Хранене при старите хора

Физиологичните изисквания към храненето при стареене на организма са разработени въз основа на научните- постижения по въпросите за същността на стареенето, биологичните основи на дълголетието и продължителността на човешкия живот.

Те са в основата на съвременната наука за храненето на старите хора – геродиететика.

Първото основно изискване към храненето на хората в старческа възраст, които са практически здрави, е насочено към ограничаване на количеството храна в дневния хранителен режим.

Препоръчва се постепенно понижаване на енергетичната стойност на храната с нарастване на възрастта (общо с 30% от 30- до 70-годишна възраст) със следното разпределение по десетилетия:

При възрастова група 20-30 години енергийната стойност на дневната дажба се приема за 100%

При възрастова група 30-40 години – за 97%

При възрастова група 41-50 години – за 94%

При възрастова група 51-60 години – за 86%

При възрастова група 61-70 години – 79%

При хората над 70 години – за 69%.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Енергетичната стойност на дневния хранителен режим за хората над 60-годишна възраст е 6900-9600 килоджаула (1500-2300 килокалории) за мъжете и 5650-8350 килоджаула (1452-2000 килокалории) за жените.

Второто основно изискване на геродиететиката е антиатеросклеротичната насоченост на хранителния режим. Това се постига както с намаляване на енергийната стойност на храната, така и с изменение на качествения състав на хранителния режим.

Профилактичната насоченост на геродиететиката включва широка употреба на храни – източници на основни (белтъчини, мазнини, въглехидрати), на биологично активни вещества (ензими, витамини, биоелементи) и на липотропни антиатеросклеротични фактори.

Белтъчините се ограничават. Това се обуславя от намалената обща работоспособност, от намалената или липсваща физическа активност у лицата над 60-годишна възраст и от намалената потребност на организма от градивни вещества.

Препоръчваните у нас физиологични норми за белтъчини при стареещ организъм са около 1 грам на килограм телесна маса за 24 часа, като за възрастни над 90 години това количество е под единица (0.8 грама на килограм телесна маса).

Мазнините при стареещи лица се ограничават. Това се налага не само поради тяхната висока енергетична стойност, но и поради лесното им натрупване в мастните депа и активното им участие в развитието на атеросклеротичен процес.

Дайте мнение и Вие тук!

Ограничават се главно мазнините от животински произход. Според хранителните норми необходимото дневно количество мазнини за лица над 60-годишна възраст е 40-72 грама за мъжете в зависимост от интензивността на физическия им труд, от които 40% от растителен произход. За жените тези норми са по-ниски с 4-6 грама.

Въглехидратите също се ограничават, и то предимно лесно усвоимите въглехидрати (захар и захарни изделия) поради това, че предизвикват или усилват признаците на сърдечна недостатъчност. Излишъкът на захар причинява и повишаване нивото на холестерола в организма и активизиране на атеросклеротичния процес.

Количеството на въглехидратите се ограничава до 50 грама дневно, а при физическото натоварване – и до 60-70 грама дневно. От огромно значение е правилното балансиране на белтъчините, мазнините и въглехидратите в дневното меню. Съотношението между тези основни вещества е 1:0.8:3.

Режимът на хранене на старите хора има важно значение предвид намаленото приспособяване на организма към постоянно изменящите се условия на външната среда. Препоръчва се 4-кратен хранителен прием дневно. Основни изисквания се предявяват и към подбора на продуктите, тяхното разпределение през деня и технологичната им обработка.

Необходимо е хранителните продукти да имат противоатеросклеротично действие и да са от млечен, зеленчуков и плодов произход, приблизително в 60% от полагаемото се дневно количество хранителни продукти.

Препоръчват се хранителни продукти, богати на витамини и минерални вещества.Определени изисквания се предявяват към технологията на приготвяне на храната.

Нарушенията в дъвкателния апарат, намалената секреция на слюнчените жлези и намалената активност на ензимите в храносмилателния тракт изискват кулинарна обработка, която да осигури правилно храносмилане и усвояване на храната.

За предпочитане е варенето и задушаването на продуктите, тяхното предварително смилане и нарязване на дребно. Препоръчва се умерена употреба на готварска сол и ограничаване на силните подправки (лютиви чушлета, горчица и други).

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *