КРИТИЧНИ СА ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО ЧАСА СЛЕД ИДВАНЕТО НА БЕБЕТО НА БЯЛ СВЯТ

Диабетичките раждат здрави деца. Бременност при диабетички

Бременност при диабетички: Изгледите за бебетата, родени от диабетички, са се подобрили от 70-те години на миналия век насам.

В Англия и в Уелс, ако майките са посещавали специализирани диабетни центрове, смъртността на бебетата малко преди, по време и след раждането спада до почти същите цифри, както при майките недиабетички.

Тъжното е, че в малкото случаи, когато бебетата са били родени с увреждания, това почти винаги е можело да бъде избегнато.

Най-честа причина за увреждания на бебето е твърде високата кръвна захар на майката по време на бременността. А това може да бъде поправено, ако я измервате редовно. Високата глюкоза и високото кръвно налягане нарушават притока на кръв към плацентата, която е спасителното въже на бебето.

Тя го снабдява с кислород и с хранителни вещества, а никой не може да живее без кислород.

ВНИМАНИЕ!

Другият сериозен проблем е нарушаването на нормалното развитие на бебето в първите седмици от бременността. Ако контролът на диабета е лош и особено ако майката пуши и пие алкохол, нероденото бебе се излага на голяма опасност.

Това също е във ваши ръце и колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

На 12-ата седмица плодът все още е много малък, с дължина няколко сантиметра, но вече определено прилича на малко човешко същество.

На 50-ия ден след зачеването сърцето на бебето вече работи, а 3 седмици по-късно е завършено образуването на главните му органи.

Трябва да започнете да пазите и да се грижите за това ценно малко същество още от момента, в който започнете да правите любов без предпазни средства.

“Фигурин

Основната отличителна черта на последните 6 месеца от бременността е феноменалният растеж на бебето.

Ако оставите кръвната си захар да пълзи нагоре през това време, в резултат ще се развие едно доста голямо бебе – по-дълго, по-тежко и както всяко друго прехранвано дете, с повече тлъстини, отколкото здрави тъкани.

По-голямо не означава по-здраво и основният недостатък е, че раждането ще протече по-бавно и по-трудно и за двама ви! Тогава може би ще бъде по-безопасно да ви направят цезарово сечение.

Дайте мнение и Вие тук!

ВНИМАНИЕ!

Ако сте диабетичка, най-критични са първите няколко часа след идването на бебето на бял свят.

Задух у новороденото се появява при почти едно от всеки 5 преждевременно родени (от 36,5 до 38,5-ата седмица) бебета. Причина за това вероятно е високата кръвна захар на майката – нещо, което в много случаи може да бъде избегнато.От иначе здравите бебета 20 на сто могат да развият лека хипогликемия, ако майките им са диабетички.

Докато бебето е било в утробата, организмът му е произвеждал достатъчно инсулин, за да се справи със свръхщедрия приток на глюкоза, който е идвал от майката през плацентата. Веднага щом тя бъде прекъсната, а с нея и снабдяването с излишна захар, бебето може да се нуждае от малко време, за да пренастрои производството си на инсулин.

Хипогликемията, в която то изпада, обикновено не е сериозна и не продължава повече от няколко часа. Но тя още веднъж подчертава колко важно е да поддържате кръвната си захар във възможно най-нормални граници по време на раждането.

Това е медицински проблем. Вашият лекар е длъжен да проверява кръвната захар на бебето няколко пъти през първите 6 часа от живота му. Ако бебето не получи достатъчно захар с първото хранене, може да му се даде допълнително чрез сонда в стомахчето или интравенозно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *