Хормоналната терапия не води до повишаване на теглото

За да опровергаят слуховете, че хормоналната терапия води до напълняване, лекарите твърдят, че в повечето случаи наднорменото тегло не е свързано с хормоните.

Експертите са на мнение, че хормоналното лечение, водещо до намаляване секрецията на хормона пролактин например, точно обратното, води до намаляване на теглото.

Хормоналното лечение в този случай не предизвиква напълняване. За да се уверим, че това е така, предлагаме да се запознаете по-детайлно с действието на хормоните.

Организмът произвежда хормони от, образно казано, четири “фабрики”.

• Главният мозък и по-точно хипоталамусът и хипофизата.

Тук се изработва хормонът пролактин. Той отчасти отговаря за образуването на кърмата при родилките. Каква е връзката с наднорменото тегло: пролактинът стимулира процеса на отлагане на мазнини по бедрата и ханша. Именно той участва във формиране на женски тип затлъстяване. А какво да се очаква от лечението: целта на хормоналната терапия е да намали изработването на пролактин, без да предизвика увеличение на теглото, а точно обратното – да помогне на организма да отслабне.

• Щитовидната жлеза.

Тук се образуват хормоните, отговарящи за скоростта на обмяната на веществата. Връзката с наднорменото тегло: ако хормоните са недостатъчни, обмяната на веществата се забавя и мазнините не се стапят, а се натрупват за запас. След като лекарствата възстановят нормалната работа на щитовидната жлеза и нормалното ниво на хормоните, помагат на човек да отслабне. Например при възпалителни заболявания на жлезата, а също и в случаите, когато тя не работи нормално (хипотиреоидоза), се назначават тиреоидни хормони. Те засилват обмяната на веществата и стапят мазнините.

ЕДИНСТВЕНО ГЛЮКОКОРТИКОИДИТЕ ВОДЯТ ДО ПОВИШАВАНЕ НА ТЕГЛОТО

• Задстомашната жлеза.

В нея организмът произвежда хормона инсулин. Недостигът на този хормон предизвиква диабет I тип. Инсулинозависимите диабетици могат да бъдат както пълни, така и слаби, но по-възможен е вторият вариант. При нечувствителност към инсулина се развива диабет II тип. Хората, страдащи от този тип диабет, по принцип са пълни. Но тук зависимостта е друга – затлъстяването се смята за рисков фактор, водещ до това заболяване. Каква е връзката с наднорменото тегло: инсулинът помага за усвояване на мазнините от мастните клетки. Какво се очаква от лечението: лечението на диабета с инсулин не води нито до напълняване, нито до отслабване. В случая, ако диабетикът е пълен, самото отслабване се оказва лекарство. За да се чувствате по-добре, да избегнете неприятните усложнения и да намалите дозата на инсулина, опитайте да стопите някой и друг килограм.

Дайте мнение и Вие тук!
• Надбъбречните жлези.

В кората на този орган се изработват много хормони, в това число мъжки и женски, наричани с общото наименование кортикостероиди. В техния състав влизат глюкокортикоидите, част от които е кортизолът. Те представляват интерес от гледна точка на напълняването. Каква все пак е връзката: кортизолът предизвиква чувството на глад и понижава усещането за насищане. Глюкокортикоидите служат за “спешна помощ” при много болести. При неотложна терапия, когато трябва спешно и бързо да се спре болестта, лекарите прибягват към тях. Дори и стоматолозите прилагат глюкокортикоидите. Тези препарати наистина водят до повишаване на теглото – в 80 на сто от случаите теглото се повишава с 8 до 10 кг.

СЪВЕТВАЙТЕ СЕ С ЕНДОКРИНОЛОГ, ПРЕДИ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С ХОРМОНИ

Само ендокринолозите имат пълна и обемна информация за хормоналните препарати. Затова, когато някой друг специалист ви ги назначи, няма да е излишно да се посъветвате с ендокринолог. Не е разумно сами да решавате дали да пиете или не хормонални препарати. Хормоните спасяват от много сериозни болести. Само те помагат при ревматоидния полиартрит, при кожната туберкулоза, при тежките хронични възпаления, бронхиална астма, тумори, оток на мозъка. Списъкът може да бъде продължен. Понякога тези лекарства спасяват живот.

Затова не трябва да се отказвате от хормоналната терапия, ако ви е назначена с цел сериозно лечение, но трябва при първа възможност, след консултация с лекар, да намалявате тяхната доза. Опасно е, ако сами решите да намалите дозата или въобще да спрете лечението с хормони. Действително е трудно да намалите теглото си, приемайки глюкокортикоиди, но по силите ви е да прибавите минимално килограми. Например по 0,8-1 кг за курс на лечение, но не повече от 2 кг. А дори може и да не допуснете прибавяне на килограми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *