рецепти против махмурлук

Как се лекува махмурлук? Махмурлукът и народната медицина

Махмурлук: С повод или без повод, по случай празник или в момент на депресия, за да убием мъката или просто да се повеселим, не рядко прекаляваме с алкохола.

Сигурно са малко тези, които могат да се похвалят, че нито веднъж не са изпитали последиците от една солидна почерпка. Здравните специалисти обясняват научно какво представлява махмурлукът. За тях това е съвкупност от оплаквания, настъпили вследствие на прекомерен прием на алкохол.

Те включват в симптомите главоболие и световъртеж, болки в мускулите, отпадналост, жажда, гадене или повръщане, зачервяване на очите, повишена чувствителност към светлина и шум, влошено качество на съня, намалена трудоспособност. Освен изброените симптоми могат да бъдат добавени и повишена телесна температура, потене и сърцебиене като израз на повишения тонус на симпатиковата нервна система.

Продължим ли със здравните обяснения, ще видим, че алкохолът предизвиква обезводняване, дразнене на стомаха, метаболитни процеси в черния дроб и в целия организъм. Не бива да забравяме, че той влияе и върху съня ни.Първото, което можем да направим, е да пием с мярка, и то бавно, по възможност един вид питие.

Всеки вид алкохол може да предизвика неприятни оплаквания на другия ден, но е установено, че виното, уискито и някои “сладки” напитки съдържат голямо количество допълнителни вещества, придаващи им характерна миризма, цвят и вкус. Тези допълнителни вещества могат да станат причина за значително по-тежък махмурлук.

Все пак можем да направим нещо, след като вече сме прекалили. На първо място трябва да се преборим с дехидратацията. Набавянето на достатъчно вода и плодови сокове би трябвало да облекчи картината.

Подходящи са и богатите на електролити течности – като добре подсолените маринати, супи, бульони. Не става дума, обаче, за т.нар. бульон трезве или за зелевия сок. Сънливостта и общото неразположение в никакъв случай няма да се повлияят и от кофеина. Едно кафе по-скоро би засилило дехидратацията. Леката храна е за предпочитане.

Обикновените бисквити, препечени филии, ориз, банани. Достатъчното време за почивка и възстановяване е от особено значение при алкохолната интоксикация.Медикаментите също имат място в лечебната програма срещу махмурлука.

Главоболието може да бъде овладяно с аналгетици, но с повишено внимание следва да се използва аспиринът и нестероидните противовъзпалителни средства , които допълнително оказват неблагоприятен ефект върху стомашната лигавица и нарушават защитните механизми спрямо солната киселина.

Парацетамолът е опасен и поради известна токсичност спрямо черния дроб. Приемът на витамини също може да има благоприятен ефект. За момента няма унифицирано средство за лечение на махмурлука. Най-важна си остава препоръката да консумираме алкохол разумно. Защото иначе неприятностите започват:

Ставате сутрин, а главата ви се “цепи” от снощното твърде наситено парти, където не помните броя на изпитите от вас чашки. Не е зле преди всичко да се измиете основно. Направете няколко гимнастически упражнения – нищо, че главата ви не е в ред. Изпийте чаша топъл липов чай. Ако главоболието продължава, вземете нещо обезболяващо, но не прекалявайте.

“Фигурин

В момента вашият организъм постепенно се освобождава от влиянието на голямото количество наркотик, приет във вид на концентриран алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

Не забравяйте, че в цветовете на липата се съдържат полезни полифенолни съединения, билкови вещества и витамин С. Затова отварата от липов цвят може сполучливо да се използва като средство против махмурлук.

Алкохолът не щади бъбреците и жлъчката. Та че няма да е зле да направите отвара от десетина сварени зърна черен пипер. Почакайте течността да изстине и на няколко глътки я изпийте. Не е приятно, но затопля стомаха, а бъбреците и жлъчката ще се “съвземат”. Натрошете на дребни късчета дъбова кора, залейте с вода със стайна температура в съотношение 1:20.

Сложете капак на съда и загрейте до кипване, като разбърквате често. Оставете отварата да се охлади 30 минути, прецедете и прибавете още вода до първоначалния обем. Това е много добро средство не само за алкохолно, но и друго отравяне. Галовата киселина на дъбовата кора трансформира солите на тежките метали, алкалоидите и белтъците в неразтворими частици, което затруднява всмукването им от организма.

Отлично средство за прочистване на бъбреците, жлъчката и черния дроб от влиянието на алкохола е захарното цвекло. Изпечете една глава, нарежете я на тънки резенчета и ги изсушете във фурната на печката. Стрийте в хаванче. Получения прах сложете в марлена торбичка и направете отвара. Тя е полезна както срещу махмурлук, така и за цялостното състояние на организма.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2008/10/01/%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Глицин, glycine-01

Глицин – плацебо или ефективно средство за успокоение?

Глицин е един от най-популярните и достъпни продукти, използвани при всякакви случаи. Използва се както …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *