Разгърната диагностика на раковите тумори. Учени имат напредък

Като се имат предвид откритията в тази област и многото нови методики и лекарства против рак, тази прогноза е напълно реалистична.

Сред новите приоритетни разработки на Московския научно-изследователски институт наскоро се появило изследване по т.нар. разгърната диагностика на раковите тумори.

Въпросът е защо тумори от един и същи тип, с еднаква големина и еднакъв клиничен стадий, се развиват различно при различните болни?

На едни хора терапията помага, на други – не. И се оказва, че причината е не само в защитните сили на организма на човека.

Съществуват и други фактори, влияещи на въздействието на лечебните средства.

Завеждащият отделението по патологична анатомия на института, Георгий Франк, казва, че екипите са се заели да изяснят точно тези фактори.

Въпреки цялата си еднотипност, туморите се развиват в различни варианти при всеки отделен човек.

В едни случаи са по-агресивни и дават метастази, в други тази склонност към метастазиране е много малка.

В едни случаи туморът е чувствителност към хормоните, в други случаи същият този тумор не реагира на хормоните, не се поддава на лечение с тях.

По-рано са смятали, че е достатъчно да се определи например, че една жена страда от рак на млечната жлеза. Сега това се оказва недостатъчно.

Налага се да се изясни какъв точно е туморът, прави се подробна скала на неговите оттенъци.

“Демир

Учените от този институт изследвали на молекулярно ниво условията, които спомагат за установяването на различните свойства на тумора (дали дава метастази или не).

Били открити някои ферменти, участващи при разрушаване връзката между злокачествените клетки, в резултат на което те започват да се разединяват, “да пътешестват” по организма и да засядат на различни места, образувайки метастази.

По този начин този процес може да се определи като стадий, в който туморът още не е дал метастази.

Така специалистът, знаейки степента на “зловредност”, може да се ориентира дали се налага прием на силнодействащи средства, или е достатъчно да се ограничи само с отстраняване на новообразуванията.

Сега вече съществуват цял комплекс признаци за това, че даденият тумор не е рак по принцип, а само определен тип на това заболяване.

И от това зависи подборът на лечение. Защо да предписват на пациента, например хормони, ако в случая те ще му бъдат безполезни? А по-рано са назначавали на всеки болен от рак хормонотерапия…

Пътят към тази индивидуална диагностика преминава през тънките молекулярно-биологични реакции.

По тях може да се определи в кой хромозом се намира “повредата”, която предизвиква злокачествения растеж на тумора.

Дайте мнение и Вие тук!

А тъй като гените и хромозомите са изключително малки величини, то търсените резултати се откриват с помощта на маркери. Водещите сътрудници обясняват, че на обвивката на клетката има участъци-рецептори, които разпознават и пропускат вътре нужните й вещества.

Това е като ключалка, която се отваря със специален молекулен ключ. Генът-мутант разбива тази преграда, в резултат на което в клетката попадат вредни вещества, включително и такива, които предизвикват растежа, подбуждащ клетката постоянно да се дели.

Туморът расте.

Вместо четири снопчета рецептори, на повърхността на клетката се появяват 40-60. Ако се докаже, че е налице значително увеличаване на тези рецептори, се предписва препарат, насочен именно против тях. Което ще потисне растежа на дадения тумор.

Всичко това учените виждат под микроскоп. Ако в клетката има участъци, съвпадащи с внесения маркер, той започва да свети.

ВНИМАНИЕ!

• Тази задача е комплексна. Туморът се изучава от различни страни – неговите свойства и оттенъци, за да могат да се внесат уточнения в лечението и да се избере оптималният вариант.

• Тъй като при всеки човек туморният процес е индивидуален, то и лечението трябва да бъде индивидуално, а не унифицирано, както често се случва все още.

• Химиотерапията е показна невинаги и не за всички болни. В чести случаи тя дава редица отрицателни странични действия. Това пречи на организма.

• Учените от института разработват и методи, които да помогнат да се избегнат грешките.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

туморни маркери

Туморни маркери: какво са, кога се изследват

Туморни маркери и диагнози: каква информация дава този тип изследване. Диагностични норми и отклонения при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *