Лимфом – тази загадъчна диагноза

Често напоследък четем за една или друга наша шоу-звезда, която неочаквано умира от лимфом. Много ви моля да ми обясните какво представлява заболяването лимфом.

Лимфомът е вид злокачествено заболяване, което се развива при поява на нарушение в производството на лимфоцитите – бели кръвни клетки, участващи в защитата на човешкия организъм от инфекции. Като резултат от нарушението се произвеждат видоизменени клетки, които се превръщат в злокачествени.

Подобно на нормалните лимфоцити, злокачествените могат да растат в различни части на тялото, като например лимфните възли, далака, костния мозък, кръвта или други органи.

Има два главни типа лимфоми: болест на Ходжкин и неходжкинови лимфоми (НХЛ).

Вторият вид са група от сродни, злокачествени заболявания, засягащи лимфната система.Приблизително милион и половина души по света в момента живеят със заболяването неходжкинов лимфом (НХЛ), което годишно отнема живота на 300 000 души.Над половината от хората с това заболяване развиват т.нар. агресивна форма на лимфом.

Сред злокачествените заболявания НХЛ се нарежда на трето място по бързина на нарастване на нови случаи, след злокачествения меланом и рака на белия дроб.

Заболяването се открива най-често във възрастта между 45 и 65 години. Вероятността за поставяне на диагнозата се увеличава с възрастта. Степента на злокачественост се определя по скоростта, с която туморът расте. НХЛ се делят на две групи според този показател, като разликата в протичането на заболяването е значителна.

Агресивни лимфоми (средна, до висока степен на злокачественост).

Клетките на тези лимфоми се делят и разпространяват по-бързо в организма. Ако такъв лимфом не се лекува, може да доведе до фатален край за период от 6 месеца до 2 години. Пациентите с агресивен лимфом живеят средно 5 години след поставяне на диагнозата.

При агресивния лимфом обаче може да се постигне пълно излекуване в 30 до 40 процента от случаите чрез приложение на стандартна химиотерапия. Пациентите, които са открити и лекувани в ранните стадии, имат много по-голям шанс да бъдат излекувани или да получат много по-късен рецидив.

Бавно прогресиращ лимфом (лимфом с ниска степен на злокачественост).

Това заболяване се характеризира с бавно деление и разпространение на злокачествените клетки в организма. Диагнозата най-често се поставя в напредналите стадии на заболяването, поради липсата на типични симптоми.

Болните с бавно прогресиращ лимфом живеят по-дълго (средно 6-11 години) от тези с агресивен лимфом, но пълно излекуване на заболяването е невъзможно засега. Болестта има хроничен рецидивиращ ход – редуват се периоди без симптоми с периоди на влошаване.

Типично е болните с този тип лимфом да получат 5 или 6 курса на химиотерапия през различен интервал от време. Целта на лечението е да се осигурят по-дълги периоди без заболяване.

Лимфомите се лекуват най-често с облъчване, евентуално последвано от лечение с противоракови средства. Ако заболяването вече се е разпространило, се лекува главно с противоракови медикаменти.

Лимфом – тази загадъчна диагноза 5.00/5 (100.00%) 1 vote
ВАЖНО: Ако публикацията Лимфом – тази загадъчна диагноза ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Лекар.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар