Недостиг на селен води до окапване на косата и при жените

Недостигът на селен е често срещано явление. То води до неприятни последици, сред които е окапването на косата дори при жените.

Сред основните защитни системи в организма на човека е антиоксидантната. Нейната дейност се регулира от множество фактори.

Антиоксидантната защита се осъществява от някои вещества, ферменти, сред които е селенът. Тези вещества контролират образуването на активните форми на кислорода в организма.

При липсата на селен кислородът започва да разрушава една част от витамините в организма, отслабва защитната дейност на имунната система и на системата за детоксикация.

Имунната система отслабва и губи способността си да се противопоста вя на болестотворните микроби, както и на образуването на раковите клетки.

С една дума – нарушава се обмяната на веществата.

В резултат на това могат да се развият някои тежко протичащи болести.

Някои от тях са:

  • окапване на косата;
  • анемия;
  • диабет;
  • онкологични и сърдечносъдови заболявания.

Основен източник на селен за организма е храната.

Той се съдържа главно в продуктите от житни растения.

За едно денонощие човек трябва да приема от 100 до 150 мг селен. Но когато селенът се приема като хранителна добавка, трябва да се внимава много.

Между ефикасната и токсичната доза селен разликата е много малка.

Токсичната доза е 800 мг, т.е. 5-6 пъти по-голяма от рационалната за едно денонощие. Но има и суб-токсична доза, която е 400 мг за денонощие, която не е толкова опасна, но определено нанася вреди на организма.

Хранителните добавки, които се препоръчват при липсата на селен, обикновено съдържат около 30 на сто от рационалната доза за денонощие.

Специалистите са се опитали да намалят токсичния ефект на селена, като са създали биоселен.

Това не е най-доброто решение, макар че токсичното въздействие се намалява до известна степен.

Затова е най-добре да се приема заедно с витамините А, Е и С, както и с минералите цинк и манган.

Недостиг на селен води до окапване на косата и при жените 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Недостиг на селен води до окапване на косата и при жените ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар