кръвни групи, болести
Болести при различните кръвни групи.

Кръвни групи и болести. С какво да се храним?

Как се вързват болестите ни със съответната кръвна група?

Вероятно си задавате въпроса защо едни хора боледуват постоянно ту от едно, ту от друго, а други нямат здравословни проблеми цял живот. Съществуват много версии в това отношение, а най-новата е, че всичко се дължи на… кръвната ни група.

Учените още не могат да обяснят разделението на кръвта по групи

Последни изследвания свидетелстват за предразположеност към различни болести в зависимост от това към коя кръвна група принадлежи човек.

Кръвната група, просто казано, е набор от имунни признаци, по които се обединяват хората в зависимост от наличието у тях на определени антитела в еритроцитите, левкоцитите, кръвната плазма и тъканите. Каква е ролята тук на антителата?

Както установили учените още в края на миналия век, микроорганизмите, вкл. и вирусите, след като проникнат в организма, се опитват да намерят код към защитните функции на кръвта, за да започнат да се размножават активно, увреждайки нормалните клетки. И ако болестта не намери “общ език” с кръвните телца, антителата започват да слепват възбудителите на болестта в топчици (бучки), за да могат лесно да ги унищожат и изхвърлят от организма.

Ако обаче “намерят общ език”… Засега учените не знаят защо природата е трябвало да раздели хората на хематологични групи. Може би това е своеобразно подсказване как и по какъв начин да живеем и да се грижим за своето здраве. Например от какви болести трябва да се страхуваме в зависимост от това към коя кръвна група принадлежим. А тя, кръвната група, ни е дадена за цял живот, още в утробата.

Нулевата кръвна група предполага развитие на стомашна язва

Изследователите установили, че хората с първа (нулева) кръвна група (те са около 32 на сто на цялата планета), по-често от другите страдат от язвени болести. Дълго време те не могат да намерят обяснение за това.Но американски учени открили, че това е свързано с особеностите на молекулярния строеж на клетъчните мембрани. В тях се съдържат вещества, към които лесно “прилепва” бактерията Хеликобактер пилори, провокираща развитието на язва.

И нулевата кръвна група играе тук рискова роля. При хора с тази кръвна група бактерията получава всички условия, за да може да живее, да се размножава и да травмира стените на стомаха. Освен това при нулева кръвна група съществува тенденция към повишена киселинност на стомашния сок. От това следва изводът, че всички хора с кръвна група 0 трябва да се отнасят много внимателно към своя стомашночревен тракт. Те трябва да се абстрахират от всички фактори, помагащи за развитието на язвени болести. Това означава редовно и пълноценнода се хранят, да не пушат и да не злоупотребяват с алкохола.

И още един съвет – за хората с нулева кръвна група е много полезен живовлякът. Просто излезте на двора, скъсайте няколко листенца и ги дъвчете 3-4 минути, след това ги изплюйте. Правете тази процедура сутрин и вечер.

Сокът от живовляк е много добро противовъзпалително средство, помагащо при язва на стомаха. Под нулевия хематологичен “чадър” комфортно си живеят такива болести като алергия, астма, сенна хрема, псориазис, диабет от втори тип. В същото време обаче, кръвта от тази група е един вид защита от сърдечносъдови заболявания, както и от нарушения в работата на жлъчния мехур и черния дроб. Но всичко това съвсем не значи, че именно кръвната група прави човека заложник на някаква болест. Просто определени нарушения и заболявания се срещат 3-4 пъти повече.

Група “А” е податлива на туморни заболявания

Към втора кръвна група (група А) принадлежат 40 на сто от хората на Земята. Тези хора са по-предразположени към туморни заболявания. Засега тази тенденция е необяснима, обаче фактът си остава факт – при хората от кръвна група “А” по-често се образуват тумори и рак, отколкото при другите хора. Именно затова е необходимо те да бъдат нащрек. Това означава, че не трябва да се хващат на работа с вредни производства – химически или целулозни. И което е много важно – не трябва да пушат.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Съчетанието кръвна група “А” – никотинът е наистина взривоопасно вещество по отношение на рака на белите дробове. Рискът да се развие това заболяване пряко зависи от броя изпушени цигари. Жените от тази кръвна група са предразположени към тумор на млечните жлези. Обаче тази тенденция може да бъде излъгана, така да се каже.

В този случай добро противораково въздействие оказва зелето. В него се съдържат специфични вещества – индоли, които променят хормоналния фон и предпазват от злокачествено израждане на клетките. Затова всички хора от А-кръвна група трябва да включват във всекидневното си меню зеле, независимо какъв вид – бяло, червено, цветно и т.н. Важното е зелето да бъде сурово. Не забравяйте и за соевите продукти.

Те съдържат вещества, които, както и индолите, възпрепятстват развитието на рак на млечната жлеза. Можем да ви предложим противоракова рецепта, която се приготвя от листни зеленчуци. Това ястие притежава защитни свойства против опасните новообразувания.

Сварете пшеничен булгур и прибавете към него смлени или нарязани на ситно живовлек, пача трева, зелен лук и един настърган морков. Оставете супата да ври 20 минути, а преди да я сервирате, сложете лъжичка растително масло, сол и сметана. Освен това хората от кръвна група “А” по-често страдат от ревматични заболявания. Яжте повече лук и чесън за профилактиката им. Разхождайте се по-често и ходете пеш до работата.

Дайте мнение и Вие тук!

Хората с кръвна група “В” имат силен имунитет

Хората с трета кръвна група (група В) съставляват 20 на сто от населението. Те се отличават със силен имунитет и балансирана нервна система. Организмът им е програмиран така, че да може да противостои на болести като стенокардия и рак. Още повече че, дори болни, те имат доста по-големи шансове да оцелеят в сравнение с хората от другите кръвни групи.

Същевременно обаче са предразположени към пневмонии, бъбречни болести, радикулит, остеохондроза. При заболявания на белите дробове ви съветваме да ядете плодчета от живовляк. Съберете си в гората, но ги яжте много внимателно – започнете само с едно плодче на ден и прибавяйте всекидневно по още едно, докато стигнете десет.

След това, както по стълбата, се “спуснете” надолу – всекидневно намалявайте с по едно плодче. Когато изядете последното плодче от живовлек, курсът на лечение е приключил. Освен това през пролетта и лятото яжте повече прясна коприва. Добавяйте я към всякакви ястия, като предварително я попарвате.

Хората с АВ са потенциални хипертоници

Най-малко в света са представителите на четвърта кръвна група (група АВ) – 7-8 на сто. Те в по-голяма степен от другите хора са склонни към хипертонична болест. До такъв извод наскоро стигнали английски учени, а дотогава никой и не е мислел, че повишеното кръвно налягане може да е свързано с някаква кръвна група. На първо място това било обяснено с особеностите на телосложението. За да се предотврати болестта, хипертониците трябва да се придържат към определен начин на живот. Преди всичко трябва да ограничат употребата на готварска сол, като си позволяват не повече от 5- 6 г на ден. Освен това трябва да се сведе до минимум количеството животински мазнини в храната.

Препоръчваме ви една смес, която ще бъде много полезна за хората от вашата кръвна група:

вземете 2 лимона, 2 портокала и 2 супени лъжици мед. Измийте плодовете, нарежете ги наполовина, махнете костилките, смелете ги в машинката за месо и ги смесете с мед. Оставете сместа за през нощта на стайна температура.

След това още един път добре разбъркайте и я сложете в хладилника. Приемайте от нея по една чаена лъжичка 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. Пийте и сок от боровинки. Безценна за вас е и физическата активност. Основа на храненето ви трябва да бъдат киселомлечните обезмаслени продукти, немазното месо, рибата, зеленчуците и плодовете.

Внимание!

Започнете да водите начин на живот, съответстващ на кръвната ви група и бързо ще почувствате положителните промени. Много е важно да се намирате в хармония със своя организъм.

Първоначално публикувано на:22.04.2008 @ 21:07

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

36 гестационна седмица

36 гестационна седмица: преди края на бременността

Как се чувства в 36 гестационна седмица бъдещата майка. Вижте как изглежда нероденото бебе на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *