анорексия при мъжете 03

Мъжете също страдат от анорексия

Анорексия при мъжете: Въпреки наложеното мнение, че анорексията и булимията са чисто женски проблеми, има причини да се мисли, че не е само това.

Първото общонационално изследване на разстройства на храненето в САЩ показало, че една четвърт от страдащите от такива състояния са мъже.

По данни на специалистите около 850 хиляди мъже страдат от такива нарушения и независимо че от 20 години на този проблем се обръща сериозно внимание, те не били диагностицирани.

“Външният вид придобива за мъжете все по-голямо значение” – казва др Харисън Поуп, професор по психиатрия от Медицинската школа в Харвард.

Според получените данни от изследването 4,5 на сто от възрастните, или 9,3 милиона души, в определен момент от своя живот страдали от разстройства на храненето.

На анорексията се падат 1,3 милиона случаи, на булимията – 2,1 милиона. Най-много са страдащите от преяждане – 5,9 милиона.

Учените не посочват причините за възникването на болестта, но отбелязали, че наследствеността и факторите на околната среда играят определена роля.

анорексия при мъжете 02Хората, страдащи от анорексия, стигат до състояние на опасно отслабване. Половината от тях са склонни към преяждане с последващо използване на повръщане или слабителни средства и диуретици.

Дайте мнение и Вие тук!

В 10 на сто от случаите такива разстройства на хранителното поведение завършват фатално.

анорексия при мъжете 01Жертвите на булимията поглъщат голямо количество храна за кратки периоди от време, а след това се опитват да предотвратят повишаването на теглото си, предизвиквайки повръщане или употреба на слабително.

Те могат де прибягнат и до прекалено физическо натоварване или да използват диуретици, за да изхвърлят излишните килограми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хранителни разстройства - 01

Хранителни разстройства

Анорексия нервоза, булимия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *