на топло. През това време е добре да си правите сгряващи компреси с мед или мас.

• При вяло протичащ хроничен бурсит един-два пъти на ден за 3-4 часа налагайте на ставата лист свеж репей или хрян и бинтовайте.

Травмираните стави образуват гной 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Травмираните стави образуват гной ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар