Левкоза. Симптоми, причини, лечение и др. нужни факти

Левкозата е системно туморно заболяване, което се характеризира с патологично разрастване на кръвотворната тъкан.

Тя засяга в еднаква степен и жените, и мъжете. Острата левкоза се среща най-често при млади хора, хроничната миелолевкоза – при хора на средна възраст, хроничната лимфолевкоза – при старите хора.

ПРИЧИНИ за възникване и симптоми на болестта левкоза

Водеща роля за развитие на това заболяване играят нарушената работа на имунната система, вирусната активност на външната среда и повишената радиоактивност.

При левкоза се наблюдават изменения в костния мозък, в периферната кръв, лимфните възли и далака. Левкозата се среща дори при децата, особено в местности с лоша екология и повишена радиация.

В ранен стадий на заболяването децата се оплакват от повишена уморяемост, слабост, намален апетит. След това започва кървене от носа, както и кръвоизливи по кожата.

Увеличават се периферните лимфни възли, усещат се болки в костите и ставите.

Тези симптоми трябва да изострят вниманието на родителите и медиците.

При анализ се отбелязва рязко понижаване на количеството хемоглобин, спадане на количеството на левкоцитите или точно обратното – повишаването им.

В стадия на разгара на болестта се появява висока температура, бледност на кожата с много кръвоизливи, кървене на венците, кръв в изпражненията. Всичко това може да се съчетава с мъчително главоболие, болки в гърдите, ребрата, тазовите кости, бедрата и прасците.

Такова състояние изисква спешно настаняване в болница и провеждане на интензивна терапия.

В период на обостряне състоянието силно се влошава. По-рано острите левкози се смятаха за неизлечими заболявания и болните умираха за няколко месеца. Сега вече има нови методики с присаждане на костен мозък и това води до добри резултати, продължителна ремисия и често до пълно оздравяване.

При хроничната миелолевкоза при възрастните хора ранните симптоми на заболяването се характеризират с обща слабост, изпотяване и неприятни усещания в областта на далака.

“Фигурин

Особено силно се влошава състоянието на болните в период на обостряне – обща слабост, виене на свят, главоболие, болки в далака, костите, изпотяване, висока температура, отоци на краката, липса на апетит. Често се забелязва увеличаване на лимфните възли, а черният дроб и далака достигат огромни размери.

Това води до уголемяване на техните размери и на корема, а като следствие се притискат органите в коремната кухина. В период на обостряния се развива и рязка анемия.

Диагностика и лечение на левкоза.

Диагнозата се поставя по изследвания на кръвта и костния мозък и на основата на увеличение на далака.

Миелолевкозата или протича бурно и прогресира, или протича циклично.

Дайте мнение и Вие тук!

В начален стадий на заболяването се прилага общоукрепващо лечение – прием на витамини, препарати на основата на желязото, пълноценно хранене. На този етап може да се прилага и фитотерапия, за да се стабилизира състоянието на болния и да се стимулират защитните сили на организма.

При значително увеличаване на черния дроб и далака и голямо количество левкоцити, на болния се дават цитостатици и се препоръчва рентгенотерапия. След достигане на клинична и хематологична ремисия лечението може да бъде продължено с помощта на фитопрепарати.

При хронична лимфолевкоза заболяването започва с увеличение на лимфните възли, болните дълго време се чувстват добре и със запазена трудоспособност. Но състоянието им започва да се влошава с времето – появяват се слабост, изпотяване, бърза уморяемост, тъпи болки в областта на да лака и костите. Още повече се увеличават лимфните възли.

С развитие на обострянето състоянието на болните силно се влошава.

Стига се до тахикардия, задушаване и болки в областта на далака. Температурата стига до 38-39 градуса. Започват кръвоизливи и се стига до рязко общо изтощение.

Променя се съставът на кръвта. Анемията при хронична лимфолевкоза има много устойчив характер.

Към лечението на тази форма на левкоза се подхожда мнозо внимателно. В никакъв случай не трябва да се бърза със назначаване на цитостатични средства. На лечение подлежат болните, които имат мнозо силно увеличени лимфни възли, висока левкоцитоза, увеличен далак, изразена, лимфоидна метаплазия на костния мозък и анемия.

Преди настъпване на този остър период обаче на болните се назначава общоукрепваща терапия във вид на витамини и различни стимулиращи препарати. Резултатите от лечението при хронична лимфолевкоза са по-лоши, отколкото при хронична миелолевкоза. При някои болни процесът от самото начало се развива неблагоприятно, с изразена метаплазия на костния мозък, анемия и значително увеличение на лимфните възли.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *