витамини за диабетици Фавио, мнения

Витамини за диабетици. Мнения и коментари за Фавио и др.

Пазарът се напълни с поливитаминни комплекси за диабетици с екстракти от билкови растения, но дали са полезни?

От няколко години в аптеките се продават витамини, предназначени за болните от диабет. Това обаче не бива да ни кара да мислим, че обикновените витамини не могат да се вземат от диабетици. От какви витамини и минерални комплекси се нуждаят диабетиците, могат да кажат само лекарите.

Фармацевтичните компании гръмко рекламират своята стока, но в повечето случаи тя не помага на болните от захарен диабет. Ако диабетикът си купи специален комплекс витамини като хранителни добавки, защо да не може да взема определени витамини, които се съдържат в комплекса. Важното е в техния състав да влизат необходимите за болния от диабет витамини.

ВНИМАНИЕ!

При захарен диабет клетките на организма се разрушават бавно и стареят много бързо. Затова трябва да се приемат витамини-антиоксиданти, съветват специалистите.

Основният е витамин Е

Той забавя стареенето на организма и защитава клетките от разрушаване. Необходим е при обмяната на веществата и на имунната система. Наскоро учените стигнаха до извода, че диабетиците трябва да пият витамин Е до края на живота си.

При захарния диабет се нарушава обмяната на веществата. Затова постепенно при тези хора расте и необходимостта от някои витамини и микроелементи. Много от лекарите препоръчват на диабетиците нискокалорични диети.

Намаляването на теглото им помага за подобряване не само на настроението, но и на здравословното състояние. Ограничаването на храната, което редовно им се препоръчва, наистина води към липсата на някои витамини.

Получихме в коментарите това мнение за Фавио. Пишете ни и вие ТУК, за да се знае истината!

Ето го и моето мнение за Фавио.

Фавио - мнения и коментариВзех си го и чак после видях, че в него има на едно място селен и витамин Ц. Мой приятел лекар ми каза, а после прочетох и на разни места, че тези двете ако се взимат по едно и също време, ще доведат до преципитация. От хора, които го продават, ми казаха, че това не било вярно, но аз знам, че това е така. Според мен не бива да се рискува, защото тази преципитация може да бъде опасна за здравето.

Евгения Г.

Никак не е маловажен и витамин С

Той се разрушава много бързо и невинаги се приема в достатъчни количества с храната. Един от проблемите при диабетиците са слабите им кръвоносни съдове. Точно това понякога води и до значително отслабване на зрението.

Демир бозан за безсъние

Витамин С повишава еластичността и здравината на кръвоносните съдове. Той играе важна роля при поддържане на съпротивителните сили на организма против инфекции, повишава устойчивостта му към въздействието на токсичните вещества, към прегряването и охлаждането и към кислородния глад.

Потребността на диабетиците от витамин С не е кой знае колко по-голяма от тази на останалите хора. Тя съставлява от 90 до 100 млг на ден. По-големи дози витамин С от тези вече са противопоказани.

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Освен това при диабета трябва да се приема цялото необходимо количество от витамин В (в началото В1, В6 и В12).

Тези витамини в достатъчно високи дози влизат в най-новите препарати за лечение на неврологичните усложнения на захарния диабет. За нормалната обмяна на веществата са важни биотинът, пантотеновата и фолиевата киселина.

И още едно крайно необходимо за диабетика вещество трябва да споменем – липоевата киселина, без която не може да се извърши нормалният обмен на веществата в организма. Затова липоевата киселина в повечето случаи се приема във вид на самостоятелен препарат.

КАКВИ МИКРОЕЛЕМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ НА БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ?

Особено актуални днес за диабетиците са хромът, цинкът и селенът. При децата и младите пациенти със захарен диабет от първи тип недостигът на цинк в организма може да доведе до значително намаляване на растежа.

Освен това се снижава бариерната функция на кожата и се намалява значително съпротивляемостта към външните инфекции. Това е изключително важно за болните от захарен диабет, склонни към инфекциозни заболявания.

Какво се прави при дефицит на хром?

При дефицит на хром може да се стигне до безчувственост на организма към инсулина – една от основните причини за развитието на захарен диабет. Освен това хромът пречи на апетитите към сладките продукти.

Дайте мнение и Вие тук!

Достатъчните постъпления на хром в организма с храната или в състава на поливитамините помага на пациентите да спазват по-леко препоръчаната им диета.

Каква роля има селенът в организма?

Селенът е един от най-важните компоненти на антиоксидантната система, която защитава клетките. Комплексната терапия на диабета, която включва захаропонижаващи препарати, витамини и адаптогени, е максимално ефикасна.

Още нещо важно и задължително по темата:

Разрешени и забранени храни при диабет тип 2. Диета и хранене

ПРОФИЛАКТИКАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ НА ЧЕТИРИ ЕТАПА

Доказано е, че развитието на диабета се предшества от определени процеси, които се развиват в организма. Съществуват четири предшестващи етапа, всеки от които внася своя дял в заболяването.

Всеки трябва да разпознава тези етапи и да им въздейства по най-подходящия начин.

В момента се разработват и се пускат в действие специализирани програми за тази цел. Вече са налице и първите резултати, но е още рано да се правят някакви изводи. И да се дават някакви констатации за това, че можем да предположим точно кога ще възникне диабетът.

Според направените досега изследвания е доказано, че контролирането на нивото на глюкозата е един от начините да се спре развитието на диабета.

ВНИМАНИЕ!

Известно е, че диабетът води до съдови изменения, до неврологични и до много други нарушения. Грамотното контролиране на нивото на глюкозата може да помогне значително за намаляването на риска от появата на допълнителни усложнения.

При правилно лечение и при подбран режим на хранене с помощта на диетолога, както и с физическа активност, е възможно да се намали значително рискът от появата на ретинопатия, на нефропатия и невропатия поне с 50 процента

КАКВО СЕ СЛУЧВА ДНЕС В СВЕТОВНАТА ДИАБЕТОЛОГИЯ

Известно е, че медицината се развива много бавно. Но фактът, че диабетът е признат за първата неинфекциозна епидемия е причина да се отпускат много средства за изследователска работа, за да се привлече вниманието на световната общественост и да започнат да се разработват много програми за профилактика и лечение на диабета.

Учените твърдят, че вече е дошло времето, когато тази глобална изследователска дейност започва да дава резултати. Те са категорични, че вече успешно могат да се борят с това хронично и опасно заболяване. Вярно е, все още не е открит “вълшебният” инсулин, който изведнъж да реши всичките проблеми на диабетика, но се предполага, че това време е близко.

Нека не пропускаме обаче факта, че захарният диабет е начин на живот. И всеки болен е длъжен да умее да живее и да го управлява. Това е, което науката постигна в борбата с диабета – научи хората да се противопоставят на това заболяване, да не му дават да съсипе живота им за кратко време.

Днес борбата с диабета е спокойна и ефикасна. Но всичко в живота се мени – утре може да възникнат нови проблеми, нов ритъм в живота. И диабетикът трябва да знае как да се справи с новата ситуация: как да се храни, с какъв вид спорт да се занимава, как да се лекува и да поддържа нивото на кръвната си захар.

Само при такива условия може да живее дълго и пълноценно, да съхрани през годините трудоспособността си и доброто си самочувствие.

Погледнете и ТОВА:

Витамин Е – ползи и предозиране

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *