Как се образува язва? Симптоми и лечение

Как можем да тълкуваме тежест или тъпа болка (а още по-зле – силна болка!) в слънчевия сплит? Симптоми на язва: Тежест в стомаха, гадене и повръщане след хранене.

Лекарите са установили, че тези, които имат нулева група на кръвта с положителен резус фактор, страдат три пъти повече от болести на стомаха,отколкото хората с друга кръвна група.

Почти всеки втори човек над 25 години има проблеми със стомаха. В началото се започва с едно увреждане на лигавицата, което не е толкова страшно. То не причинява болка и не нарушава процеса на храносмилането. Но ако не му обърнете внимание, с времето то може да се превърне в язва на стомаха или на дванадесетопръстника. А това вече е сериозно.

Не е болка, а болезнено усещане.

Разбира се, болезненото усещане в стомаха или в червата съвсем не е единственият симптом на това увреждане на лигавицата. Това само е първият тревожен звънец. След тежестта в стомаха и усещането за дискомфорт започват да се образуват киселини, идва и чувството за гадене и за повръщане, разстройство.

  • Дискомфортът е тясно свързан с приемането на храната. При увреждане на на стомашната лигавица усещането за тежест в стомаха продължава от 30 до 60 минути след хранене.
  • При нарушаване лигавицата на дванадесетопръстника – след два или три часа.Причината за всичките тези неприятни усещания е стомашният сок. Достатъчно е човек да е нервен преди хранене или да е превъзбуден от силни емоции и стомахът му започва да протестира. Това значи, че вече произвежда стомашен сок с двойна сила. Естествено е това да се отрази на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това е периодът, в който по стените на стомаха се образува т.нар. микроязва, която постоянно е разяждана от стомашния сок.

Ето няколко прости правила, които могат добре да защитят стомаха от увреждане

  1. Избягвайте острите емоционални избухвания, не се дразнете от дребни неща, а ако случайно изпаднете в нервна криза, просто хапнете нещо (ябълка, бонбон) или просто изпийте половин чаша топла вода.
  2. Спазвайте специален режим на хранене.
  3. Откажете се за известно време от газираните напитки -кока-кола, спрайт, фанта и пр.
  4. Не палете цигара рано сутрин преди да сте хапнали нещо.
  5. Яжте по-малко храни, които могат да увредят лигавицата на стомаха: чипсове, сухари, много студени и много горещи ястия.

БОЛЕЗНЕНО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕТО НА МИКРОЯЗВАТА

Микроязвата започва да се лекува, когато диагнозата е потвърдена след редица изследвания на болния.А за да стане това, лекарят задължително ще ви накара да си направите гастроскопия. Това е много неприятна процедура – всеедно да си глътнеш червата.Но лечението не е съпроводено с причиняване на болка, защото е медикаментозно.

Ако нарушената цялост на лигавицата на стомаха е открита навреме, може да се излекува с ан-тациди и с няколко леки диети.Само в по-редки случаи заедно с антацидите и диетите могат да се предпишат и антибиотици.Но това се преценява от лекаря-специалист и зависи от сериозността на заболяването и от особеностите на организма на болния….

КАЖЕТЕ МИ КАКВО Е ГАСТРОПТОЗА

Смъкването на стомаха (гастроптоза) е заболяване, при което този орган се смъква частично или изцяло в малкия таз. При това смъкване стомахът не нарушава способността си да изпълнява своите функции. Дори и да се намира изцяло в областта на малкия таз, стомахът продължава да обработва храната, както и преди.Кратка медицинска справкаТази патология обикновено е или вродена, или придобита и често се съчетава със заболявания на бъбреците или на черния дроб. Подобно нарушение на вътрешните органи най-често възниква при жените с астенично телосложение, които не са тренирали никакъв спорт и водят застоял живот. Но заболяването може да се развие и у хора с нормална мускулна система, когато са подложени на постоянно физическо пренапрежение, при бременност или след рязко отслабване….

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА СМЪКВАНЕТО НА ТОЗИ ОРГАН

В началния стадий смъкването на стомаха протича без симптоми. Малко по-късно възниква дискомфорт и тежест около слънчевия сплит. Понякога на болния му се гади или повръща. Не е изключено да възникнат и болки в областта на сърцето. След хранене болният усеща тежест и болка в стомаха. След физическо натоварване възниква силна болка в областта на корема, която намалява или изчезва напълно, когато болният заеме хоризонтално положение в леглото.Ако смъкването на стомаха е свързано с астенично телосложение, болните се оплакват от липса на апетит, от гадене или повръщане след хранене, както и от учестено сърцебиене.При по-нататъшно прогресивно развитие на болестта се появяват болки под лъжичката след ядене, а след прекаляване с алкохол -чувство за препълнен стомах.

Започват да се появяват проблеми при храносмилането.И те са следните

  • подуване на корема;
  • образуване на киселини;
  • запек;
  • страх преди хранене от това, какво ще възникне след това….

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ НОСИ БАНДАЖ?

Ако рентгеновото изследвате потвърди, че стомахът се е смъкнал надолу, трябва своевременно да се започне с лечебнопрофилактичните процедури.

А те са:

  • Поне 5-6 пъти през деня трябва да се приемат малки порции с нискокалорична храна, която се усвоява по-бързо и безопасно от стомаха.
  • Ядат се продукти с повече целулоза: черен хляб, овесена каша, плодове и зеленчуци, мед и кисело-млечни продукти.
  • Пият се смесени прясно изцедени плодови сокове: моркови, спанак, краставици и домати….

ИСТИНА ЛИ Е, ЧЕ ПРОПОЛИСЪТ Е ДОБРО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Клетките на стомашната лигавица най-бързо се възстановяват с помощта на мед и прополис. Вярно е, в меда се съдържа голямо количество захар и органични киселини, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха. При неприятни усещания след консумацията на мед е добре да се разрежда с вода. 1 супена лъжица мед се слага в чаша с вода.

Може медът да се сложи и в храната преди консумиране. Подходяща е комбинацията мед-сметана, мед-извара и т.н. Разбира се, най-добре е медът да се приема в чист вид: по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене….

ЗАЩО НЕ МИ РАЗРЕШАВАТ ДА ЯМ ПЪРЖЕНО

И при най-малките проблеми със стомаха трябва да се спазва подходящата диета. При увредена стомашна лигавица тя трябва да се спазва не по-малко от два месеца. Преди всичко от менюто се изключват храните, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха.

Дайте мнение и Вие тук!

Всеки, който има такива проблеми, знае от какво може да го заболи стомахът. Това са лютите, пържените и киселите храни, газираните напитки, алкохолът и някои други продукти. Откажете се от тлъстите меса и от сланината, от гъбите, пушените меса и от колбасите.

Консервите, суровите плодове и черният хляб също могат да се окажат причина за стомашни проблеми.

Всичките блюда трябва да се задушават на пара и да се консумират на малки порции около пет – шест пъти на ден.

  • Задължително е в менюто да се включат повече млечни продукти: мляко, краве масло, сметана. Ферментите, които те съдържат, ускоряват регенеративните (възстановителните) процеси по лигавичната обвивка на стомаха и на червата.
  • Задължително се носи бандаж.
  • 3-4 пъти в седмицата се прави гимнастика за укрепване на корема.
  • 2 часа след хранене се прави 5 мин. масаж за укрепване и заздравяване на корема и за предотвратяване на запека.
  • Трябва редовно да се правят водни процедури (вани и контрастен душ), или да се ходи на басейн. След приемането на вана или душ в течение на 3 до 5 минути се извършват с длан кръгови движения по корема. Може да се направи масаж по същия начин и със силна струя вода.

Ако лекарят потвърди диагнозата за смъкнат стомах, не бива да се вдигат или да се носят тежки предмети и да се избягват физически натоварвания.

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/07/16/%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B0-%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82/

Първоначално публикувано на:28.01.2008 @ 13:12

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за лекарството Диклопрам. Цена, след колко време започва да действа

За какво служи лекарството Диклопрам? Мнения, цена

Мнения за Диклопрам 75. За какво служи лекарството и след колко време започва да действа? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *