сърцебиене и задух - 03

Задух и сърцебиене подсказва за наличие на анемия

Много често при поражение на кръвоносната система преобладават общи неспецифични оплаквания – повишаване на температурата, слабост, неразположение, намаляване на работоспособността, повишена умора.

сърцебиене и задух - 01Затова особено внимание трябва да се обръща на оплакванията от задух и сърцебиене при липса на признаци, сочещи поражение на сърдечносъдовата и дихателната системи.

За поражение на кръвоносната система говорят ненормалният вкус, усещане за парене в езика, нарушения на чувствителността, кожен сърбеж; увеличаване на лимфните възли, кръвоизливи по кожата от различен характер, кръвотечение от венците, носа, червата, матката.

Понякога се появява непреодолимо желание за ядене на продукти, обикновено неизползвани в храната – тебешир, глина, оцет, сурови ядки и др. или да започнеш да харесваш специфични миризми като бензин, разредители и ацетон. Такъв род симптоми са характерни за болните с железодефицитна анемия или скрит недостиг на желязо.

Повишеното кръвотечение (хеморагични явления) свидетелства за нарушения в системата за съсирване на кръвта – първични и вторични, усложняващи заболяването на други органи и системи.

Увеличаването на лимфните възли е проява на лимфопролиферативни изменения.

Сърбежът по кожата без обриви, съчетан с треска, нощни изпотявания също говори за такова заболяване.

Дайте мнение и Вие тук!

сърцебиене и задух - 02Характерни признаци за поражение на кръвоносната система са и промяна в цвета на кожата, кръвоизливи в ставите, промени в сливиците и лигавицата на устата и езика.

Открива се увеличаване на лимфните възли, черния дроб и далака.

Витамини при анемия. Диета. Лечение с мед, билки и лекарства. Билкова кръв

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Желязодефицитна анемия. Симптоми

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Желязодефицитна анемия: що е то? Анемия, хемоглобин и дефицит на желязо. Симптоми и степени на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *