Промивка (иригация) срещу запушен нос

Иригацията, или промиването на носната кухина, е евтин и лесен начин за облекчаване на сезонните алергии и запушването на носа.

Когато правите вашето пролетно почистване, не забравяйте носа си, препоръчват специалистите.

Иригацията включва изплакване на ноздрите с лесен за приготвяне разтвор от половин чаена лъжичка морска сол (или четвърт ч.л. морска сол плюс същото количество сода за хляб) и 250 мл топла вода от чешмата.

С помощта на тези съставки можете да проведете евтино и безопасно домашно лечение, докато повечето капки за нос не трябва да бъдат използвани повече от няколко дни.

Има различни начини за употреба на разтвора. За хората, които никога не са си правили назална иригация, специалистите препоръчват да използват пластмасово шишенце, което се стискали да впръскат по 125 мл от разтвора във всяка ноздра.

Разтворът излиза през другата ноздра.

Йогите от древно време препоръчват също така при отпушване на нос да се ползва шнур (или катетърче в по-новите времена), намазан с масло. Той се пъха внимателно в ноздрата, докато се покаже в гърлото, до висящия мъжец, от там се хваща с два пръста и се изтегля през устата.

После същото действие се повтаря и с другата ноздра. Този начин е малко странен за нас, но върши невероятно добра работа, защото по механичен път прочиства ноздрите от всичко, което ги запушва.

Разбира се, трябва да внимавате шнурът или катетърът да бъдат достатъчно малки и фини, за да не повредят лигавицата на носа ви. Успех! И да се похвалите по-долу в коментарите!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Промивка (иригация) срещу запушен нос
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *