Как се осъществява лечение на намален слух и на глухота.
Народна медицина при загуба на слуха и намален слух

Лечение на намален слух и глухота. Лекарства за възстановяване на слуха

Как се осъществява лечение на намален слух и на глухота. Кои лекарства за възстановяване на слуха са добри? Дародна медицина. Как да си върнем слуха при старческа глухота?

В тази статия разкриваме тайните на удивителното лечение на увреден и намален слух и глухота. Вижте безценна информация по темата! Кога има опасност от загуба на слуха.

От загуба на слуха страдат и 3 на сто от децата. Това е огромна цифра и тя постоянно нараства. Навремето се смяташе, че речта може да се замести с езика на жестовете и на него децата бяха обучавани в специални училища. Обаче животът показа, че това не е изход. Затова вече се предлагат и прилагат нови технологии, позволяващи на хората с изцяло изгубен слух или слабочуващи, да общуват с околните.

Уникалният механизъм на слуховите органи

Ние възприемаме звуците, благодарение на сложен слухов апарат, който се състои от външно, средно и вътрешно ухо. Това става по следния начин. Всеки източник на звук предизвиква колебания в околния въздух – отначало той мигновено се свива, след това мигновено се разрежда.

Във въздуха се движи поток вълни с повишено и понижено налягане и образува звуците. Тези звукови вълни привеждат в движение барабанната мембрана в средното ухо. Тя на свой ред включва в работа мрежата от слухови костички – чукче, наковалня и стълбица.

Вътрешното ухо представлява кухина с форма на охлюв, пълна с течност. Колебанията преминават в тази течност. Особено чувствителните клетки на вътрешното ухо – власинковите – преобразуват получените механични колебания в нервни импулси.

Във вид на електрически потенциал те се предават по слуховия нерв в кората на главния мозък, където се формира съответният звуков образ.

До глухотата водят различни нарушения

Загуба на слуха възниква при различни нарушения. В едни случаи се прекъсва предаването на звука към средното ухо. Това се случва при отит, аденоид, отосклероза. В други случаи се уврежда средното ухо или чувствителните власинкови клетки.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Това става при менингококова инфекция, травми, токсично въздействие от лекарствата (преди всичко антибиотиците). Тези нарушения могат да бъдат предизвикани и вследствие продължително въздействие на интензивен шум, влошено мозъчно кръвообращение. Всичко това води до нарушения в предаването на нервните импулси към мозъка или до неспособност на мозъка да ги разшифрова правилно.

Нарушената звукова проводимост може да има и временен характер – слухът се възстановява след отстраняване на аденоид или спиране на възпалителния процес в средното ухо. При увреждане на слуховите костички могат да се направят протези.

Но когато се появи невъзможността механичните колебания да се превръщат в слухови нервни импулси или се наруши предаването на импулсите от средното ухо в мозъка, тогава вече при човек настъпва невросензорна глухота.

Това е много разпространен вид загуба на слуха, включително при децата. За съжаление това нарушение не се поддава на лечение.

Имплантация и протезиране на слуха

С развитието на новите медицински технологии се увеличава броят на хората, на които може да се помогне, дори и да са напълно глухи. Най-прогресивният метод е кохлеарната имплантация. Във вътрешното ухо се вкарва електронно устройство, обезпечаващо преобразуването на звуците в електрически импулси и стимулацията на слуховия нерв.

Но такива операции помагат не във всички случаи, освен това са доста скъпи. И не само – след операцията се изисква настройка на внедреното устройство и рехабилитация, за да може човек да се впише в света на звуците.

По-малко сложно и по-достъпно при оглушаване е слухопротезирането. Това означава използване на слухови апарати, които не възвръщат слуха на човек, но му помагат да запази и развие това, което му е останало от него.

Пеенето помага много на хората с нарушен слух

Специалистите по дефектология са разработили система за формиране и развитие на речевия слух и речевото общуване с деца, страдащи от загуба на слуха, също и с глухонеми деца. При чуващия човек звуковите колебания постъпват в средното ухо непрекъснато, дори при пълна тишина. Преобразувайки се в електрически импулси, чрез слуховия нерв те попадат в кората на главния мозък, разпределят се по нея, за да обезпечат взаимодействието на слуховата зона с речевия и другите центрове. Всичко преминава в движение, възникват емоции, образи, представи – мозъкът живее и работи.При нечуващия човек слуховите зони мълчат.

Но е много важно, дори при минимални остатъци от слух в кората на главния мозък да постъпват импулси от слуховия нерв. Така няма да се позволи на мозъчната кора да заспи окончателно, тя трябва постоянно да се активизира с помощта на слухови апарати.

Според специалистите правилно подбраните и настроени слухови апарати помагат да се развиват остатъците от слух.

Те смятат, че всеки глух човек има някакви, макар и минимални, останки от слуха.

Но не е толкова просто. Не е достатъчно само да се постави апаратът и всичко да бъде наред. Всичко е много по-сложно. Чуващите хора трудно биха си представили какво изпитва глухият човек, слагайки слуховия апарат. В неговите уши възниква хаос от звуци. И ако това е дете, което е оглушало от най-ранна възраст, появата на тези звуци се възприема като непознат и чужд свят.

Дайте мнение и Вие тук!

Чрез индивидуални слухови апарати, а също и чрез акустичен стационарен апарат, новите системи помагат на децата (на едни повече, на други по-малко) да чуят околните, както и своя собствен глас. Тези занимания са насочени към това, нечуващите деца да опознаят граматически правилната реч и да се научат сами да построяват изречения. Така и техният собствен глас ще може да се обогатява с темброви и интонационни оттенъци.

Някои изследвания показват, че повечето глухи деца, ползвайки тези апарати, могат да слушат звуци от всякакъв регистър – от най-долния до най-горния. Но за да се разшири диапазонът на звука, трябва да се отключи механизмът на музикалния слух. Той се различава от механизма на речевия слух по това, че музикалният се формира на основата на височината на звука. Пеенето е много полезно и дава много на хората с нарушен слух. Затова е добре родителите постоянно да пеят на детето си, като то може да слуша с апарат, а може и без апарат.

Дори когато пеете на децата си, ги вземайте на колене, за да могат да уловят и вашето дишане. А за да си представя детето какво му пеете, показвайте му картинки по темата на песента. Опитът показва, че слабочуващите деца съвсем скоро започват да произвеждат елементи на мелодия и по този начин изразяват своето настроение. Нека детето не само пее, но и да танцува, това ще го обогати емоционално.

Днешните слухови апарати са много ефикасни

Много хора задават въпроса, може ли да се възстанови слухът, ако е загубен в средна или в напреднала възраст. Възрастните могат да загубят слуха си и поради нарушено кръвообращение в главния мозък и в резултат на някои лекарства – пак най-вече антибиотици. Все пак хората, чийто слух е намалял значително, не трябва да приемат ситуацията драматично, а да се настроят на това, че слухът може да се подобри. Колкото по-силна е тази мотивация, толкова по-голяма е надеждата за успех. Има случаи, когато 20-25- годишни млади хора, страдащи от глухота, усвояват навика да общуват речево с околните.

Това се случва и с много възрастни, загубили своя слух например поради атеросклероза. На тях им помага слуховото протезиране, с което трябва да започне всяка корекция на сериозна загуба на слуха. При това колкото по-кратък е срокът от момента на загуба на слуха до поставянето на слухов апарат, толкова по-бързо се получават резултати. Ако слуховият център на мозъка дълго време не получава сигнали, той просто забравя как да реагира на тях.

Ако човекът носи слуховия апарат през целия ден, а не от време на време, ухото и мозъкът ще получават достатъчно звукови стимулации, постоянно ще се трудят, преработвайки постъпващата информация и съхранявайки и тренирайки своите функции.

Възрастните често отказват слухови апарати и наистина е трудно да се свикне с тях. Днес обаче съществуват много модели слухови апарати – такива, които се поставят зад ушите, вътрешни, вътреканални. Най-съвременните от тях са толкова малки, че почти не се забелязват в ушния канал. При това те запазват високото качество на възпроизвеждане на звука, намалявайки неприятния фонов шум и отделяйки речта.

Дори Бил Клинтън е ползвал слухов апарат.

Всички ние сме свидетели колко свободно общуваше той с медиите и въобще с хората, което показва, че слуховата протеза въобще не му пречи.

В последно време се появиха цифрови апарати, напълно достъпни за всички хора. Лекарят ще ви покаже как най-ефикасно да ползвате слуховия апарат. Много е важно и близките ви да помагат, като произнасят думите бавно и отчетливо. Не е добре да се крещи на хората със слухови апарати, те са прекалено чувствителни при повишаване на тона. Ако не са ви разбрали както трябва, е най-добре да формулирате фразата си по друг начин.

Не водете разговор със слабочуващ човек от другата стая или стоейки зад гърба му. Общувайте с него, гледайки го в лицето.

И в заключение: слухът трябва да се пази, това е ясно на всички.

Шумът се отразява негативно на нашия слух и ние го знаем. Знаем и причинителите – транспортът, рок концертите, портативните плеъри. Това отначало може да доведе до акустична глухота, а след това и до загуба на слуха. Дори и изследванията го потвърждават. Когато силните звуци се възприемат от самите вас като неприятни или болезнени, това означава, че могат да ви нанесат вреда. Затова си носете наушници в такава обстановка. Своевременно трябва да се лекуват и всички заболявания на ушите, гърлото и носа. В никакъв случай не си назначавайте сами антибиотици.

Проверете дали чувате добре. Кои са тревожните признаци?

Слухът може да се понижава постепенно и незабелязано. Затова вземете предвид тревожните признаци:

  • на вашия събеседник често му се налага да повтаря думите си.
  • трудно ви е да следите разговор, в който участват повече от двама души.
  • струва ви се, че останалите говорят полугласно или мърморят под носа си.
  • налага се да увеличавате звука на телевизора или радиото.
  • имате в семейството роднини със загуба на слуха.
  • приемали сте лекарства, които могат да увредят слуха ви.
  • намирате се близо до място на взрив или дълго време сте подложени на много гръмки звуци.

Във всички тези случаи се налага да посетите специалист: няма две мнения, че имате проблем.

Важно: пълна глухота се среща много рядко и е резултат от двустранно разрушаване на възприемащите звуци от клетките на ушната мида, а понякога и на слуховия нерв.

В такива случаи за възстановяване на слуха е необходима електрическа стимулация на слуховия нерв или слуховите центрове в главния мозък. Използват се много сложни устройства кохлеарни или стволовомозъчни импланти.

Чрез операция вътре в черепа се поставя тънък провод – електрод и електрическите импулси се подават непосредствено на слуховия нерв. Този метод на корекция изисква продължителна и сложна рехабилитация.

Вижте и ТОВА:

Фуроталгин или Отипакс? Мнения, цена. Кои капки за уши да вземем? Цилоксан и др.

Първоначално публикувано на:23.06.2008 @ 23:37

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Vestibo Betaserk Cynarizin 01

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. …

4 Мнения

  1. Zdravei te az imám zaguba na slux v liavoto uxo 70procenta a v díasnoto50procenta iskam da si vav varna pone malko ot sluxa niakoi moje li da mi pomogna kak moga I kakvo da napravia predvariteno vi blagodaria az sam na 40 godini

    • Здравейте, аз също боледувам от загуба на слуха си. Осем месеца, откакто ми откриха тази болест, лека-полека намалих слуха. Сега вече не чувам въобще, ползвам слухов апарат, но бързо се изтощава батерията. Моля, помогнете ми да си върна слуха и говора!

  2. Здравейте аз имам загуба на слуха с 30процента на дясното ухо гръмна ми пиратка преди 13 години сега съм на 26 има ли вероятност поне малко да си върна слуха

  3. сок от чесън със зехтин смесвате , прецеждате и капите по 3-4 капки в ушите ! Чай от мента поне 3 чаши на ден ….Успех ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *