ГРЪБНАЧНИЯТ СТЪЛБ – с нов подход към болката

Мъдрата природа предвидливо е създала човека така, че сам да може да осъществява най-важната функция за тялото – движението.

Тази функция се изпълнява основно от опорно-двигателния апарат. Не е случайно, че специалистите наричат мускулите душата на движението. От това, в какво състояние се намират, напрегнати или отпуснати, зависи и разпределението за натоварване на ставите и костите. Състоянието на мускулатурата може да се влоши от силен стрес, от патологични процеси в организма и дори от присъщите за човека навици да се движи по някакъв различен начин. Всеки от нас има специфична походка, всеки има строго определени характерни за тялото му пози при седнало или при изправено положение. Този комплекс от навици се нарича двигателен стереотип, който понякога не съвпада с физиологичните норми на организма.

Кога в двигателния апарат на човека възниква напрежение?

Днес живеем при такива условия, че постоянно сме в нервно напрежение. Нека си припомним как изглежда едно животно в момент на опасност: шията му е напрегната и настръхнала , опашката също заема определена позиция. И при човека, който е в позицията на напрегнат и разтревожен, също се изопват вратът и кръстът. По този начин се нарушават кръвообращението и нервното регулиране на вътрешните органи, а двигателните сегменти по гръбначния стълб могат да блокират.

Това е само един от механизмите за разпространяване на болките в гърба.

КЪДЕ Е СЛАБОТО МЯСТО НА ГРЪБНАКА?

От младостта и здравословното състояние на човека зависи и състоянието на гръбнака му, който служи не само за главна опора на тялото, но е и място на гръбначния мозък. Този, който е проводник на енергия, на нервните импулси и на кръвообращението.

Гръбначният стълб е еластичен и пружиниращ и е съставен от 24 здраво съединени помежду си отделни прешлена. Подвижността на всеки от тях и по отношение един към друг, се гарантира от хрущяли, които играят ролята на амортисьори. Каквито и движения да извършваме, да повдигаме тежки предмети или да прелистваме списание, винаги се включват определени двигателни сегменти.

При неправилно натоварване на гръбначния стълб може да възникне херния, да се пропука някой от прешлените или да се образуват шипове. Основна причина за отделните заболявания на гръбначния стълб се смята претоварването с тежки товари. Но ако човек натоварва пра вилно гръбначния си стълб, едва ли днес щяхме да познаваме думата “остеохондроза”. Става въпрос за болест на века, от която страдат хора от всички възрасти. По данни на Световната здравна организация това заболяване обхваща до 80 на сто от населението на земното кълбо.

ВНИМАНИЕ!

Демир бозан за безсъние

Не бива да забравяме обаче, че сред обективните причини за дегенеративните процеси на гръбначния стълб не на последно място са патологиите на вътрешните органи – заболявания на сърцето, на бъбреците, на черния дроб, гинекологичните заболявания и др. Това не бива да ни учудва – мозъкът в гръбначния стълб е свързан с всички вътрешни органи и с кръвоносната система. По този начин може да се предизвика патология и на отделни звена в гръбначния стълб.

Разбира се, от значение за състоянието на гръбнака са и:

Дайте мнение и Вие тук!

• напредналата възраст, стареенето;

• продължителното седене зад компютъра или телевизора;

• травмите и микротравмите, които получаваме при повдигане на тежести;

• неправилното физическо натоварване;

• прегряването и преохлаждането на тялото.

И още нещо, което трябва да знаем: всеки от нас има своя индивидуална конструкция на скелета и на мускулите. Затова не може на всички да се препоръчват едни и същи упражнения при възникване на проблеми в гръбнака. Ако за едни упражненията са полезни, за други – те ще се окажат вредни. Специалистите трябва да подбират за всеки такава схема за тренировки, която подхожда на конструкцията на тялото му и на състоянието на костната му система. Такава схема може да се разработи само от специалист, който познава добре особеностите на човешкото тяло. Тоест високопрофесионален мануален терапевт. За съжаление мануалната терапия все още не е достатъчно призната, за да се заеме основно с лечението на заболяванията на гръбначния стълб.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *