рак на матката
Ракът на матката е най-добре да се диагностицира навреме!

Рак на матката – причини, симптоми на тумор и лечение

В женската онкология ужасната диагноза рак на матката или тумор заема второ място след рака на млечната жлеза. Какви са причините и симптомите?

От него основно боледуват жени от 40 до 50-годишна възраст. Това заболяване може да бъде предшествано от липоза, аденоматоза, хиперплазия на лигавицата на матката, ерозия на шийката на матката, фибромиома на матката.

Други причини могат да се окажат хормоналните нарушения, честата смяна на половите партньори, занемарени и недолекувани възпалителни процеси на половите органи, травми, аборти. Основните симптоми на рака на матката са обилно бяло течение, кръвоизлив и болки ниско в корема.

С повишено внимание към такива симптоми трябва да се отнасят възрастните жени или такива, които страдат от нарушена обмяна на веществата, нарушена функция на черния дроб, както и жени със захарен диабет.

Болките се появяват, когато туморът се е уголемил

Болки се появяват по-късно, когато вече болестта се е развила, туморът е започнал да расте в коремната кухина и да притиска околните тъкани и органи. В ранен стадий на развитие болестта обикновено се съпровожда с отделяне на слузесто-гнойни секрети. Те предизвикват сърбеж и дразнене. Могат да се появят след по-тежко физическо натоварване, след дефекация.

Не е изключено да се появи и кървене, което може да бъде оскъдно, но може да бъде и обилно. Освен това може да бъде периодично или постоянно.Други признаци при рак на матката могат да бъдат нарушаване на менструалния цикъл, увеличаване или намаляване продължителността на менструацията, често уриниране и болки при уриниране. Това означава, че туморът е започнал да прониква в пикочния мехур.

Дайте мнение и Вие тук!

Диагностика и лечение на рак на матката.

рак на матката
Ракът на матката е най-добре да се диагностицира навреме!

В ранен стадий обикновено е трудно да се направи диагностика на рак на матката. Затова нашият съвет е всяка жена над 40-годишна възраст поне веднъж, а още по-добре два пъти в годината да посещава гинеколог.Лечението на рака на матката се основава на следните принципи:

  • прочистване на червата: съдържанието в дебелото черво става причина за интоксикация, а тя винаги е помагала за развитието на тумори;
  • спазване на диета: от менюто се изключват продукти, които провокират рак на матката и се включват такива, които потискат раковите клетки;
  • основно лечение: приемане на противоракови препарати – смес от билки, настойки и отрови;
  • приемане на препарати за прочистване на кръвта и укрепване на имунитета след прекараната операция;

химиотерапия и облъчване, външно използване на настойки във вид на впръскване, тампони и клизми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на матката

Кървене в менопауза – възможен е рак на матката

Ако са минали 12 месеца от последния ви цикъл и отново започнете да кървите – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *