Не измервайте кръвното с електронен апарат, казва кардиолог-окултист

Едно от най-опасните и трудно излечими заболявания е хипертоничната болест. Причините за нея и до момента не са изяснени напълно, а единственият симптом всъщност е високото кръвно налягане.

Съветите на кардиолога-окултист, Славчо Димитров: Непременно проверявайте стойностите и на двете ръце. Някои от твърденията в текста може да ви се сторят спорни, но си струва да се помисли и за тях, защото човек никога не знае каква е истината.

– Вярно ли е, че хипертоничната болест, както и някои други заболявания, е просто диагностичен мит?

– Според мен хипертоничната болест също не е диагноза, а следствие, симптом на някакви нарушения във функцията на организма. Когато се анализират показателите на кръвното налягане, може да се открие конкретната причина за тези нарушения.

Затова, когато говорим за хипертоничната болест, ние разглеждаме нейния основен признак – патологичното повишаване на кръвното налягане. То се повишава по много причини, обаче механизмът на самия процес е един и същ. Ето ви един прост модел. Нашите кръвоносни съдове са като маркучи.

Маркучът може да има метална плетена обвивка върху гумените си стени. Кръвоносният съд е също такъв маркуч, само че неговата обвивка е изплетена от нервни клетки, а нервите управляват мускулите. Именно нервите са тази обвивка, която с помощта на мускулатурата поддържа необходимата ширина на кръвоносния съд и обезпечава неговата перисталтика, т.е. способността му да изтласква кръвта.

Така работи съдовата система:

Когато тя е наред, кръвното налягане е 120/80, което е средностатистическата норма. Ако се получат някакви отклонения, трябва да се изясни защо се е стигнало дотам. И затова кръвното налягане се измерва задължително не на едната, а и на двете ръце.

– Нима кръвното налягане на двете ръце на един и същи човек се различава?

– В повечето случаи се различава. Но веднага бързам да предупредя: без да имате сериозни основания (неразположение, главоболие, виене на свят, влошено зрение), не се налага да измервате кръвното си налягане. Не си създавайте повод за излишни вълнения, които сами по себе си могат да повишат налягането и да ви подтикнат към неправилни действия. Освен това не ви съветвам да измервате кръвното си налягане с електронен апарат, защото много често тези апарати не отчитат правилно стойностите.

Използвайте обикновен апарат за измерване на кръвно налягане Обръщайте внимание, ако показателите на двете ръце са различни. Тази разлика е важен диагностичен фактор за състоянието на организма. Когато тя е малка, около 5 мм, е допустима и не изисква особено внимание. Но ако апаратът показва разлика от 10 и повече мм, това вече е проблем, за който трябва да се търсят причините.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

– От какво се получава това?

– Аз и по-рано съм казвал, че всички възможности на нашия организъм се определят от функционалната способност на неговата нервна система. А тази способност на свой ред се определя от количеството енергия, която получава нервната система, т.е. от нейната енергонаситеност. Тази енергия ние получаваме от така наречения невидим свят, от физическия ефир. Тя е невидима за нас, ноименно тя определя нашия живот. Сега да се върнем към кръвоносните съдове. Техният тонус зависи от нервите и докато те получават достатъчно енергия, съдовете са в нормално състояние. Но ако по някаква причина енергията се окаже недостатъчна, нервите започват да я търсят, напрягат се и вследствие на това притискат кръвоносния съд, свиват го и възниква спазъм на съдовете. Такъв е характерът на всеки спазъм, включително и на епилептичния.

– Защо в някои участъци на нервната система не достига енергия?

– Общият поток енергия в организма се разделя на два: ляв и десен. Ако единият от тях намалее, т.е. в едната страна възникне недостиг на енергия и като следствие артериите се свият, това води до повишаване на кръвното налягане именно от тази страна.

Но защо потокът намалява? Левият поток енергия определя преди всичко работата на сърцето, на белите дробове, на ръцете, състоянието на психиката, умствените способности. Десният поток в по-голяма степен обезпечава работата на органите в коремната кухина и малкия таз (задстомашната жлеза, черния дроб, стомаха, червата, пикочната система). Ако в някой от тези органи възникне патология, неговото взаимодействие с “невидимата” енергия се нарушава и енергийният поток, обезпечаващ работата на този орган, намалява. Ето тогава се случва това, за което говорим – нервите не получават достатъчно енергия, кръвоносните съдове получават спазъм и кръвното налягане се повишава. Това означава, че причина за повишаване на кръвното налягане винаги е патология или пробив в работата на даден орган или система в организма.

– По какъв начин показателите на кръвното налягане помагат да се постави диагноза?

– Отначало се разглежда паралелното повишаване на кръвното налягане на двете ръце. Ако се е повишила само горната граница, систоличното налягане – това означава, че се случва общо енергийно отслабване на организма, намаляване на неговото функциониране като цяло, спад в работата на хормоналната система. Ако пък долното, диастоличното налягане превиши 90 или още повече – 100 мм, то в случая почти винаги причина за тези показатели е намалената работоспособност на бъбреците. Значи е необходимо да се заемем именно с тях, да ги приведем в нормално състояние. Тогава ще се нормализира и диастоличното, и систоличното кръвно налягане. Ако разликата между двете граници – систоличната и диастоличната -е 30 мм и по-малко, тогава трябва да се обърне сериозно внимание на състоянието на сърцето – в частност на лявата му камера.

– А как може да се помогне на бъбреците?

– Народната медицина предлага много и понякога полезни рецепти, диети и т.н., но от своя опит аз мога да ви препоръчам следното средство. Когато сутрин си правите чай, добавете и две клонки с листа от френско грозде, както и няколко листенца прясна коприва.Тези лекарствени растения прочистват организма и стимулират работата на бъбреците и на червата След като си изпиете чая, още веднъж залейте суровината (френското грозде и копривата) с гореща вода и я оставете да престои до обяд. След това продължете да пиете от тази отвара, ефектът дори е още по-голям.

– Как се постъпва, ако диастоличното кръвно налягане е нормално, а систоличното – високо? Необходимо ли е да се приемат лекарства, или се налагат други действия?

Дайте мнение и Вие тук!

– В случая е необходимо да се увеличи интензивността на живота – не стойте пред телевизора часове наред, движете се повече, не се успивайте, яжте по-малко, не водете разгулен живот.Променете не само начина си на живот, но и своите житейски ценности Ние, хората, се стремим да удовлетворяваме желанията си, материалните си интереси и по този начин потискаме нашата хормонална система. А чрез нея си взаимодействаме с “невидимия свят” и получаваме енергия. Най-важното обаче е да се отървем от суетата и да се разкрием пред Бога.

– Как помага на диагностиката различното кръвно налягане на двете ръце?

– В повечето случаи именно това помага да се изясни патологията. Ако при измерване на кръвното и на двете ръце разликата е в горната граница, то не работи нормално единият бъбрек. И то този, който е от страната на ръката с по-високо кръвно налягане. Ако долната граница е нормална, а горната – по-висока, и то от дясната страна, това означава, че някои органи от десния поток не получават достатъчно енергия, т.е. те са отслабени. Например простатната жлеза или половите органи, червата, черният дроб, стомахът. В този случай, за да се открие отслабеният орган, трябва да се установи къде точно човекът усеща болка, къде и по отношение на какво възниква алергична реакция, както и дали има запек и т.н. Трябва да се направи ултразвуково изследване на вътрешните органи. Така може да се установи нарушението на кой точно орган е причина за повишаване на кръвното налягане.

– Ако левият поток енергия е отслабнал, това означава ли, че систо-личното налягане отляво е по-високо?

– В такива случаи се обръща внимание на сърцето, на задстомашната и щитовидната жлеза. Именно тези органи са определящи в левия поток. И също се търсят начини за укрепване на отслабения орган; не се гълтат таблетки за изкуствено понижаване на кръвното налягане.

Съществува още една много важна причина, на която трябва да се обърне внимание. От тази страна, където кръвното налягане е повишено, артериите са свити, в резултат на което намалява кръвоснабдяването на съответното полукълбо в главния мозък. Тогава скоростта на протичане на мозъчните процеси в лявото и дясното полукълбо е различна. Всичко това води до доста сериозни последствия.

Например, ако разликата в кръвното налягане, измерено и на двете ръце, е повече от 20 мм, възниква опасност от инсулт, защото се нарушават мозъчните процеси.

Това състояние може да стане причина за болестта на Мениер. При рязка промяна на положението на главата, при рязко и бързо ставане, при бърза смяна на зрителните образи – например при пътуване, лявото и дясното полукълбо на главния мозък реагират с различна скорост на всичко и болният получава виене на свят. А при децата такова състояние (разлика в показателите) може да стане причина за енуреза или хидроцефалия.

– Какво ще посъветвате нашите читатели в случай на повишаване на кръвното налягане?

– Измерете налягането на двете си ръце. Ако е повишено, но симетрично (еднакво на двете ръце), силно натиснете с пръсти задната, тилната част на шията си от двете страни; отляво и отдясно на гръбначния стълб; от нивото на раменете до основата на черепа и вдлъбнатините под него. Можете и да помасажирате зоната от врата до раменете. Ако на едната ръка кръвното налягане е по-високо с 10 мм от другата, направете същите процедури, но само от едната страна.

Първоначално публикувано на:01.02.2008 @ 8:26

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *