Нощно напикаване при деца, подрастващи и възрастни. Причини

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НОЩНОТО НАПИКАВАНЕ? Късното напикаване при децата се нарича енуреза.

Енурезата не е болест, а симптом. Тя може да се дължи на много причини, някои от които не са съвсем ясни. Енурезата се предава по наследство.

Осемдесет на сто от момчета и 10% от момичетата все още се напикават на дванайсетгодишна възраст. Повечето от тях престават да се напикават през юношеския период.

В много от случаите напикаването се дължи на соматично заболяване. При много деца причината е незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур, и се предава по наследство, а при други – широк обхват от различни видове нервно напрежение.

Напикаването често се дължи на комбинация от тези две причини.

РАЖДАНЕ НА ДРУГО БЕБЕ В СЕМЕЙСТВОТО

Има ситуации, които разстройват малкото дете по такъв начин, че то подсъзнателно иска да се върне в кърмаческа възраст. Дете, което е спряло да се напикава, може да започне отново да се подмокря.

В ранно детство енурезата започва най-често, след като в къщата се появи бебе. В такива случаи децата не се напикават нарочно. Те спят дълбоко. Това са подсъзнателни чувства, които завладяват детето през нощта и се изразяват в сънища.

Напикаванията често стават през нощта, когато детето сънува, че е в затруднено положение и е безсилно да направи нещо.

В случай че се е родило бебе, родителите следва да успокоят детето, че няма причини да се мисли за изместено. Не трябва да се карате или да го засрамвате, понеже се е напикало. Обикновено то самото се чувства зле.

Ще му помогнете, ако изразите увереност, че отново ще престане да се подмокря.

ДЕЦА, КОИТО НЕ СА СПИРАЛИ ДА СЕ НАПИКАВАТ

А какво да кажем на 3-4- или 5-годишното дете, което не е спирало да се напикава? (Повечето деца престават да се подмокрят между 2- и 3-годишна възраст).

“Фигурин

В много от тези случаи се е създало напрежение при приучването на детето към използването на гърнето през деня. Детето дълго упорства, а родителите губят търпение.

Накрая то свиква да ходи през деня на гърне, но съпротивата му сякаш продължава подсъзнателно през нощта заедно с вината, че е непослушно. Добре е да премахнете всички конфликти по отношение на приучването на гърне през деня и да не се срамува детето по повод нощното напикаване.

В повечето случаи не е лошо да престанете да вдигате детето през нощта, защото то ще го тълкува като напомняне, че все още е бебе. То се нуждае от увереност от страна на родителите и от сигурност в себе си, че расте и някой ден само ще престане да се напикава.

ВЪЛНЕНИЯ ОТ НАЙ-РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР СЪЩО ИГРАЯТ РОЛЯ

И накрая, голяма група деца остават сухи през деня, но все още се напикават през нощта поради незрялост на онази част от нервната система, която контролира пикочния мехур по време на сън. Те не усещат никакво емоционално напрежение освен напрежението, което може да породи напикаването. Тези деца се нуждаят от успокоението, че ще спрат да се напикават, когато нервната им система достигне нужната зрелост.

ЧЕСТО СРЕЩАН ВИД ЕНУРЕЗА ПРИ МОМЧЕТАТА

Психиатри, изучавали напикаването у децата, смятат, че то често се среща при момчета, които се чувстват несигурни и твърде лесно могат да бъдат убедени, че са непълноценни. Детето е възпитано прекалено строго, за да се противопоставя открито на майка, склонна да командва. То го прави пасивно, като се напикава.

Мерките, които родителите понякога вземат срещу нощното напикаване, могат да дадат обратен резултат. Измъкването на спящото дете от леглото (дете, което се подмокря, обикновено спи много дълбоко) и воденето му в тоалетната всяка нощ само засилва неговото убеждение, че все още е бебе.

Дайте мнение и Вие тук!

Ограничаването на течностите след 5 часа следобед обикновено веднага го кара да си мисли, че е много жадно, и почти гарантира непрекъснат спор с родителите през цялата вечер, който не е полезен нито за тях, нито за детето. Всяко дете над 5 години би дало всичко, за да се справи с проблема.

То иска да бъде отзивчиво, но почти не може да контролира нервната си система и подсъзнателните си чувства, коитоса причина за напикаването през нощта.

На момче, което се напикава през нощта, трябва да му се вдъхне по-голяма увереност в собствените сили, но това може да се постигне постепенно и с помощ отвън. Отношението им към детето би трябвало да бъде насърчително. Те могат да му обяснят, че много други деца са били изправени пред същата трудност, но след време са я превъзмогнали.

Да изразят увереност, че и собственото им дете ще по стигне същото.За 5-6-7-годишно дете лепенето на златни звездички на табло понякога помага. Може да се опитате да му поднесете дългоочаквана награда – кънки, велосипед, спортни принадлежности. Целта е да го накарате да се чувства равно с другите момчета и сигурно в доверието ви към него.

Ако до този момент бащата е бил твърде пасивен вкъщи, е по-добре да започне да проявява по-голяма активност при възпитанието на сина си и по възможност да намери занимание, което с удоволствие ще върши от време на време заедно с момчето.

ЕНУРЕЗА ПРИ МОМИЧЕТАТА

Най-често срещаните случаи на енуреза при момичетата са съвсем различни от случаите при повечето момчета. Момичето е по-издръжливо и си съперничи с брат си или с майка си. То може да негодува, че е момиче, поради дискриминация, с която често се сблъсква. Напикаването за него е подсъзнателен начин да изрази своя гняв и недоволство.

На момичето, което се напикава през нощта, трябва да му се помогне да се чувства по-спокойно от това, че е момиче. Необходимо е да се намалят причините за съперничество с брат му, родителите да му покажат, че го обичат именно защото е момиче, а бащата да демонстрира, че го обича като дъщеря.

Първоначално публикувано на:09.05.2008 @ 20:52

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Заболяване ли е нощното напикаване. При мъже какво значи?

Нощното напикаване е една от честите неврози у децата. След третата година повечето от тях …

Едно мнение

  1. Аларма за нощно напикаване има ги и в OLX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *