Как да избегнем рака на дебелото черво

Оценете статията

Като начало можем да ви дадем няколко ценни съвета, които ще са ви най-добрата профилактика против риска да се разболеете от рак на дебелото черво.Първи съветХОДЕТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ПЕШ,СПОРТУВАЙТЕ, КОГАТОИМАТЕ ВРЕМЕ ЗА ТОВАСпоред членовете на Американското онкологично общество половинчасовото ходене пеш на ден, карането на велосипед или правенето на гимнастика снижават риска от развитието нарак на дебелото черво почти 2 пъти.Физическите упражнения ускоряват изчистването на дебелото черво, съкращават времето на контакта с канцерогенните вещества.Втори съветНАБЛЯГАЙТЕ НА РАСТИТЕЛНА ХРАНАТя ще помогне да се изхвърлят по-бързо от храносмилателния тракт канцерогенните вещества и токсините. Яжте неограничено: смокини; сливи; орехи; малини; едрозърнест хляб; леща и зеле. За да остане здраво дебелото черво, на ден му е необходима 25 г целулоза.През студената зима консумираме храни, които не могат да осигурят нужната ни целулоза, затова трябва да добавяме към храната си микрокристална целулоза.Трети съветВСЕКИ МЕСЕЦ ПОЧИСТВАЙТЕ ДОБРЕ ЧЕРВОТОНай-малко на всеки три седмици правете профилактично почистване на дебелото си черво.Това се прави по следния начин: вземат се по 10 таблетки микроцелулоза в продължение на 20 минути преди ядене 3 пъти на ден или активен въглен (по 1 таблетка на всеки 10 кг от теглото)половин час преди закуска.Изпийте също така заедно с активния въглен и една чаша преварена, топла вода.Тези вещества абсорбират токсичните отходи, активират чревната перисталти-ка и освобождават дебелото черво от натрупаните токсини.Четвърти съветИЗПИВАЙТЕ ЕДНА ЧАША КИСЕЛОМЛЯКО, ПРЕДИ ДА СИ ЛЕГНЕТЕЯпонските учени са открили в киселото мляко вещества, които предпазват дебелото черво от ракови заболявания.Американските изследвания потвърдили, че киселото мляко, кефи-рът, йогуртът и други-те киселомлечни продукти, които съдържат лак-тобактерии и бифидо-бактерии, стимулират изработката на няколко противоракови фактора, които помагат на имунната система да унищожава изродилите се ракови клетки.Пети съветПОМНЕТЕ, ЧЕ НАДНОРМЕНИТЕ КИЛОГРАМИ САВАЖЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА БОЛЕСТТАНаднорменото тегло е един от основните рискови фактори за образуване на рак на дебелото черво. Значително завишения процент на това заболяване през последните десетилетия специалистите свързват с увеличения брой на хората с наднормено тегло.СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТПийте повече течности и яжте краставици и дини, ако искате да не боледувате от рак на дебелото черво.Преди няколко години са били публикувани сензационни изследвания, които показали, че всяка изпита през деня чаша с вода намалява със 7 процента риска от образуването на рак на дебелото черво. В широкомащабния експеримент са участвали 50 000 души, които в продължение на една година са изпивали всеки ден по 10-12 чаши с вода, изяждали са от 6 до 8 краставици и по половин диня. Съдържащата се в тях влага е близка по състава на вътреклетъчна течност и отлично се усвоява от организма.При хората, които консумирали повече хляб и по-малко вода (от2 до 4 чаша), били констатиран 2 пъти повече ракови заболявания. В това няма нищо учудващо: в организма, оставен на сух режим на хранене, поради недостиг на водата, необходима за биохимичните реакции, които съпровождат делението на клетките, възникват генетични мутации и расте рискът от онкологично заболяване.ОТ КАКВО СЕ ПРОВОКИРАЗАБОЛЯВАНЕТОРакът на дебелото черво се развива от възникналите по стените му полипи, които подлежат на хирургично отстраняване.Злокачественият тумор може да се разраства с години без каквито и да било симптоми и да се открие твърде късно.Затова е много важно всеки да се вглежда и вслушва в организма си, за да може да забележи навреме тревожните симптоми на тихия убиец – ракът на дебелото черво.Първият сигнал за възможни проблеми е промяната в изпражненията: консистенция, мирис, запек или диария, които продължават повече от 10 дни. Дисфункцията на дебелото черво предшества постепенното влошаване на самочувствието.ОСВЕН ТОВА МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ:• слабост;• безпричинна умора; • разсеяност;• нужда от дълготраен сън; • намаляване на работоспособността и апетита; • загуба на част от теглото.Ако сте на повече от 50 години, не приписвайте тези симптоми на възрастта си, а побързайте да се посъветвате с личния си лекар и си направете пълно изследване на дебелото черво – колоноскопия.

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар