причини за припадък - нервен
причини за припадък - нервен или с тотална загуба на съзнание

Припадъците. Причини за припадък – нервен или със загуба на съзнание

В медицинските справочници припадъкът се определя като краткотрайна загуба на съзнание вследствие на остро нарушаване на мозъчното кръвообращение. Кога говорим за епилепсия?

Това може да се случи на практика при всеки човек по едни или други причини.

Ако сроковете на работното място ви притискат, ако освен това ви натоварят с още работа и вкъщи са ви пристигнали роднини отдалече, напълно е възможно да ви се завие свят. И в най-неподходящия момент изгубвате съзнание. В резултат на всичката натрупана умора, организмът ви се е отключил, както се казва, за да не се срине съвсем.

Това засега е само сигнал, че трябва да си починете. Не пренебрегвайте този сигнал, защото следващия път организмът ще ви отговори с хронични заболявания.

Имайте предвид, че в особено напрегнатите дни можете да се възползвате от ароматерапията. Опитайте да се отпуснете и да приведете мислите си вред с помощта на етерично лавандулово или розово масло.

От тези масла си сложете и във ваната. А може и да ги носите със себе си в малко флаконче.

Как се получава припадъкът?

При жените най-честата причина за припадък е повишената лабилност на нервната система. С други думи, някои от тях прекалено емоционално реагират на външни дразнители или на неочаквани вести (често неприятни). Възможно е само едно обстоятелство да ви извади от строя – например, ако се приберете у дома и откриете, че мъжът ви отдавна ви чака, а в кухнята приготвената от него вечеря изстива.

В отговор на тази стресова за вас ситуация организмът ви изработва адреналин, който насочва кръвта към сърцето, белите дробове, мускулите, но не достига до главния мозък. Това внезапно “преразпределение” на кръвта в организма води до припадък.

Ако планирате някакво мероприятие, което изисква от вас голяма устойчивост, опитайте да си помогнете от по-рано.

Имайте предвид, че е полезно 3 дни преди събитието, което така напрегнато очаквате, да наблегнете на продукти, съдържащи витамини от групата В – банани, орехи, портокали, говежди и свински дроб. Или си купете витамин В от аптеката и приемайте 3 пъти по-големи дози от нормалните.

По този начин правите нервната си система по-устойчива. Правете си точков масаж. Обхванете средния пръст на едната си ръка с палеца и показалеца на другата. Масажирайте със среден натиск. Направете го и на двете ръце.

Когато вие сте жертва на красотата

Демир бозан за безсъние

Ако се стремите към стандартите на фотомодел, изнурявайки организма си с безкрайни диети и гладуване, въобще не трябва да се учудвате, ако внезапно припаднете. Освен това вие лишавате организма си от необходимите хранителни вещества, които задължително трябва да постъпват в кръвта.

По този начин забавяте процеса на постъпване на кръв в главния мозък. А и откъде да вземете толкова енергия? При продължителното гладуване съдържанието на захарта в кръвта рязко спада. Захарта е едно от основните хранителни вещества за мозъка.

Дефицитът на захар предизвиква енергиен глад при нервните клетки и рязко нарушава тяхната жизненост. Това състояние се определя като хипогликемия.

Имайте предвид, че ако не можете да се откажете от диетите, трябва поне да бъдете нащрек. При появата на първите признаци на припадъка (прилошаване и виене на свят), изяжте нещо сладко, или изпийте чаша вода със захар.

Когато се ограничавате в храненето, непременно се консултирайте с лекар. Ако се наложи, постепенно преминавайте на отделните диети. Ако обаче продължавате да припадате, значи всякакви диети са ви противопоказни.

ЗАГУБАТА НА СЪЗНАНИЕ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Добре е да знаем, че припадъците могат да са първи проявления на някакви заболявания. Такива са следните.

Невроза. Истеричният пристъп се различава от припадъка по своята демонстративност – такива хора припадат само в присъствието на други хора. При истерия състоянието на болния в легнало положение не се подобрява, а припадъкът не се съпътства с наранявания.

Епилепсия. При това заболяване загубата на съзнание може да се съпътства с гърчове или отделяне на слюнка. Но има и припадъци от епилепсия без гърчове. Само тежките припадъци са съпроводени с гърчове. Ако предполагате, че може и вие да получите такъв припадък поради причината, че например ваши близки страдат от това, непременно трябва да ви направят електроенцефалограма за точна диагностика.

Хронични заболявания на белите дробове. При тези заболявания припадъкът е обусловен от факта, че по време на пристъпите на кашлица гръдният кош значително повишава налягането и венозното оттичане на кръв от черепа значително се затруднява.

Сърдечносъдови заболявания. Припадък се получава, когато количеството изтласквана от сърцето кръв намалява или се нарушава сърдечният ритъм.

Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. При нея се наблюдава увреждане на артериите, които снабдяват главния мозък с кръв. При това се появява главоболие, виене на свят, шум в ушите, раздвоено виждане, прилошаване, повръщане. При резки движения на главата често настъпва загуба на съзнание.

Определете основната причина

В промеждутъците между отделни припадъци може да липсват характерните признаци на това състояние. Затова като начало ви съветваме да се обърнете към компетентен терапевт или кардиолог и да си направите обикновено неврологично изследване. То ще позволи да се определи основната насока на диагностичното търсене.

Основни са следните изследвания: кръвното налягане, налягането в очните дъна, състоянието на кръвта, на урината, електроенцефалограмата, рентгенографията, сонографията и компютърната томография на черепа.

На практика при всички случаи на припадане е необходимо да се уточни характерът на нарушения сърдечен ритъм. Това става чрез извършване на електрокардиограма.

Дайте мнение и Вие тук!

РОЛЯТА НА ВЪНШНИТЕ ФАКТОРИ

Припадък може да бъде предизвикан и под влиянието на външни фактори – например, ако сте принудени дълго време да стоите в задушно и тясно помещение. Причина за припадъка в тази ситуация е нарушено кръвообращение в резултат на продължителното стоене във вертикално положение плюс развитие на хипоксия (кислороден глад) поради задушния въздух.

Припадъкът може да бъде предотвратен, ако спазите най-прости мерки за безопасност – веднага щом се почувствате зле, напуснете за известно време помещението. Приседнете, проветрете, разсъблечете се, за да освободите дишането си.

Ако сте наясно относно своята предразположеност към припадъци в такива обстоятелства, носете си нещо за хапване, както и студена вода. Веднага щом се почувствате зле, хапнете, пийнете си вода и си намокрете лицето.

БЪРЗА ПОМОЩ ПРИ ПРИПАДЪК

Ако не ви се е удало да избегнете припадъка, се налага да ви се окаже първа помощ. Естествено е, че сами не можете да направите това, но трябва да научите своите близки на няколко прости правила.

През първите минути на припадъка човек трябва да се сложи да легне, като краката да бъдат вдигнати малко по-високо. По този начин кръвта бързо ще се насочи към мозъка. Не забравяйте: под главата на припаднал човек не трябва да се поставя нищо.

Необходимо е да освободите болния от стягащите го дрехи, за да улесните достъпа на въздух.

Понякога при загуба на съзнание може да се предизвика повръщане. За да не умре човекът от задушаване в резултат на попаднала хранителна маса в дихателните пътища, обърнете го настрани и изчистете повърнатата маса.

Можете да напръскате лицето му със студена вода и да поднесете към носа му тампон, напоен с оцет или нишадърен спирт. Правете това внимателно, за да не се получи възпаление на лигавицата на носа.

Когато припадналият дойде на себе си, направете му силен чай или кафе. Можете да му дадете 20-30 капки валерианова настойка.

По принцип припадъкът продължава от няколко секунди до няколко минути. Ако болният не дойде в съзнание до 5 минути, се изисква спешно постъпване в болница – викайте “Бърза помощ”. Докато дойде или ако се забави, започнете да извършвате реанимиращи мероприятия, както се прави при спиране на сърцето – изкуствено дишане и масаж на сърдечната област.

За да проверите пулса на пострадалия, трябва да на-пипате сънната артерия, защото на ръката няма да го уловите.

Непременно разгледайте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/02/04/%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F/

Първоначално публикувано на:19.02.2008 @ 13:41

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползва Лирика 75 мг. Мнения. Защо го наричат лекарство-наркотик?

Мнения за Лирика 75. Странични ефекти

Малката Адалия, болна от прогерия, събра във Facebook 6 милиона приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *