Какво не трябва да се яде след ваксина против тетанус?
Къде се поставя инжекция против тетанус до 72 часа?

До колко часа след нараняване се бие инжекция против тетанус и къде?

Точно до колко часа след нараняване се бие тетанус, как и къде се поставя ваксина против тетанус? Какво не трябва да се яде след поставянето? Колко време действа?

Тетанус е остро, тежко инфектиране. Възбудителят клостридиум тетани се предава при контакт, като прониква през нарушено покритие по тялото – рана. Заболяването е мъчително. То поразява ЦНС, сковава скелетната мускулатура и поражда болезнени генерализирани гърчове (тетанични).

Нервната система на заразеният се уврежда от бактериален токсин, който работи като биологична отрова.

Срещу тетанус няма специфично лечение. Правят се три неща:

  1. Въвеждане на плазма за свързване на свободния токсин;
  2. Обработване на раната, за да се изключи по-нататъшно заразяване и да се намали рискът от усложнения;
  3. Предприемане на екстрена имунна профилактика.

Ключов момент при тетанус е ваксината. Тя се прави в редовен порядък и екстрено – при възникване на рисково събитие. Смъртността от тетанус е най-висока при неимунизирани лица и при стари хора, които не са направили реваксинация.

Екстрена защита от тетанус
При какви условия се повеждаКонкретни травми
Изгаряния и измръзванияПри химически, термични и радиационни изгаряния от II до IV степен
ТравмиПри нарушаване на целостта на кожното покритие и на лигавици, при проникване в стомашно-чр. тракт
Аборти и ражданияВ случаите когато са извършени извън болница
НекрозаПри гангрена и некроза на тъкани от всякакъв тип, вкл. при продължително протичащи карбункули и абсцеси
Ухапванияпри съприкосновение с животно, придружено с разкъсване на кожа

Тетанус до 72 часа

Ваксината против тетанус предотвратява заболяването. При инцидент тя се поставя, независимо от наличието на планова ваксина.

Моментът на последната ваксина има значение. Ще обясним защо.

След първоначалното ваксиниране, реваксинациите вървят през период от 10 години (смята се, че имунитетът се пази 10 години).

Ако инцидентът възникне близо до момента за следваща реваксинация, просто тя се изпълнява по-рано. Ако инцидентът възникне близо до последната реваксинация, то ваксината се поставя в извънреден порядък. Когато възникне инцидент скоро след ваксиниране, не е нужно да се поставя още една ваксина. Някои специалисти посочват гарантирано предпазване до 5 години.

tetanus-01

“Фигурин

Екстрената профилактика започва с първичната хирургична обработка на раната и едновременно със специфична имунна профилактика. Това се прави възможно най-рано и максимум до 20 дни от получаване на травмата. Ако имаме избор срокът е 72 часа.

  • До колко часа след нараняване се бие тетанус? Инкубационният период е 3 денонощия. За предпочитане е ваксината да се постави в тези 72 часа, ако е възможно – до няколко часа от травмата;
  • Какво да правим след убождане на ръждив пирон? Порезни и прободни рани, животински ухапвания, силно замърсени рани и изгаряния носят висок риск от тетанус. Спорите на пръчицата са изключително устойчиви в околната среда и разпространени повсеместно. Обърнете се към лекар, ако сте получили дълбока или замърсена рана;
  • Как изглежда инфектирана рана? Това е гнойна рана – рана, в която се развива бактериален процес. Тя се съпровожда от възпаление, болка, зачервяване, събиране на кръв и лимфа в околните тъкани, а също и с наличието на гноен секрет с неприятен мирис.

Рискът от инфектиране зависи от условията, при които е получена раната, и от състоянието на имунната система. Например при операционни рани рискът от инфектиране е крайно малък, защото се работи в стерилна среда. Най-висок е рискът при рани, получени при работа със земя (почва) и в строителството.

Още по темата ТУК: Как изглежда инфектирана рана на крака и другаде? Лечение и симптоми на възпалена рана.

Какво представлява инжекцията?

  • Тетатокс (ТАП). Тя е едновалентна, само срещу тетанус. Представлява ваксина за първоначална, планова и спешна имунизация. В основата й е пречистен тетаничен токсоид, опакован в еднократни дози. Осигурява цялостна и гарантирана защита след въвеждането на втора доза. След първата не се изработва пълноценен имунитет. Цената на ампула с 40 IU ваксина е 1.42 лв. Поставя се в мускул;
  • Ваксина тетанус, дифтерия и коклюш. Нарича се тривалентната ваксина – едновременно работи срещу заболявания от плановия календар за задължителни имунизации. Тривалентни са белгийските препарати Инфанрикс за реваксинации и Бустрикс за стимулиране на антитела. И двете ваксини не са налични към момента;
  • Ваксина тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит и хемуфилус тип В. Нарича се петвалентна ваксина, защото едновременно имунизира срещу пет болести от имунизационния календар. Поставя се още в кърмаческа възраст. Такъв е препаратът Пентаксим;
    tetanus-05
    Пет- и шествалентни препарати
  • Шествалентна ваксина, реакции. Тя включва болестите от петвалентната ваксина с добавен хепатит В. Поставя се на деца от 6 седмици до 24 месеца (според българския имунизационен календар). Такъв препарат е Хексацима. Според производителя, сред реакциите на инжекцията е болка и зачервяване локално, раздразнителност, сънливост и плач. Възможна е и реакция на чувствителност;
  • Почистване на рани с Октенилин, Октинисепт, Октинидерм. Това са антисептици за локална антисептична обработка, те имат повърхностна активност. Разтвори за рани или йодна тинктура са задължителни при образуване на гной и видимо некротизиране.

Къде се поставя?

Поставянето на ваксини е възложено на личните лекари, независимо от това дали те са задължителни или пожелателни. Ваксини се бият и в спешните кабинети и центрове.

Как се поставя?

Ваксината се въвежда мускулно в дълбоките слоеве, където кръвта по-бързо прониква в препарата.

За максимален ефект се избира участък с тънка кожа, където мускулните тъкани са добре развити и мастния слой е незначителен.

Ако ваксината проникне под кожата, има риск от абсцес или флегмон. За предотвратяване на подобни последствия не се препоръчва инжектиране в седалището.

Колко време важи (действа) ваксината?

Срокът на действие е определен на 10 години, затова през 10 години пациентите се призовават от личните лекари за реимунизация. Това се прави до 75-годишна възраст.

Още в текста: Задължителна имунизация на децата. До колко часа след нараняване се бие? Къде се поставя инжекция против тетанус до 72 часа? Колко време важи и действа? Убождане на ръждив пирон

Колко често се поставя?

В първите месеци на раждането бебетата се ваксинират с три дози  – това е първоначалният „пакет“.tetanus-04

Във възрастта от 1 до 25 години са планирани още 4 игли – това са реваксинации по точен план. От 25 до 75 години се прави по една игла през 10-годишен срок.

Извън плановото ваксиниране се поставят и екстрени ваксини в случай на инцидент и конкретен риск за инфектиране. Случаите вижте горе в таблицата.

Кога не е нужна спешна ваксина?

При незначително порязване или пробождане няма необходимост от ваксина. Не се поставя и скоро след планово ваксиниране.

Какво не трябва да се яде след ваксината?

Няколко дни преди и след ваксината не пробвайте нови храни, те могат да се окажат алергени. Също така не рискувайте с известните ви продукти, към които сте чувствителни. Не яжте екзотични плодове, шоколад и тежки мазни блюда. Те натоварват организма, който за момента има друга задача – да изработва антитела. Стандартна забрана е спрямо месо и яйца, за предпочитане е леко растително хранене.

Симптоми на тетанус

В началото се явява болка в точката, откъдето е проникнала инфекцията. Скоро след това се проявява същността на болестта – започва спазмиране на мускулите и ограничаване на движенията. Първо се засягат челюстите и лицето. Устата се изкривява по особен начин, определян като сардонична усмивка (но повече прилича на плач). Мускулите се стягат и на лицето се изписват смесени гримаси – мръщене, опъване, присвиване, отпускане. Скоро спазъмът обхваща гърлото и започва трудно преглъщане.

След около 10 дни тетанус навлиза в тежка форма, която се бележи от конвулсии по цялото тяло, които са крайно болезнени. Крайниците се стягат за постоянно, кормената преса се втвърдява. Болният се поти и вдига Т°С. Кожата посинява, което показва нарушен оборот на кръвта. Уринирането е болезнено, изхождането – затруднено. Най-тежко е, когато спазмите обхванат дихателната мускулатура – дишането се прекъсва на моменти или изцяло и пациентът загива.

tetanus-02
Болезнено спазмиране на всяко мускулно влакно в тялото – това е тетанус

Противопоказания за ваксинация

Пречка за поставяне на ваксина против тетанус са имунен дефицит от всякакъв тип, остри заболявания и обостряне на хронични такива, развитие на усложнения при по-ранна ваксинация от същия тип. Инжекция се поставя след стабилизиране.

Нежелани реакции след ваксина тетанус

Реакциите са два вида – очаквани, логичен резултат от поставената ваксина, и нежелани, като страничен ефект.

Очаквани реакции

Дайте мнение и Вие тук!

В първите часове след ваксиниране се образува оток в точката на инжектиране, нормално кръгче от 5 см. Очаквано е мястото да се зачерви и да боли 5-6 дни. Болката резонира в ръката и в плешките. Възможно е вдигане на Т°С, главоболие, обща пасивност.

Тези реакции отминават по-бързо, ако тялото не се претоварва с психически натиск и физически труд, къпане, гореща баня, сауна, плаж, многолюдни места – всички те са стрес за тялото.

Не пипайте мястото на инжектиране, не го обработвайте с мехлеми и лосиони, не го покривайте с пластир.

Децата по-тежко реагират на ваксинация. Възможни са разстройство, плач, често будене, лош апетит, вдигане на Т°С. Това са реакции на имунната с-ма, които отшумяват за 1-2 дни.

Нежелани ефекти от ваксина против тетанус се явяват рядко, главно като хрема, кашляне, обилно плюнчене, чревни проблеми, сърцебиене, повръщане.

Усложнения – прекалени странични явления като темп. над 39°С, твърде зачервено или твърде голямо петно в мястото на инжектиране (над 8 см), поява на обриви, дихателни и сърдечни смущения, гърч, загубване на съзнание.

tetanus-03

Ваксина и алкохол

В първите четири дни не употребявайте алкохол, той влияе негативно върху поставения препарат. Освен това създава неблагоприятни условия в тялото – повишава Т°С, обостря хронични страдания, активизира гастрит. Провокира умора и потене.

Погледнете и ТУК: Лечение на гнойна рана. Домашно с компрес и в поликлиниката. Билки за гноясали рани.

Ваксина за тетанус при децата

Децата по-трудно преживяват ваксинирането срещу тетанус и се оплакват, че ги боли. Най-малките плачат дълго и не се успокояват.

За малки деца се препоръчва вземане на антихистамини 2-3 дни преди и след ваксинирането и веднага след иглата – лекарство срещу Т°С. Не е нужно да се изчаква реакция, а да се изпревари.

Причината за болката е в допълнителен компонент на препарата, който осигурява постепенното му подаване към организма. Този елемент причинява възпаляване, болка и някои от типичните нежелани реакции като слабост и главоболие.

Задължителна и препоръчителна имунизация

Календарът на задължителните ваксини фиксира имунизациите срещу тетанус.

  • На 2, 3 и 4-м. възраст новороденото получава три дози, като имунитет се изгражда след втората. Обикновено се ползват 5- и 6-валентните ваксини;
  • Между 12 и 16-мес. възраст следва реимунизация срещу 5 болести (5-валентен препарат);
  • На 6-год. възраст следва реимунизация срещу 4 болести (4-валентен препарат);
  • На 12-год. възраст следва реимунизация срещу 2 болести (2-валентен препарат);
  • На 25-год. възраст следва реимунизация срещу 2 болести (2-валентен);
  • От 25 до 75-год. възраст се реимунизира на 10 години.

Отделно има препоръчителни инжектирания при инцидент. Болен от тетанус не заразява околните, противоепидемични мерки не са нужни. От болестта не се развива имунитет.

Къпане след ваксина

Къпането не е забранено след имунизация срещу тетанус. Няма пречка да се измиете или да вземете кратък душ.

Но има някои забрани относно къпането, които излишно се генерализират:

  • За бебетата къпането се забранява, защото при тях има риск от ярко вдигане на Т°С, а горещата баня само ще подкрепи този процес. Не пречи детето да се измие, нека е с негореща вода. Не пречи ползването на сапун, само да не се търка мястото на инжектиране

За всички възрасти е рисково къпане в открит водоизточник (басейн, море), защото те носят риск от инфекция. Мястото на убождане е податливо на инфектиране, то е малка раничка, затова трябва да се пази.

На възрастните се забранява плуване, сауна и СПА заради стреса на тялото, иначе няма пречки от органично естество.

Още информация за тетануса и източници на английски език: Какво представлява ваксината против тетанус; * Как се поставя инжекция против тетанус и колко време след нараняване; * Симптоми на тетанус и странични ефекти от ваксината.

Подуване след ваксина

При някои ваксинирани възниква подуване в мястото на инжектиране. Това е индивидуална реакция спрямо алуминиев хидроксид – веществото, което задържа основната съставка в тялото. Благодарение на него вирусните клетки остават достатъчно дълго, за да породят необходимия имунен отговор.

  • Какво да направим при болезнена подутина? Ако диаметърът на отока е над 8 см, а уплътнението – над 5 см, консултирайте се с лекар. Въобще болката в ръката е нормална и често се среща, но ако се разпространява извън ръката, имаме повод за консултация.
  • Как да се облекчим? Помагат компреси и болкоуспокояващи без Аспирин. За деца се препоръчват разнасящи отока мехлеми като Троксевазин, Троксерутин, мехлем с конски кестен и др. Няма да навреди еднократна доза Нурофен. На възрастните също се препоръчва използването на мехлеми – противовъзпалителни като Нимезил, Ибутоп и други с ибупрофен.
  • Колко време боли мястото? Нежелателната симптоматика минава след няколко дни, а пълното оздравяване отнема до 2 месеца. Това е при условие, че ваксината е превозвана и съхранявана правилно и е поставена според изискванията.

Заради риска от подуване е важно ваксината да се въведе в добре развити мускулни тъкани, където всмукването на препарата става най-бързо. Предпочитани области са бедрото за малките деца, областта на рамото и под плешките – при по-големите. Окончателно решение за мястото взема лекар след преглед.

Ако ваксината не се въведе дълбоко, а само под кожата, тя твърде бавно прониква в кръвта. Това е основна причина за образуване на подутина. Ваксината се натрупва в мястото на убождане и се разнася оттам по-дълго от обичайното.

Отокът може да е болезнен, но не носи риск за здравето. Просто трябва да се изчака пълното му изчезване.

Вижте и този подробен и практичен материал ТУК: Как се лекува тетанус в България? Първа помощ чрез инжекция. Хранене. Реакции от ваксината. Профилактика и редовна имунизация. За деца.

Ето и още едно важно видео накрая:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

6 Мнения

  1. Ami as se obodoh na piron i otidoh na lekar i mi slojiha vaksina predi dva dena. I sq mi gori liceto ot kakvo e

  2. Стоилка

    При убождане на ръждив пирон и ръждива тенекия винаги се бие против тетанус, просто не рискувайте и да не ви мързи, нямате идея колко е страшно!

    • Не съм антиваксър, но ваксина против тетанус за деца по 7-8 игли ми се вижда безумно.

  3. Николина

    Не рискувам с къпане след ваксинация, каквото и да пишат. Дъщеря ми едва понесе детските ваксини, не яде по няколко дни и отслабваше. Добре, че мина.

  4. Александър

    Тетатокс Ееднокомпонентна ваксина става ли за реваксинация на всеки десет години, ако двукомпонентната липсва?

    • Румен Янков

      Здравейте, Александре! Да, еднокомпонентната ваксина Тетатокс може да се използва за реваксинация на всеки десет години, ако двукомпонентната липсва. Според Националния календар за имунизации на Република България, реваксинацията срещу тетанус се извършва с еднокомпонентна ваксина Тетатокс на всеки 10 години, независимо дали е извършена с двукомпонентна или еднокомпонентна ваксина.
      Еднокомпонентната ваксина Тетатокс съдържа само антитоксин срещу тетанус. Двукомпонентната ваксина Тетатокс съдържа антитоксини срещу тетанус и дифтерия. И двете ваксини са ефективни за предпазване от тетанус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *