Склеродермия, симптоми и лечение

Склеродермията бавно унищожава бъбреците

Склеродермията е получила своето наименование от гръцките думи skleros – твърд, плътен, и derma – кожа.

Причините за възникването на това заболяване си остават “запечатани със седем печата”. Известно е само това, че се увреждат клетките на съединителната тъкан.

КОИ СА НАЧИНИТЕ ЗА БОРБА СЪС СКЛЕРОДЕРМИЯТА.

Съществуват много теории за възникването на заболяването. Причини за това могат да бъдат прекарани инфекциозни заболявания като грип, ангина, хепатит, сифилис, туберкулоза, малария. Също така могат да бъдат засегнати и хора със строителни професии.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ДВЕ ОСНОВНИ ФОРМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО: ОГРАНИЧЕНА

(с отделни огнища) форма, при която болният може да се надява на благоприятен изход. Втората форма е СИСТЕМНА (генерализирана), която е много по-тежка. Началото на заболяването от системна склеродермия е свързано с болестта на Рейно, при която се уврежда кръвоносната система.

Увреждат се също така и хранопроводът, белите дробове, сърцето и, което е най-лошото – бъбреците. По статистика 45 на сто от хората със системна склеродермия страдат от бъбречни заболявания. Бъбречната недостатъчност постепенно започва да нараства, появяват се злокачествена артериална хипертония и мускулна слабост. Резултатът е “истински склеродермичен бъбрек”. А прогнозата съвсем не е утешителна.

ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ ЛЕКУВА В БОЛНИЦА.

Тъй като при тази форма на склеродермия се увреждат не само кожата, но и кръвоносните съдове,и ставите, и вътрешните органи, основното лечение трябва да се провежда при ревматолог или при терапевт.Такива болни трябва да бъдат лекувани в болнична обстановка и да са под прякото наблюдение на лекари-специалисти.

ПРОГНОЗАТА ПРИ ОГРАНИЧЕНАТА ФОРМА Е БЛАГОПРИЯТНА.

Тази форма на склеродермия възниква във вид на огнища с увреждане на кожата с появяването на своеобразни уплътнения (плаки). Отначало се появява оток, уплътнение, а след това – атрофия на кожата. Центърът на то-ва място прилича на цигарена хартийка.

Нарушава се еластичността и чувствителността на кожата. При пипане тя се усеща много плътна. Огнищата могат да бъдат с различни размери, с различно очертание и да се появяват в различни части на тялото.Съществуват няколко разновидности на тази форма – плътна, ивична и кълбовидна.

Кълбовидната склеродермия например може да стане причина за възникване на фимоза при мъжете (фимоза – стеснение на препуциума, водещо до затруднено заголване на главичката на пениса).При ограничената (огнищна) склеродермия прогнозата е благоприятна, затова навременното лечение е много важно.

ФИЗИОТЕРАПИЯТА И НАРОДНАТА МЕДИЦИНА МОГАТ ДА ОБЛЕКЧАТ ЗАБОЛЯВАНЕТО ЛЕЧЕНИЕТО ЗАПОЧВА С РЕГУЛИРАНЕ НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО.

Първото нещо, което дерматологът трябва да направи, е да регулира циркулацията в кръвоносните съдове. Лечението започва с кортикостероиден или с ихтиолен мехлем. Те възстановяват кръвоносните съдове и намаляват възпалението. Няма да е излишно да се проведе курс на лечение с пеницилин.За да се увеличи подвижността на ставите, се препоръчват няколко курса с лекарства, омекотяващи съединителната тъкан.

След преминаване на острия етап на болестта, за подобряване на състоянието може да помогне и физиотерапевтично лечение -например фонофореза, калолечение, балнеотерапия, за предпочитане с хвойнови бани.

Демир бозан за безсъние

Хвойновите водни процедури могат да се правят и в домашни условия. Купете си екстракт от хвойна, или сами си съберете хвойнови иглички. Сварете ги във вода, както приготвяте чай. Оставете сместа да се утаява няколко минути, прецедете я и я добавете във ваната. След такава процедура се повишава общият тонус на организма, подобрява се и настроението.

Добре е и да се напарите в банята, след което да наложите върху уплътненията по кожата компрес със сок на алое или ихтиолов мехлем. Компресът със сок от алое се прави по следния начин: отрязват се няколко листа от растението, изцежда се сокът от тях, после в него се натопява салфетка и се налага на засегнатото място. Добре е процедурата да се прави за през нощта.

Бързаме да ви предупредим: в никакъв случай не трябва да поставяте лейкопласт около увредената кожа или каквото и да е друго от този род, защото може да предизвикате алергична реакция или по-нататъшно разпространение на болестта по кожата.

Най-добре е, като поставите компреса, да го превържете с бинт.

Ще ви предложим и един метод от народната медицина: вземете 1 глава лук и я запечете във фурната, като предварително я сложите в глинен съд. След това я смелете. В 1 чаша вода сложете 1 супена лъжица от тази смес,1 чаена лъжичка мед и 2 супени лъжици кисело мляко. Смесете добре съставките и наложете на болното място. Компресът трябва да бъде топъл. Процедурата се изпълнява 4 пъти седмично и за през нощта.

Тя е насочена към омекотяване на тъканите в областта на уплътненията, за да се предизвика образуването на здрава тъкан.Народната медицина успешно използва и лечебните свойства на “живата” и на “мъртвата” вода. През първите 3 дни възпалението се обработва с “мъртва” вода, а след това – в продължение на една седмица – с “жива” вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Необходимо е да се проведе лечение и с витаминни препарати. Те въздействат благоприятно на капилярите и на кръвоносните съдове. Най-добре се отразяват витаминните групи с наличието в тях на витамин А, витамини от групата В, витамин Е. Като спомагателна терапия може да се направи и процедура за лазерно въздействие на кръвта.

ВПРОЧЕМ.

Напоследък се препоръчва мехлем, приготвен на основата на полски естрагон. Малко свинска мас се стопява на водна баня, добавя се сух естрагон, след което сместа се слага във фурната за известно време. След като се извади, се прецежда и се оставя в хладилника. В продължение на 2-3 месеца можете да използвате този мехлем за намазване на увредените участъци от кожата си.

КОЖАТА Е ОГЛЕДАЛО НА ЧЕРВАТА.

Според козметолозите няма грозни жени, има лоша козметика. А според токсиколозите проблемната кожа е токсикологичен проблем. Коя е истината? И козметолозите, и токсиколозите са прави. Нека разгледаме каква е връзката между кожата и токсикологията?

В организма постоянно се образуват продукти на обмяната на веществата, някои от които -токсични.

Най-много такива токсични вещества се съдържат в червата. За обезвреждането на токсините съществува цяла система, която включва органи като черния дроб, белите дробове, червата, бъбреците, имунната система и… кожата.

Процесите на образуване на токсични вещества и тяхното обезвреждане до нормално ниво предполагат човек да се чувства здрав и да изглежда млад. Когато обаче потокът токсични вещества превишава възможностите на системите за детоксикация и те работят с пренапрежение, функционалното и структурното състояние на клетките се влошава и възникват проблеми със здравето.

Кожата също страда от това. Нейните свойства се влошават. Тя става увехнала, преждевременно се получават бръчки. Цветът също се променя. В зависимост от преобладаването на едни или други токсични вещества, тя може да бъде жълтеникава, сивееща, с кафеникав оттенък.

Възможно е появяването на кръгове под очите, също и на отоци. Развиват се изменения от алергичен и от възпалителен характер. Според дерматолозите влошава-нето на състоянието на кожата е свързано с атаката на микробните токсини при увеличаване броя на определени видове бактерии, намиращи се в тънките черва.В такива случаи е необходимо да се обърнете към лекар.

Първоначално публикувано на:06.02.2008 @ 19:59

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

диета и хранене при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Най-важните препоръки за хранене при гастрит. Диета в зависимост от разновидностите на болестта. Забранени и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *