Как се живее без жлъчка

Няма проблем човек да живее без жлъчен мехур, тъй като той изпълнява само ролята на резервоар, но хранителен режим трябва да се спазва

Живот без жлъчен мехур има и той не е по-различен от този преди операцията. Трябва обаче да имате предвид, че една болна жлъчка може да ви напакости много повече. Тя може да увреди дори костите ви, да ви докара сериозна мигрена и т.н.

Но преди да пристъпим към премахването й, нека първо обясним какво е нейното значение.

На теория…

Жлъчният мехур играе ролята на торбичка за складиране на жлъчен сок, който пък играе ролята на „обезмаслител“ на храната. Сокът се отделя от черния дроб в жлъчката, но при липсата на такава това се случва в тънките черва.

При здравите хора преработената храна постъпва течна в дванадесетопръстника, където се излива жлъчния сок, за да я „обезмасли“. На същия принцип изпитваме глад – когато сокът се излива в дванадесетопръстника и го раздразва.

Ако този процес се случва ненавреме в организма, жлъчният сок е способен да предизвика интоксикация на мозъка и ако това продължи твърде дълго, сокът започва да се складира в ставите и млечните жлези. Така човек се разболява.

Заболяванията на жлъчката могат да бъдат:

  • жлъчно-каменна болест;
  • рак на жлъчните пътища;
  • възпаление на жлъчния мехур (холецистит).

Най-често премахването на жлъчката се налага при жлъчно-каменната болест, като едва в 5% от случаите това не е наложително. Практиката показва, че има ли камъни, мехурът трябва да се премахне изцяло.

На практика…

Пациентите с жлъчно-каменна болест изпитват силни болки около ребрата. Те се появяват спонтанно, с изпотяване, прилошаване, повръщане. Сред симптомите са и проблеми с храносмилането, раздразнителност, изнервеност. Доказано е, че нервните хора страдат по-често от проблеми с жлъчката.

Всичко това, в комбинация с проблемите, които може да създаде болната жлъчка на други органи, налага нейното премахване. След операцията и възстановяването от нея, животът на пациента се подобрява спрямо преди.

Операцията е лапароскопска, извършва се под пълна упойка и пациентът може да бъде изписан още на същия или на следващия ден. След седмица вече може да ходи на работа, особено ако е на бюро.

Какво е по-различно след оперираната жлъчка?

Няма проблем човек да живее без жлъчен мехур. Той изпълнява функцията на резервоар и както казахме, без него киселината от черния дроб просто ще се излива директно в тънките черва.

Все пак, трябва да се спазва определен хранителен режим и разбира се, мазнините да се ограничат. Забранени са жълтъкът на яйцето, но може да консумирате мляко, стига да не е с висока масленост.

Най-общо казано, след оперирана жлъчка трябва да се избягват трудните за обработка храни, пърженото, шоколадът. Така например, пак може да си хапвате месо, но то не трябва да е свинско. Не е проблем да ядете риба, но не тлъста. Може да консумирате сладко като конфитюр, мед, сладка, но тортите със сметана избягвайте. Хапвайте варени картофи, вместо пържени. Всъщност пържените храни и тези, готвени на скара, са напълно забранени!

Забранени храни при оперирана жлъчка

  • Млечни – кашкавал, овче сирене, биволско мляко;
  • Месни – дробчета, воденички и други животински вътрешности, сланина, тлъсти свински меса, консервирани колбаси;
  • Риба – тлъстите риби като сом, паламуд и др.;
  • Зеленчуци – патладжан, спанак, коприва;
  • Плодове – фурми, смокини и сливи.

И най-важното – хапвайте по-често и по малко!

Как се живее без жлъчка 4.00/5 (80.00%) 4 votes
ВАЖНО: Ако публикацията Как се живее без жлъчка ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар