Войната с актуалния ревматоиден артрит

Всички съвременни ставни и костни проблеми и най-вече популярният ревматоиден артрит са резултат от цивилизацията.

Вследствие на нарушената екология застаряването на населението е последвано от редица болести, като остеоартроза, остеопороза, онкологични заболявания, атеросклероза и т.н.

Освен това се появиха редица неизвестни по-рано заболявания, като СПИН, или автоимунни заболявания, едно от които е ревматоидният артрит. Това е хронично възпалително заболяване на ставите, характеризиращо се с ограничената им подвижност. Милиони боледуват от това заболяване.

ПРИЧИНАТА за ревматоидния артрит ВСЕ ОЩЕ Е НЕИЗВЕСТНА.

Факторите на риска за развитие на артрита са наследствеността, възрастта (по-често боледуват жените над 40 години и мъжете над 45 години), хормоналните фактори (раждане, аборт), инфекциите, стресът. Точната причина за възникване на артрита до момента е неизвестна. Учените предполагат, че това е резултат от комплекс фактори: техногенни въздействия, наследственост, инфекция, стрес, физическо натоварване или простуда. В един момент организмът не издържа и реагира. Това е имунна реакция и предизвиква разрушаване на ставите, а понякога – и на вътрешните органи.

Медицинска справка.

Човек притежава почти 200 стави, чиито основни функции са движението и опората (натоварване при седене, ходене, скачане). В зависимост от изпълняваните функции, ставите се различават по форма и строеж. При ревматоидния артрит “страдат” синовиалните стави.

Те са най-важната съставна част на ставата и повечето ревматични болести протичат с възпаление точно на синовиалната обвивка. Основната й функция е подхранващата. В нея се намират съдове, които доставят хранителни вещества и отделят продуктите при обмяната. Там са разположени и нервни окончания, затова когато синовиалната обвивка се възпали, се усеща силна болка.

Независимо че причините за артрита още не са известни, учените са изследвали и изучили процесите, протичащи в организма на болния човек. Под влияние на неизвестни агенти закърнява автоимунната реакция (организмът се бори със собствените си клетки), от което синовиалната мембрана на ставата расте и се уголемява.

Растящата синовиална тъкан запълва цялото свободно пространство между ставните повърхности, прониква в хрущяла и подхрущялната кост и ги разрушава. В резултат увредената става престава да функционира и се получава срастване на ставните повърхности. Движението в такъв случай отначало силно се ограничава, а след това и напълно престава.

ВНИМАНИЕ: Жените боледуват от артрит по-често от мъжете.

Обяснява се с различното влияние на женските и мъжките полови хормони върху имунната система. Женските полови хормони (естрогените) стимулират имунния и автоимунния процес, а мъжките (тестостеронът) го затормозяват.

БАВНОТО И НЕЗАБЕЛЕЖИМО НАЧАЛО НА ревматоидния артрит.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В началото на болестта може да се появи слабост, човек по-бързо се уморява, отслабва, появява се изпотяване, влошава се апетитът, може да се повиши температурата до 37,2-37,5 градуса. Тези симптоми се проявяват в студено време или след прекарана остра респираторна инфекция.

Постепенно болката преминава в ставите, стига се и до скованост, която предполага затруднение на движението след покой. Тази скованост може да продължи от няколко минути до няколко часа, а понякога не отшумява през целия ден. Такова бавно начало на болестта се среща при 60-70 на сто от болните.

Пациентите се обръщат към лекар след седмици, месеци и дори години от началото на заболяването, когато вече са се появили необратими изменения в ставите. Лечението в ранен стадий помага да се предотврати или поне да се преустанови разрушаването на ставите.

Трудно се разпознава болестта в ранен стадий, защото няма уникален признак, по който може да бъде поставена диагноза ревматоиден артрит. Обикновено се преценява комплексът от клиничните и лабораторните данни. Ситуацията се усложнява и от това, че пациентите рядко се обръщат към ревматолог.

Дайте мнение и Вие тук!

От посещението при личния лекар до посещението при ревматолог минават един-два месеца. Ако болестта протича бурно, се пропуска времето за ранно лечение. Основните признаци, които позволяват да се потвърди диагнозата, обикновено се появяват след няколко месеца.

Това е много важно.

Ако ревматоидният артрит не се лекува, той въвлича нови и нови групи стави, често се появяват изменения и нарушения и при други органи: повишава се температурата на тялото, появяват се болки в мускулите, възелчета на кожата, често в областта на лакътните стави (ревматоидни възли), могат да се засегнат и някои вътрешни органи, понякога се наблюдава увеличаване на лимфните възли. Макар и по-рядко, може да бъдат засегнати кожата, сърцето, периферната нервна система, очите, белите дробове, червата.

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО на ревматоиден артрит.

То включва използването на цял комплекс препарати от различни химични групи. Приемът на подобни препарати позволява да се забави заболяването. Те действат бавно, но повлияват възпалителния процес и препятстват разрушаването на ставите. Необходимо е време, за да се натрупат в организма достатъчно количество препарати, само тогава лечението ще има ефект. Спирането на базисните препарати води до обострянето на болестта след 2-3 месеца.

Болните се лекуват доста време с нестероидни противовъзпалителни средства, които обаче могат да предизвикат ерозия и язва на стомашно-чревния тракт, увеличава се и рискът от сърдечносъдови заболявания. Това налага постепенно да се намалява дозата или дори да се спре приемът.Предписват се също хормонални препарати. Те трябва много внимателно и правилно да се използват. Глюкортикостероидите притежават мощен противовъзпалителен ефект и влияят на болестта, но опасността от странични ефекти ограничава тяхното използване.

ВПРОЧЕМ.

Новата насока при лечението на ревматоидния артрит е използването на антитела, които представляват белтъчни молекули, способни да се съединят с вредните антигени, образувани в процеса на възпаление. Те са като ракети, целенасочено се устремяват, съединяват се и “убиват” само тези частици, против които са били насочени.

Използването на такива препарати позволява да се изучи в дълбочина болестта, изкарвайки от строя само тънките молекулярни механизми. Вече е доказан значителният и бърз ефект от тези препарати. Но лекарствата с биологичен произход са много скъпи и са почти неизвестни.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дексаметазон

Дексаметазон на ампули и таблетки. Мнения, кога, как?

Какво е дексаметазон. Капки за очи. Ампули. За инхалации. При бронхит. При ларингит. Други респираторни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *